Λύση με προοπτική για τους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργασίας στο Δήμο Αμαρουσίου.

Print Friendly, PDF & Email

• 270 εργαζόμενοι μεταφέρονται στο Δήμο και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις
• 105 μετακινούνται με πλήρη δικαιώματα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου
• Ψέματα λένε όσοι ισχυρίζονται ότι απολύθηκε έστω και ένας εργαζόμενος από το Δήμο


Απόφαση σταθμός του Δημοτικού Συμβουλίου


Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Στη συνεδρίαση αυτή δόθηκε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τους εργαζόμενους στο Δήμο Αμαρουσίου εδώ και πολλά χρόνια.

Με την απόφαση της Διοίκησης του Δήμου να μεταφέρει 270 εργαζόμενους από τον Οργανισμό Εργασίας στο Δήμο και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, καθώς και 105 εργαζόμενους σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, διασφαλίστηκε μια για πάντα το εργασιακό μέλλον τους.

Διασφαλίστηκε σε όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά και εισόδημα, για πάντα.


Σε εκκαθάριση ο Οργανισμός Εργασίας


Εφαρμόζοντας το Νόμο, η Δημοτική Αρχή έθεσε σε εκκαθάριση τον Οργανισμό Εργασίας, ένα νομικό έκτρωμα που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση, για να κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους, συσσωρεύοντας  χρέη και οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία.

Με βάση τη διαδικασία αυτή, η σημερινή διοίκηση είχε δύο επιλογές:
1.    Η κλείνοντας ο Οργανισμός να απολύσει όλους τους εργαζόμενους.
2.    Η να μεταφέρει τους εργαζόμενους στο Δήμο και τις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ή σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η Διοίκηση του Δήμου επέλεξε τη δεύτερη επιλογή.

Έκανε πράξη την προεκλογική της δέσμευση ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς δουλειά και εισόδημα.

Ανταποκρίθηκε με συνέπεια σε όσα υποσχέθηκε.

Διασφάλισε σε κάθε εργαζόμενο σίγουρη και σταθερή δουλειά για το μέλλον.


Ποιες ενέργειες έγιναν από το Δήμο


Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη:

Πρώτον, διεκδικήσαμε και αναγνωρίσαμε για τους εργαζόμενους μας στον Οργανισμό Εργασίας, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δικαιώματα εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτό έγινε με νομοθετική ρύθμιση που ζητήσαμε ως Δήμος να γίνει από την Κυβέρνηση, κάτι που καταφέραμε τελικά.  Και είμαστε ο μοναδικός Δήμος που πέτυχε μια τόσο ευνοϊκή ρύθμιση από την Πολιτεία, με την οποία ουσιαστικά ιδιωτικοί υπάλληλοι απέκτησαν δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων.

Δεύτερον, πετύχαμε να διασφαλίσουμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον 150 θέσεις στο Δημόσιο, στις οποίες θα μετακινηθούν με πλήρη δικαιώματα οι εργαζόμενοι μας που κρίνονται υπεράριθμοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί μετακινούνται άμεσα σε σίγουρες και σταθερές δουλειές, με μεγαλύτερες δυνατότητες διοικητικής εξέλιξης και με σημαντικά καλύτερες αμοιβές σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά πάνω από όλα, έχουν τη σιγουριά ότι θα έχουν για πάντα δουλειά, σιγουριά που δεν είχαν όσο απασχολούνταν στον Οργανισμό Εργασίας ο οποίος κάποια στιγμή θα έκλεινε.

Τρίτον, με τη λύση αυτή που δώσαμε, στηρίζουμε μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου. Ο οποίος δεν αντέχει οικονομικά να πληρώνει το σημερινό αριθμό υπαλλήλων που έχει. Και η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας αφορά όλους. Αφορά την πόλη και τους πολίτες. Αφορά και τους ίδιους τους εργαζόμενους . Υπολογίζουμε ότι το ετήσιο όφελος από τη λύση που επιλέξαμε θα είναι της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Τρία εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομηθούν για να κάνουμε έργα στην πόλη, χωρίς να μειώσουμε ούτε κατ’ ελάχιστο την ποιότητα των υπηρεσιών που σήμερα προσφέρουμε στους δημότες μας.

Τέταρτο, οι εργαζόμενοι που κρίθηκαν απαραίτητοι για την λειτουργία του Δήμου μετακινούνται είτε στον κεντρικό  Δήμο, είτε στα Νομικά του Πρόσωπα και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.
Πέμπτο, για τους εργαζόμενους που θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται και να πληρώνονται από το Δήμο.

Αυτό σημαίνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να μείνει ούτε μια μέρα χωρίς δουλειά, ούτε μια μέρα χωρίς εισόδημα.


Ίδια δικαιώματα για όλους


Για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν θα πάνε στο Δήμο ή στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους είναι η ίδια.

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, αφού κάποιοι διαδίδουν ψευδώς για να τρομάξουν τους εργαζόμενους ότι όσοι μετακινηθούν σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τάχα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τη δουλειά τους, αν η επιχείρηση κλείσει. Αυτό είναι ψέμα. Κανένας εργαζόμενος δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του από όσους μετακινηθούν σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ή Νομικά Πρόσωπα ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.


Τα κριτήρια επιλογής


Τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των εργαζομένων, βάση της οποίας κάποιοι μετακινούνται στο Δήμο και τις επιχειρήσεις και κάποιοι άλλοι σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ήταν απολύτως διαφανή:
Κριτήριο πρώτο, ήταν η επιθυμία κάποιων εργαζομένων να αλλάξουν υπηρεσία ή να μετακινηθούν σε δουλειά κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Κριτήριο δεύτερο, ήταν η εντοπιότητα. Δόθηκε προτεραιότητα στους εργαζόμενους που ήταν δημότες και κάτοικοι Αμαρουσίου, να μετακινηθούν στο Δήμο.
Κριτήριο τρίτο, ήταν η ειδικότητα κάθε εργαζόμενου και η ανάγκη κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών του Δήμου.
Αυτά τα κριτήρια καθόρισαν την επιλογή μας.


Γιατί δεν ενσωματώθηκε ο Οργανισμός Εργασίας στο Δήμο


Κάποιοι, οι οποίοι κάνουν «σπέκουλα» με την αγωνία των εργαζομένων,  ισχυρίζονται ότι έπρεπε να ενσωματώσουμε τον Οργανισμό Εργασίας στο Δήμο και μαζί με αυτόν, να ενσωματωθούν και οι εργαζόμενοι.


Θέλουμε με κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουμε πως όσοι το λένε αυτό είναι ανεύθυνοι.


Αν προχωρούσαμε σε αυτή την ενέργεια, αυτό που θα πετυχαίναμε θα ήταν να μεταφέρουμε άμεσα στο Δήμο τα χρέη του Οργανισμού, τα οποία ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Τεράστιο χρέος για τις σημερινές οικονομικές μας δυνατότητες, που θα έθετε σε κίνδυνο το Δήμο, θα οδηγούσε στην κατακόρυφη μείωση της πιστοληπτικής του ικανότητας και στην επιβάρυνση όλων των δημοτών, αφού θα αναγκαζόμαστε είτε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, είτε να δανειζόμαστε ακριβότερα ως Δήμος.
Επίσης θα υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να μην κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού μια δικαστική προσφυγή οποιουδήποτε σε βάρος της μετατροπής του νομικού προσώπου του Οργανισμού Εργασίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα αδιέξοδα και να άφηνε ουσιαστικά «ξεκρέμαστους» τους εργαζόμενους.


Δίνουμε μια λύση που μας ωφελεί όλους


Η λύση που δίνουμε, είναι μια λύση ρεαλιστική, βιώσιμη, αλλά και νομικά ισχυρή, που υπηρετεί το συμφέρον της πόλης.

Σήμερα οι 270 εργαζόμενοι του Οργανισμού που μεταφέρονται στο Δήμο και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και οι 105 που μετακινούνται σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, διασφαλίζουν για πάντα το εργασιακό τους μέλλον.

Διασφαλίζουν σταθερή δουλειά και μόνιμο εισόδημα για τις οικογένειες τους.

Η λύση που δώσαμε στο εργασιακό ζήτημα, υπηρετεί το συμφέρον της πόλης και διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αξιοποιεί τα χρήματα των δημοτών, αφενός για την παροχή έργου και υπηρεσιών προς τους πολίτες. Και αφετέρου για να καλύπτει τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού του Δήμου.

Αν θέλουμε λοιπόν να συνεχίζει να λειτουργεί ο Δήμος , προς όφελος της πόλης και των κατοίκων, πρέπει:

• Να νοικοκυρέψουμε το Δήμο, να αυξήσουμε τα έσοδα μας, χωρίς φυσικά να επιβαρύνουμε με περισσότερα τέλη τους δημότες μας.
• Να απασχολούμε τόσους εργαζόμενους, όσους μας επιτρέπει να πληρώνουμε η σημερινή αλλά και μελλοντική οικονομική μας κατάσταση. Κι όχι περισσότερους από όσους αντέχουμε.
• Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών χρήσιμων στους πολίτες.
Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε τα έσοδα και να απασχολούμε περισσότερους εργαζόμενους. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται.

Αυτό που γίνεται όμως, και αυτό κάναμε ως Δημοτική Αρχή, είναι να διασφαλίζουμε με μόνιμο τρόπο το μέλλον των εργαζομένων μας , είτε αυτοί παραμείνουν στο Δήμο, είτε μετακινηθούν σε άλλη δημόσια υπηρεσία.

Σε μια δύσκολη λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χρονική συγκυρία, η Δημοτική Αρχή διασφάλισε για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου μόνιμη και σταθερή δουλειά και εισόδημα.

Είτε παραμένοντας στο Δήμο και τις Κοινωφελείς του Επιχειρήσεις, είτε σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία η νομικό πρόσωπο του Δημοσίου που θα μετακινηθούν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο