Καθοριστικές οι σχέσεις των δύο φύλων στην ανάπτυξη του παιδιού

Print Friendly, PDF & Email

 
Ο σεβασμός στο άλλο φύλο, η υπευθυνότητα, η κατανόηση και η αγάπη στοιχεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης διευκρίνισαν οι επιστήμονες στην ημερίδα του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου

download _.jpg file 35 KB
Στην σπουδαιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και κατά συνέπεια των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων σε κάθε πτυχή της ζωής ενός παιδιού, αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή αναφέρθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Β’ Αθήνας,  με θέμα:
« Διαφυλικές Σχέσεις & Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.»
      
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επισήμαναν δεν αναφέρεται μόνο σε θέματα σεξουαλικών σχέσεων, αλλά και σε θέματα, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα ιδανικά και οι αξίες δηλαδή ο σεβασμός για το άλλο φύλο, η υπευθυνότητα, η κατανόηση και η αγάπη.

Στην ημερίδα τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Γιώργου Πατούλη μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Αντώνης Παρτσινέβελος, ο οποίος υπογράμμισε το αμέριστο ενδιαφέρον και την θερμή ανταπόκριση του κου Δημάρχου σε ενέργειες που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών πάνω σε τόσο σημαντικά θέματα σε μία κρίσιμη ηλικία, λίγο πριν την εφηβεία.     
Ο κ. Παρτσινέβελος σημείωσε ότι «είναι έκδηλη η ανάγκη για την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο, αφού το σχολείο είναι το πλαίσιο στο οποίο οι νέοι περνάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, έρχονται σε επαφή με το αλλά φύλο, αναπτύσσουν σχέσεις και μαθαίνουν πως να διαπραγματεύονται ρόλους. Παράλληλα πρόσθεσε η σωστή ενημέρωση μέσα από ειδικές ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανοικτό διάλογο με ενήλικες τόσο στο σχολικό, αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον.»

Ο Δήμος μας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών «είναι από τους πλέον κατάλληλους να φιλοξενήσει τέτοιες δράσεις, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές που υποστηρίζουν την πρόληψη  και προαγωγή της υγείας, αλλά και την κοινωνική μέριμνα, όπως είναι το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης».
Για το ουσιαστικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια από το Κέντρο ο κ. Παρτσινέβελος ανέφερε ενδεικτικά ότι περίπου 2700 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν το έτος 2007 από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου και επισήμανε:
« Η δομή αυτή δεν είναι μονάχα για να την επισκέπτονται οι δημότες, πρέπει και η ίδια κατά περίπτωση να «μετακινείται» προς τον Δημότη, να μπαίνει μέσα στο σχολείο σε εργάσιμες ώρες, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και ταχύτερα και να δικαιολογεί στην ολότητα τον ρόλο της ως φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας»      

Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας χαιρετισμό απεύθυνε ο Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Π.Ε. Β΄ Αθήνας κ. Νάσσιος. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Tα καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούνται στα σχολεία μας αγγίζουν θέματα κοινωνικής και προσωπικής εκπαίδευσης, αυτοεκτίμησης, πρόληψης κακοποίησης στο σχολείο και στην οικογένεια, ομαδικής εργασίας και συνεργασίας, φιλίας, διαχείρισης συναισθημάτων και παρέχουν ευκαιρίες στους μαθητές για αυτοανάπτυξη, αυτοπραγμάτωση και αξιοποίηση όλων των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους.
Είναι ευτύχημα που υλοποιούνται στα σχολεία μας, προγράμματα σαν αυτά της Αγωγής Υγείας που δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές μας με την Βιωματική προσέγγιση, να επεξεργαστούν θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη σωματική και ψυχική τους υγεία και συνάμα φέρουν σε στενότερη επαφή, δασκάλους, γονείς, και ειδικούς επιστήμονες. Πιστεύω πως στην Διεύθυνση μας γίνεται μια συστηματική δουλειά πάνω σε προγράμματα Αγωγής Υγείας.».

Μετάβαση στο περιεχόμενο