‘ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ’ και φάρμακα στις φυλακές Eλαιώνα της Θήβας

Print Friendly, PDF & Email
Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ Ιερωνύμου Β και την παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιου επισκέφθηκαν σήμερα το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θήβας σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κος Καραγκούνης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης και ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Δήμτσας,  για να ανακοινώσουν τους άξονες συνεργασίας στην πραγματοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ιατρικής παρακολούθησης των κρατουμένων γυναικών, στο πλαίσιο συνεργασίας που ορίζει το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογραφή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τον Οκτώβριο 2012.


Η ιατρική παρακολούθηση θα έχει δύο πυλώνες υλοποίησης α) την σύσταση της Κάρτας Υγείας Κρατουμένου για την καταγραφή του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης, των εργαστηριακών και της φαρμακευτικής αγωγής β) την ανίχνευση- screening νοσημάτων και γ) την εμβολιαστική εκστρατεία πρόληψης σε κρατούμενους και εργαζόμενους για την προφύλαξη από νοσήματα που έχουν υψηλό επιπολασμό σε χώρους υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα.


Κατά την επίσκεψή τους, ο κος Πατούλης και ο κος Δήμτσας παρέδωσαν 30 κούτες με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κρατουμένων, ενώ παράλληλα άνοιξαν το δρόμο για μια δυναμική συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Σωφρονιστικό Κατάστημα της Θήβας, που θα αποσκοπεί στην υιοθέτηση αρρώστων και στην πρόληψη υγιών μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.


Από τη Διευθύντρια των φυλακών κα Κουτσομιχάλη έγινε ενημέρωση για τα λειτουργία των φυλακών, για την καθημερινότητα των 420 γυναικών, καθώς επίσης και για τις βασικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τις ίδιες όσο και τα παιδιά τους. «Νιώθουμε μεγάλη ανασφάλεια με τόσα βρέφη και παιδιά χωρίς παιδίατρο»


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος είπε: « Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ που είστε κοντά μας και την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βρίσκεται διαρκώς δίπλα μας και μας ενισχύει προκειμένου να δράσουμε από κοινού βοηθώντας τους συνανθρώπους μας. Είναι σημαντικό εδώ που βρίσκονται να κρατήσουν ένα καλό επίπεδο διαβίωσης και  οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας όσον αφορά την πρόνοια και την περίθαλψη των κρατουμένων, έχουμε  δυστυχώς και πολλά άλλα προβλήματα και χρειαζόμαστε η βοήθεια σας να επεκταθεί. Βεβαίως η αποστολή της Εκκλησίας είναι πνευματική αλλά επειδή  βλέπει τον άνθρωπο συνολικά συμβάλλει πάντα στις ανάγκες όπου είναι δυνατό. Η πολιτεία κύριε Υπουργέ έχει πρωτίστως ευθύνη και υποχρέωση για τους πολίτες, εμείς όλοι συμβάλλουμε και νομίζω πως έχουμε πολλές κοινές ευθύνες όλοι για τον συνάνθρωπο. Να ευχηθούμε δύναμη, υγεία και αντοχή και προπαντώς να καλυτερεύσουν οι ημέρες της ζωής για την πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας».


Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης δήλωσε: «Είμαστε εδώ υλοποιώντας το Σύμφωνο Συνεργασίας μας με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Ευχαριστώ την Εκκλησία, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι Κράτος και Εκκλησία μπορούν να κάνουν πολλά έχουν τις δυνατότητες και αυτό είναι προς όφελος των συνανθρώπων μας. Η «Αποστολή» έχει έμπρακτα αποδείξει την πολύτιμη βοήθεια της στα Καταστήματα Κράτησης και κατ΄ επέκταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τώρα με την δυναμική του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θα προσφέρουμε τις από κοινού υπηρεσίες μας καλυτερεύοντας τις συνθήκες των κρατούμενων στον πολύτιμο τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας».


Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε: «Βρισκόμαστε ξανά με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου στο Κατάστημα Κράτησης στον Ελαιώνα, δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί ο Οργανισμός μας «Αποστολή για τους φυλακισμένους», δεν είναι η πρώτη φορά που δίνουμε το παρόν όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της ελληνικής επικράτειας ενισχύοντας τις ανάγκες κρατουμένων σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας, τώρα και με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό με σκοπό την πρόληψη και φροντίδα της πρωτοβάθμιας υγείας. Με τον Υφυπουργό υλοποιούμε με αμοιβαία θέληση και ζήλο σε συνεργασία με τον ΙΣΑ κάθε προσπάθεια για την προάσπιση της υγείας των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε Καταστήματα Κράτησης. Η «Αποστολή» θα συμπληρώνει τις ελλείψεις αυτών των ανθρώπων και θα φροντίζει για τις ανάγκες τους, είναι στα βασικά της προγράμματα και στις άμεσες προτεραιότητες».


«Επισκεφθήκαμε σήμερα το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στη Θήβα για να δρομολογήσουμε μία σειρά ενεργειών που αποσκοπούν σε προληπτικούς ελέγχους της υγείας των κρατουμένων, εκστρατείες ενημέρωσης και εμβολιασμών για την στην πρόληψη των σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων που μαστίζουν τους δημόσιους χώρους υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού, όπως είναι τα σωφρονιστικά καταστήματα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους κρατουμένους και να υιοθετήσουμε τα υγειονομικά τους προβλήματα και τις φαρμακευτικές αγωγές τους. Ξεκινήσαμε από τον Κορυδαλλό και προχωρούμε στα άλλα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τόσο στην παροχή υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, όσο και στα προγράμματα προαγωγής της υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων των φυλακών.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο