Μαθητικός Διαγωνισμός Έκφρασης & Δημιουργίας, με θέμα: «Εμπνέομαι από τους Ήρωες του 1821»

Print Friendly, PDF & Email

Εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μαθητικός Διαγωνισμός Έκφρασης & Δημιουργίας, με θέμα: «Εμπνέομαι από τους Ήρωες του 1821»

Θ. Αμπατζόγλου: «Τιμούμε τους ήρωες του 1821 – Ξεδιπλώνουμε ένα πλούσιο καλεντάρι μνήμης και γνώσης»

 

Ο Δήμος Αμαρουσίου εγκαινιάζει τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με τη διοργάνωση του Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Εμπνέομαι από τους Ήρωες του 1821».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε σχετικό του μήνυμα αναφέρει: «Ο Δήμος μας τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του Ελληνικού Έθνους με ένα πλούσιο καλεντάρι μνήμης και γνώσης. Είναι μία κομβική επέτειος για την πατρίδα μας αλλά και για την πόλη μας. Οι Μαρουσιώτες αγωνιστές με τον ηρωισμό και την αυταπάρνησή τους συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη του επαναστατικού αγώνα στην Αττική με σημαντικότερη και γνωστότερη τη συμβολή τους στην πολιορκία της Ακροπόλεως. Ξεκινούμε τις εκδηλώσεις μας με ένα διαγωνισμό που απευθύνεται στη μαθητική κοινότητα με σκοπό αφενός να εμφυσήσουμε τις αξίες της ελευθερίας και της φιλοπατρίας και αφετέρου να δώσουμε βήμα στη δημιουργική τους έκφραση. Είμαστε σίγουροι πως η συμμετοχή θα είναι μεγάλη και εμείς με τη σειρά μας θα αναδείξουμε το ταλέντο και την έμπνευση των μαθητών μας για αυτή την τόσο σημαντική επέτειο».

Ο διαγωνισμός που συντονίζεται από το Γραφείο Νέας Γενιάς και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στους παρακάτω τομείς:

 • Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού.
 • Διαγωνισμός Ποίησης και Λογοτεχνίας για μαθητές Γυμνασίου.
 • Διαγωνισμός Φωτογραφίας για μαθητές Λυκείου.

Ως τελική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των έργων έχει ορισθεί η 7η Μαίου 2021. Τα έργα θα αξιολογηθούν από Καλλιτεχνική Κριτική Επιτροπή. Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν Α΄ Β΄ και Γ΄ Βραβεία από τους χορηγούς του διαγωνισμού. Όλα τα έργα θα φιλοξενηθούν σε έκθεση που θα γίνει στο Δημαρχείο στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

 


 

Μαθητικός Διαγωνισμός Έκφρασης & Δημιουργίας, με θέμα: «Εμπνέομαι από τους Ήρωες του 1821»

Γενικά – Όροι – Οδηγίες

1.Χρόνος διεξαγωγής Διαγωνισμού

Ο χρόνος διεξαγωγής του Διαγωνισμού ορίζεται από  8 Μαρτίου 2021 έως 7 Μαΐου 2021.

 1. Σκοποί Διαγωνισμού Σκοποί του διαγωνισμού είναι:
 2. να καλλιεργήσει γενικά στους μαθητές το ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο των αγωνιστών του 1821. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται μέσω του διαγωνισμού να γνωρίσουν βιωματικά τις αρχές της φιλοπατρίας, της ελευθερίας και της αγωνιστικότητας που διακατείχαν τους ήρωες του 1821.
 3. να ενθαρρύνει τη διαρκή και ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην τέχνη και στη λογοτεχνία μέσω της μελέτης μνημείων του λόγου, στα οποία αποτυπώνονται γλαφυρά τα γεγονότα του 1821, όπως απομνημονεύματα, ημερολόγια του 19ου αιώνα και ανθολόγια κλέφτικων τραγουδιών.
 4. να συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ζωγραφική, παραδείγματος χάριν, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, ενισχύει σύνολο τον ψυχισμό, τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση των μαθητών, καθιστώντας τους κατά μία έννοια δημιουργούς. Επομένως, μέσα από το θεματικό αφιέρωμα για τους αγωνιστές του 1821, οι μαθητές θα μπορέσουν να ζωγραφήσουν πίνακες και να αισθητοποιήσουν στο χαρτί ιστορικά γεγονότα με βάση τις πηγές ή να ζωγραφίσουν τα ίδια τα πρόσωπα των ηρώων.
 5. να ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφράσουν την ικανότητά τους στην έκθεση, στη λογοτεχνία, ή στην ποίηση τονώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καλλιτεχνική τους ευαισθησία. Σε ό,τι αφορά το

1821 πηγές λογοτεχνικής και ποιητικής έμπνευσης μπορούν να καταστούν κάλλιστα τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη αλλά και τα έργα των ποιητών μας για το 1821, όπως το σπουδαίο έργο του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, ο οποίος έγραψε το ανεφάμιλλο για το 1821: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα: Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!».

 1. να παρωθήσει τους μαθητές Γυμνασίου στη γνωριμία με τις σύνθετες αρχές του ποιητικού λόγου. Η εκ μέρους τους προσπάθεια συγγραφής και παρουσίασης ενός ποιήματος ή ενός μικρού λογοτεχνικού κειμένου αφενός καλλιεργεί τη γλωσσική τους υποδομή και αφετέρου συμβάλλει στη διαρκή μύησή τους στον εν γένει πλούτο της ελληνικής παράδοσης, ποιητικής και λογοτεχνικής, που είναι ανεξάντλητος.
 2. να εμπλακούν εποικοδομητικά οι μαθητές στη διαδικασία του project, να μάθουν να αξιοποιούν πηγές (γραπτές και προφορικές), να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές και να εκφράζονται δημιουργικά, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και αξιοποιώντας εποικοδομητικά και πάντα κάτω από ένα κριτικό πνεύμα τις πληροφορίες του διαδικτύου. Υπό το πρίσμα αυτό οι μαθητές θα είναι σε θέση, κάνοντας με κριτικό πνεύμα χρήση του διαδικτύου, να διεξέλθουν τόσο τις γραπτές πηγές για τον χαρακτήρα, το ήθος και τη δράση των αγωνιστών του 1821, που απαντούν με λεπτομέρειες σε βιβλία, ημερολόγια και απομνημονεύματα, όσο και τις προφορικές πηγές, οι οποίες διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από διηγήσεις αλλά και από δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια που υμνούν τη δόξα της Ελληνικής Επανάστασης.
 3. η δημιουργική παιδαγωγική ενασχόληση μαθητών με παραγωγή φωτογραφίας σε διαθεματικό πλαίσιο. Η φωτογραφική τέχνη θα μπορούσε θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί για να αναπαραστήσει το διττό μεγαλείο της αγάπης των ηρώων του 1821 αφενός προς την πίστη και αφετέρου προς την ελευθερία, την οποία ποτέ δεν θεώρησαν διαζευκτικά.
 4. η ανάπτυξη δεξιοτήτων της καλλιτεχνικής παιδείας και η προαγωγή των αξιών της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης
 5. Όροι συμμετοχής στο Διαγωνισμό:
 6. Ο διαγωνισμός Ζωγραφικής απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.
 7. Ο διαγωνισμός Ποίησης-Λογοτεχνίας απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου.
 8. Ο διαγωνισμός Φωτογραφίας απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου.
 9. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα.
 10. Μαζί με τα έργα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής, υπογεγραμμένη από τον γονέα/ κηδεμόνα του μαθητή.
 11. Ημερομηνία υποβολής έως 7/5/2021.
 12. Η κρίση της Κριτικής Επιτροπής είναι οριστική και αμετάκλητη. Όσοι διακριθούν, θα ενημερωθούν έγκαιρα τηλεφωνικώς.
 13. Τα υποβαλλόμενα έργα δεν επιστρέφονται.
 14. Η ημερομηνία, η ώρα και ο χώρος απονομής των τιμητικών διακρίσεων, θα γνωστοποιηθούν μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου
 15. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό δύναται να γίνει μέσω των σχολικών μονάδων κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο (π.χ. με γραπτή ή/και προφορική ανακοίνωση από τους/τις εκπαιδευτικούς ή τη Διεύθυνση του σχολείου ή με διανομή φυλλαδίων), μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία και της διασύνδεσης σχολείου και των κοινωνικών φορέων.

β) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική.

γ) Τα έργα όλων των μαθητών/τριών θα αποσταλούν απευθείας στην επιτροπή, κατά τα οριζόμενα από την Προκήρυξη, χωρίς ευθύνη και εμπλοκή της Διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.

δ) Η όλη διενέργεια του Διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση αποσταλμένων και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη των διοργανωτών και της οργανωτικής επιτροπής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών, καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων.

ε) Η συμμετοχή των διακριθέντων μαθητών/τριών στην τελετή βράβευσης θα υλοποιηθεί εκτός

ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για εκείνους/-ες.

 1. Κριτική Επιτροπή

Τα έργα θα αξιολογηθούν από ειδική καλλιτεχνική και επιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί προς τον σκοπό αυτών.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 1. Διαγωνισμός Ζωγραφικής Ο διαγωνισμός ζωγραφικής απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει θέμα «Εμπνέομαι από τους Ήρωες του 1821». Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα έργο. Τα στοιχεία του δημιουργού, που πρέπει να γραφούν στο πίσω μέρος του έργου, είναι: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και στοιχεία σχολείου. Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής αποστέλλονται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι 7/5/2021 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9, Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού 1ος όροφος, κα Αλίκη Θεοδώρου και στο neagenia@maroussi.gr
 2. Διαγωνισμός Ποίησης & Λογοτεχνίας Ο Διαγωνισμός Ποίησης & Λογοτεχνίας απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Έχει θέμα «Εμπνέομαι από τους Ήρωες του 1821». Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα έργο. Τα στοιχεία του δημιουργού, που πρέπει να αναγράφονται στο email αποστολής της συμμετοχής του έργου, είναι: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και στοιχεία σχολείου. Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής αποστέλλονται ηλεκτρονικά, το αργότερο μέχρι 7/5/2021 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9, Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού 1ος όροφος, κα Αλίκη Θεοδώρου 2132038151
 3. Διαγωνισμός Φωτογραφίας Ο διαγωνισμός Φωτογραφίας απευθύνεται σε μαθητές ή ομάδες μαθητών Λυκείου. Κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με μία φωτογραφία που να αφορά το θέμα του διαγωνισμού «Εμπνέομαι από τους Ήρωες του 1821».

Η υποβολή έργων που δημιουργήθηκαν σε ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον από δύο (2) ή περισσότερους διαγωνιζομένους γίνεται από τον εκπρόσωπο της ομάδας, ο οποίος πρέπει να επισυνάψει τα στοιχεία όλων των μελών της ομάδας. Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, για κάθε συμμετέχοντα, αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω email σε μεγάλη ανάλυση, το αργότερο μέχρι 7/5/2021, στη διεύθυνση:

Βασιλίσσης Σοφίας 9, Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού 1ος όροφος,  κα Αλίκη Θεοδώρου 2132038151

 

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής Βασιλίσσης Σοφίας 9, Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού 1ος όροφος, κα Αλίκη Θεοδώρου 2132038151, ή ηλεκτρονικά neagenia@maroussi.gr  και https://bit.ly/3qoWVd1.

Μετάβαση στο περιεχόμενο