Με άρωμα γυναίκας ξεκίνησε το αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη από τον Ελληνικό Σύνδεσμο «Ο Παρθενών»

Print Friendly, PDF & EmailΜε άρωμα γυναίκας ξεκίνησε το αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη από τον Ελληνικό Σύνδεσμο «Ο Παρθενών»


 


Με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα από γυναίκες για γυναίκες, με την ευκαιρία και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ξεκίνησε το διήμερο αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος «Ο Παρθενών». Την έναρξη του αφιερώματος που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη χαιρέτισαν εκ μέρους του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νικόλας Αλεπούς, και η δημοτική σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη.


Το ερέθισμα για το πάντρεμα του αφιερώματος στον Αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο με τον Εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, έδωσε η ρήση του Σωκράτη κατ’ απόδοση του Πλάτωνα στο κείμενο της απολογίας του ότι «εάν δεν ήταν θαρρετός μπροστά στο θάνατο δεν διέφερε σε τίποτα από τη γυναίκα», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευσταθία – Εύα Κολαΐτη, κατά την έναρξη της εκδήλωσης.


Ακολούθησαν οι ομιλήτριες και μέλη του Συνδέσμου Στέλλα Ιγγλέζου, Αλίκη Καλομενοπούλου, και Ρένα Χαλιώτη, που καθεμιά, μέσα από τη δική της προσέγγιση, έριξαν φως στη θέση της γυναίκας την αρχαιότητα, με έμφαση στις αντιθέσεις ανάμεσα στην αρχαία αθηναϊκή και σπαρτιατική κοινωνία, κατά τα βυζαντινά και σύγχρονα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αναφορές έγιναν σε προσωπικότητες γένους θηλυκού που διέπρεψαν στις τέχνες, στα γράμματα και στις επιστήμες, σε γυναίκες πρωτοπόρους και ηγέτες, γυναίκες με θάρρος και αποφασιστικότητα, που κόντρα στα κατεστημένα των εποχών άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο χρόνο, σε απάντηση του ισχυρισμού του Σωκράτη. Η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Λέσβος Ρένα Χαλιώτη, αφιέρωσε την ομιλία της με θέμα: «η γυναίκα διαχρονικά ανά τους αιώνες» σε όλες τις παρούσες στην εκδήλωση προέδρους συλλόγων. Ποιητική νότα έδωσε στη βραδιά η απαγγελία από την Πόπη Μαγουλά – Γαϊτάνου, ποιήματος που συνέγραψε η ίδια με θέμα τη γυναίκα.


Η βραδιά συνεχίστηκε με την ομιλία της Προέδρου του Συνδέσμου Ευσταθίας – Εύας Κολαΐτη, με τίτλο: «Σωκράτης, ένας διαχρονικός φιλόσοφος», στην οποία ανέλυσε την προσωπικότητα του «αμείλικτου διαλεκτικού», του φιλοσόφου της αυτογνωσίας, όπως τον αποκάλεσε, αλλά και τη στάση του απέναντι στη ζωή, στον άνθρωπο και στη γνώση μέχρι την καταδίκη και το θάνατό του. Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στο Σωκράτη ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Νότας Γεωργασοπούλου.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Σμυρνής, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθμονέων Ρούλα Μπογδάνου, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Αμαρουσίου «Αγία Μαρίνα» Μαρία Σοφού, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Αμαρουσίου Πόπη Βραχιώτου Λυμπεροπούλου, φίλοι και μέλη του Συνδέσμου.


Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την εκδήλωση:«Πλάτωνος: Απολογία Σωκράτους και η κρίση των αξιών σήμερα» την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30 στον ίδιο χώρο του Δημαρχείου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο