«Κόντρα στη λογική» η αντίθεση στην πώληση των διαμερισμάτων της ΑΘΜΟΝΟΝ

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την ανακοίνωση του συνδυασμού Κόντρα στον Καιρό για το ζήτημα της πώλησης των διαμερισμάτων της ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε. στο ίδρυμα Χατζηκώνστα, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:


Πρώτον, τα στελέχη της εν λόγω δημοτικής παράταξης είναι αυτά που αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά κατώτερα των περιστάσεων, κι όχι η Δημοτική Αρχή.  Υποστηρίζουν θέσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική. Αντιτίθενται στη συμφέρουσα για το Δήμο μας πρόταση πώλησης 18 συνολικά διαμερισμάτων ιδιοκτησίας της ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε. και του Δήμου, όχι γιατί είναι χαμηλό το τίμημα, αλλά γιατί πιθανολογούν χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, ότι ο υποψήφιος αγοραστής των διαμερισμάτων, το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, θα χρησιμοποιήσει τα διαμερίσματα αυτά για να φιλοξενήσει τα παιδιά του ορφανοτροφείου.


Δεύτερον, δεν απαντούν μέσα από την ανακοίνωση τους επί της ουσίας στο πραγματικό ζήτημα, που είναι αν συμφέρει ή δεν συμφέρει το Δήμο η πώληση των διαμερισμάτων. Συμφέρει το Δήμο να μείνουν απούλητα και κάθε μέρα που περνά να μειώνεται η αξία τους και να πληρώνουμε από την τσέπη των δημοτών μας το κόστος συντήρησης τους; Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι κόντρα στον καιρό; Πάντως σίγουρα όχι των δημοτών..


Τρίτον, εμείς ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι η πώληση των διαμερισμάτων είναι και συμφέρουσα και επιβεβλημένη. Με  δεδομένη την κρίση στην αγορά κατοικίας, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία που παρουσιάσθηκε για να πωλήσουμε 18 διαμερίσματα, σε τιμή ιδιαίτερα συμφέρουσα. Με τα χρήματα που θα εισπράξουμε θα αποπληρωθεί μέρος του ομολογιακού δανείου που είχε συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου , βάζοντας υποθήκη τα διαμερίσματα αυτά. Αν δεν πουλούσαμε τα διαμερίσματα, θα έπρεπε η να πληρώσουμε από την τσέπη των δημοτών τα δάνεια, ή να αφήσουμε να βγουν τα διαμερίσματα στον πλειστηριασμό.


Τέταρτον, το ακίνητο του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, στο οποίο φιλοξενείται σήμερα το Ορφανοτροφείο, βρίσκεται στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου. Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν μπορεί να έχει ούτε λόγο, αλλά ούτε και δυνατότητα να επιβάλλει στο ίδρυμα τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει το ακίνητο του. ʼλλοι είναι αρμόδιοι γι’ αυτό. Είναι λοιπόν υποκριτική και ψευδής η θέση του συνδυασμού κόντρα στον καιρό ότι η Δημοτική Αρχή της πόλης με την πώληση των διαμερισμάτων διευκολύνει την τσιμεντοποίηση ενός χώρου που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς, εκτός Αμαρουσίου. Η αντιπολίτευση είναι θεμιτή, αρκεί να μην στηρίζεται στο ψέμα και την αστήρικτη κινδυνολογία.
Από τα παραπάνω προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα.


1. Είναι αναγκαίο να πωληθούν τα διαμερίσματα της ΑΘΜΟΝΟΝ, για να αποπληρωθούν τα δάνεια προς τη ΜΑΡΦΙΝ. Όσο καθυστερεί η αποπληρωμή, αυξάνεται το χρέος από τους τόκους και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα διαμερίσματα από μια διαδικασία πιθανής κατάσχεσης.
2. Η διαδικασία πώλησης των 18 διαμερισμάτων προς το ίδρυμα έγινε με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες, που διασφαλίζουν το Δήμο. Η προσφορά του Ιδρύματος Χατζηκώνστα αποτελεί πραγματική ευκαιρία στη σημερινή δυσμενή για την αγορά κατοικίας συγκυρία, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί ήδη δύο διαγωνισμοί μέσα στο 2009 και το αποτέλεσμα ήταν να κατακυρωθούν μόνο 2 προσφορές-διαμερίσματα, ενώ 26 διαμερίσματα παραμένουν ακόμη αδιάθετα.
Η παραπάνω αγοραπωλησία στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της αγοράς ακινήτων, διασφαλίζει έσοδα στην ΑΘΜΟΝΟΝ που θα διατεθούν για να μειωθούν  αισθητά οι δανειακές της υποχρεώσεις. Επιπλέον, με την πώληση σταματά η επιβάρυνσή της με την καταβολή κοινόχρηστων ύψους € 60.000 το χρόνο, πλέον των ληξιπροθέσμων κοινοχρήστων ποσού € 77.643 αλλά και των εξόδων συντήρησης των κατοικιών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο