Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του Αν. υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση, του Αν. υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, του Πρόεδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού και του Πρόεδρου της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη για το Εθνικό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Επιτάχυνση των διαδικασιών και τεχνική υποστήριξη κυρίων των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων τα κλειδιά για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος»

 

Την ικανοποίηση μίας πάγιας διεκδίκησης της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να εκπονηθεί ένα Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς και τους Προέδρους της ΕΝΠΕ και ΕΔΕΥΑ, με αφορμή τη σχετική προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν.  

Στην Συνέντευξη Τύπου εκτός από τον κ. Πατούλη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο Αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτσης, ο Αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης.

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης.

Η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α και Β’ βαθμού και των συναρμόδιων υπουργείων προβλέπει τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ’ Προτεραιότητας (άνω των 2.000 κατοίκων) στην Ελλάδα.

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα μείζον ζήτημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, επισημαίνοντας πως εκτός από τις ευρωπαϊκές οδηγίες «μας υποχρεώνουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και ιδίως των απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών να δώσουμε μία οριστική λύση στο ζήτημα και να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις».  

Ωστόσο, για την αποτελεσματική έκβαση του σχεδίου αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες συνόψισε στις εξής:

α) Τη δέσμευση για άμεση αντιμετώπιση θεσμικών ή διοικητικών εμποδίων που συνήθως καθυστερούν ή ακυρώνουν έργα περιβάλλοντος.

β)Την άμεση ενεργοποίηση των σχετικών προσκλήσεων για την ένταξη των έργων αυτών από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

γ)Τη προτυποποίηση διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων αυτών.

δ) Τη δημιουργία ενός HELP DESK για την άμεση επίλυση θεμάτων θεσμικών και τεχνικών που θα παρουσιάζονται στους φορείς υλοποίησης.

ε) Τη τεχνική βοήθεια και υποστήριξη των μικρών κυρίως Δήμων ορεινών και νησιωτικών για την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων αυτών.

Παράλληλα εστίασε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικροί Δήμοι με την έλλειψη προσωπικού αλλά και τη χαμηλή διαχειριστική ικανότητα.

Στη συνέχεια τόνισε πως η διαχείριση των αστικών λυμάτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο αποκτά διαρκώς αυξανόμενη σημασία, λόγω των προβλημάτων ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και πρόσθεσε πως βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό των έργων αποχέτευσης αποτελεί η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου επεξεργασίας.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως θα έπρεπε να εξεταστεί η λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, χωρίς όμως να αποκλείεται και η συγκεντρωτική διαχείριση που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με κεντρικά συστήματα όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά αποδεκτό. 
 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση μιας συντεταγμένης, στοχευμένης δράσης με χρονοπρογραμματισμό και διασφάλιση πόρων, ωστόσο διευκρίνισε πως πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και δεσμεύσεις για να έχει το εγχείρημα αυτό το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια με τεχνογνωσία και το καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτει.

Καθοριστική χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παράσχει στους Δήμους το υποστηρικτικό πλαίσιο για να γίνουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Ο  Αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι έχουν διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 916 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος και υπογράμμισε πως θα υπάρξουν και πρόσθετες χρηματοδοτικές πηγές, μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών κ Δάνειων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο Αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος τόνισε πως στους 169 οικισμούς Γ Προτεραιότητας που ήδη ξεκίνησαν τα έργα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι το 2020 ενώ για τους 47 που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα προβλέπεται να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα και  να ολοκληρωθούν το 2023.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός εστίασε στην ταχεία δημοπράτηση των έργων χωρίς χρονοτριβές και στην άμεση λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ικανοποίηση του για την δρομολόγηση του έργου εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης επισημαίνοντας από την πλευρά τους θα γίνει το καλύτερο δυνατό με στόχο την περιβαλλοντική προστασία.

Ακολούθως συνεδρίασε η επιτροπή καθοδήγησης του Προγράμματος υπό τον κ. Φάμελλο με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΚΕΔΕ με στόχο το καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη επιτάχυνση των έργων.

 

Σχετικά αρχείαΚοινή Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του Αν. υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση, του Αν. υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, του Πρόεδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού και του Πρόεδρου της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη για το Εθνικό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων_1


Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του Αν. υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση, του Αν. υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, του Πρόεδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού και του Πρόεδρου της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη για το Εθνικό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων_2


Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του Αν. υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση, του Αν. υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, του Πρόεδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού και του Πρόεδρου της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη για το Εθνικό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο