Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μαραθώνας: Η μάχη που άλλαξε την ιστορία»

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση: «Μαραθώνας: Η μάχη που άλλαξε την ιστορία»
Στο πάνελ η Αντιδήμαρχος Ρ. Χαλιώτη, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ε. Κολαϊτου και η εκπρόσωπος του Δ.Σ. Στ. Οικονομίδου που συντόνισε την εκδήλωση.
|download file .jpg 112Kb|


Γ. Πατούλης: Μπροστά στον εχθρό η φυλή μας έδειχνε μια μοναδική ενότητα και γινόταν μια γροθιά για το κοινό συμφέρον. Το ίδιο απαιτείται να πράξουμε και στη σημερινή εποχή.

Στο συμβολισμό και τα διδάγματα από τη Μάχη του Μαραθώνα που σήμερα είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην εκδήλωση «Μαραθώνας: Η μάχη που άλλαξε τη ιστορία».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Σωματείο του Ελληνικού Συνδέσμου «Ο Παρθενών» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Η Μάχη του Μαραθώνα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για την πόλη του Αμαρουσίου και αυτό γιατί εμμέσως συνδέεται με αυτή ο Μαρουσιώτης Μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης. Ο συμπολίτης μας που στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 τερμάτισε πρώτος στο Μαραθώνιο, τιμώντας τη θυσία των προγόνων μας.           
              
« Η έκβαση της μάχης του Μαραθώνα γύρισε τη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας: Οι Πέρσες γνώρισαν την ήττα και οι Έλληνες, σίγουροι πλέον για την υπεροχή και το πεπρωμένο τους, επέζησαν επί τρεις αιώνες στη διάρκεια των οποίων γεννήθηκε ο δυτικό πολιτισμός. Με αυτή την έννοια η Μάχη του Μαραθώνα άλλαξε την ιστορία. Σηματοδότησε τη γέννηση της Ευρώπης. Και 2.500 χρόνια μετά, οι αρχές της ελευθερίας και της ισότητας που γαλουχήθηκαν με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό παραμένουν οι πρωταρχικές αξίες για τη διάρθρωση των κοινωνιών και την αρμονική συμβίωση των λαών» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Αναφερόμενος ο κ. Δήμαρχος στη θέληση, στο πάθος, αλλά και στην ομοψυχία και στην ενότητα που έδειχναν οι Έλληνες μπροστά στον κοινό εχθρό, σημείωσε ότι το ίδιο απαιτείται να πράξουμε και σήμερα. «Σήμερα δεν έχουμε απέναντί μας πάνοπλους Πέρσες. Ο αντίπαλος μας είναι οικονομικής φύσεως, αλλά το ίδιο ισχυρός. Και αυτός κατά κάποιο τρόπο μας ζητάει «γη και ύδωρ» και παράλληλα θεωρεί όπως και τότε ότι στο τέλος θα λυγίσουμε. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη. Η Μάχη του Μαραθώνα υπήρξε η υπεροχή των ηθικών δυνάμεων σε βάρος των αριθμών και για να το παραφράσουμε στη σημερινή εποχή, η υπεροχή των ανθρώπων σε βάρος των οικονομικών στοιχείων.

Τώρα είναι η στιγμή, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί σαν μια γροθιά, να παραμερίσουμε το προσωπικό μας συμφέρον να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες που ως ένα βαθμό οδήγησαν τη χώρα μας στο σημερινό αδιέξοδο και να αντιληφθούμε ότι εμείς κρατάμε στα χέρια μας τη μοίρα της χώρας μας. Είναι ώρα να πούμε ένα σύγχρονο «ΟΧΙ»σε όσους επιδιώκουν και περιμένουν τη χρεοκοπία, την κατάρρευση του ελληνικού «μετώπου».Της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης που διαπερνά το Έθνος μας. Όλα τα μεγάλα κεφάλαια της Ελληνικής ιστορίας, άλλωστε αρχίζουν και τελειώνουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Και τότε είναι βέβαιο ότι και πάλι θα τα καταφέρουμε. Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες των ανδρείων, εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους όχι μόνο στον Μαραθώνα, αλλά και στις Θερμοπύλες, στις Πλαταιές, στη Σαλαμίνα και σε κάθε ιερό αγώνα για ανεξαρτησία.»

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Αντιδήμαρχος και μέλος του Συνδέσμου Ρένα Χαλιώτη, η οποία αναφέρθηκε στον Μαρουσιώτη Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, για τον οποίο προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ του Ν. Σμαραδγή.

Επίσης μίλησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευσταθία – Εύα Κολαϊτου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκπρόσωπος του Δ.Σ. Σταυρούλα Οικονομίδου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο