Με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης καλεί τον Αν. υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 2 μμ για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Είναι ανεπίτρεπτο να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος υλοποίησης έργων κρίσιμων για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων. Απαιτούνται ριζικές λύσεις τώρα»

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης απέστειλε επιστολή στον Αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο με την οποία τον καλεί να παραστεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι.

Ο κ. Πατούλης καλεί τον κ. Φάμελλο να παραστεί, μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης – 2 το μεσημέρι – οπότε και θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων με κίνητρα για την ανακύκλωση, την διαλογή στην πηγή και την κυκλική οικονομία».

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει εκφράσει διαχρονικά τη θέση της για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων ωστόσο επισημαίνει ότι «σε πολλές περιπτώσεις η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέση της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα και αδιέξοδα».

Ειδικότερα εστιάζει στο γεγονός ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΦοΔΣΑ, αλλά όπως αναφέρει «αν και αρχικά έτυχε θετικής ανταπόκρισης, εν τέλει δεν έγινε αποδεκτή, για λόγους που ουδέποτε αναλύθηκαν, τα δε συναρμόδια Υπουργεία παρουσίασαν την αποδοχή δευτερευόντων σημείων της πρότασής μας, ως δήθεν αποτέλεσμα διαλόγου».

Επίσης σημειώνεται ότι κατά την εφαρμογή του νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, προέκυψαν προβλήματα που είχε επισημάνει η ΚΕΔΕ, με αποτέλεσμα την έξαρση τοπικιστικών αντιπαραθέσεων, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος υλοποίησης έργων κρίσιμων για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό της Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 14-12-2018, η ΚΕΔΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση των άρθρων 225-247 του νόμου 4555/2018, και την εφαρμογή των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση ενός αποτελεσματικού και κοινά αποδεκτού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΦοΔΣΑ.

Επίσης, στην επιστολή ο κ. Πατούλης τονίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ευθύνη της Πολιτείας τα εργαλεία που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων αλλά αντίθετα απειλείται με πρόστιμα και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του στην επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια έναρξης ενός γόνιμου διαλόγου, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Πατούλη

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο