Με επιτυχία διεξήχθη το 2ο Συνέδριο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE “ Απλός, Υγιεινός και Οικονομικός Τρόπος Διατροφής”, υπό την αιγίδα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ κ. Γιώργος Πατούλης στο βήμα του 2ου Συνεδρίου ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.
|download file .jpg 102Kb|


Μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία του Δήμου Αμαρουσίου ενημερώνονται από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο για τα οφέλη του σπιτικού φαγητού στην  πρόληψη της παχυσαρκίας και στη διατήρηση της καλής υγείας και στην ενήλικη ζωή.
|download file .jpg 101Kb|


Γ. Πατούλης: Στόχος του συνεδρίου η αφύπνιση της κοινής γνώμης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η προάσπιση της υγείας μέσα από τη σωστή διατροφή.

Ο απλός, υγιεινός και οικονομικός τρόπος για την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών βρίσκεται στην κουζίνα μας και σε συνδυασμό με την τακτική φυσική άσκηση είναι το κλειδί της καλής υγείας και για την ενήλικη ζωή τους, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στο 2ο Συνέδριο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE, που διεξήχθη στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, σήμερα 25 Ιανουαρίου 2011.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου. Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου EPODE κ. Ζαν – Μισέλ Μπορύς.

Νοσήματα που συνήθως εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή όπως είναι η παχυσαρκία, η στηθάχγη, η αρτηριακή πίεση, και ο διαβήτης τύπου II αρχίζουν από την παιδική ηλικία και μπορεί να προβλεφθούν εάν από νωρίς εφαρμόζεται ένα υγιεινό, ισορροπημένο, διαιτολόγιο που περιλαμβάνει τις τέσσερις κύριες ομάδες τροφών: πρωτεϊνες, γάλα και γαλακτοκομικά, υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί ακόμη μία παρέμβαση στο κοινωνικό σύνολο και στόχο έχει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η προάσπιση της υγείας μέσα από τη σωστή διατροφή.

Ιδιαίτερα, στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας – πρόσθεσε – η σωστή και παράλληλα οικονομική διατροφή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις ζητούμενο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φράση «η κρίση γεννά ευκαιρίες» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και στην προκειμένη περίπτωση. Με την έννοια ότι η οικονομική «στενότητα» μας υποχρεώνει όλες και όλους να στρέψουμε το βλέμμα μας πλέον και στο σπιτικό φαγητό. Σε αγνά μεσογειακά υλικά που μέχρι πρότινος δεν είχαν θέση στη καθημερινό μας τραπέζι. Με αυτή την έννοια ίσως προκύψει και κάτι καλό όσον αφορά τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι όπως και σε όλους τους τομείς της ζωής και στη καθημερινή μας διατροφή η απλότητα είναι το ζητούμενο».

«Δεν είναι αργά –συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης- να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες στα παιδιά μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και γιατί όχι με μεγαλύτερη οικονομία. Ένα μέλλον που δεν θα υποθηκεύει την υγεία τους, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Ένα μέλλον  γεμάτο ευεξία και καλή διάθεση».

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, που έχει στόχο τη συνένωση των δυνάμεων των Δήμων στο τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας των πολιτών, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ», με σκοπό την προώθηση του προγράμματος στα μέλη του (σήμερα αριθμούν τους 124 Καλλικρατικούς Δήμους σε όλη τη χώρα), προσφέροντας ουσιαστικές γνώσεις για το ζήτημα της υγιεινής διατροφής στα παιδιά και στους γονείς.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής υλοποιεί σειρά δράσεων όπως και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ που στοχεύουν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στον υγιεινό και ισορροπήμενο τρόπο διατροφής,  στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και στην υιοθέτηση της καθημερινής άσκησης, ιδίως για τους μικρούς μας φίλους.

• Σε όλα τα παιδιά (πάνω από 1.000) που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου παρέχεται καθημερινά ένα επιστημονικά αποδεκτό διαιτολόγιο με υλικά πρώτης ποιότητας, πάντα φρέσκα και εποχής.

• Μέσα από τα προγράμματα του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αμαρουσίου, τα παιδιά της πόλης μας μπορούν να αθλούνται καθημερινά. Ενώ κάθε καλοκαίρι, ο Δήμος μας οργανώνει το Αθλητικό Camp που δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά να ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες και να μην καταφεύγουν στην εύκολη και βλαβερή συνήθεια της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

• Παράλληλα, στα καλλιτεχνικά τμήματα που λειτουργούν στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, τα παιδιά αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, κοινωνικοποιούνται και εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

• Επίσης στο Δήμο Αμαρουσίου πραγματοποιούνται βιωματικά σεμινάρια σε Δημοτικά Σχολεία της πόλης, ώστε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι η κίνηση και η άθληση, σε συνδυασμό με τις σωστές διατροφικές συνήθειες, χτίζουν τις βάσεις για έναν υγιή ενήλικα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο λαχανόκηπος που δημιουργήθηκε την προηγούμενη μόλις εβδομάδα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.

Κλικ εδώ για τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γιώργου Πατούλη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο