Κανένας δεν μπορεί να απαξιώσει το μεγαλύτερο έργο που έγινε στο Μαρούσι τις τελευταίες δεκαετίες

Print Friendly, PDF & Email

Εδώ και 12 χρόνια, η Διοίκηση Πατούλη δίνει με επιτυχία κάθε μέρα τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας

Η παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών μας στα εγκαίνια της νέας «έξυπνης» πλατείας και του υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 300 θέσεων, κλόνισε για μια ακόμη φορά όλους όσους επιχειρούν από το 2007 μέχρι σήμερα,  χωρίς επιτυχία, να απαξιώσουν και να συκοφαντήσουν  το έργο και την προσπάθεια της Διοίκησης Πατούλη.

Πρωταγωνιστές στον πόλεμο λάσπης και συκοφάντησης αυτή τη φορά του έργου της νέας πλατείας και του υπόγειου πάρκινγκ, είναι πρόσωπα που είτε συμμετείχαν στη Διοίκηση Τζανίκου, που φόρτωσε το Μαρούσι χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κι άχρηστα έργα, όπως οι κυβόλιθοι του Κέντρου. Είτε πρόσωπα που αποδοκιμάστηκαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές γιατί δεν πρόσφεραν τίποτε στην πόλη, αν και κατείχαν θέσεις ευθύνης.

Είναι τα ίδια πρόσωπα που έχουν ταχθεί διαχρονικά απέναντι σε όλα τα μεγάλα έργα που έκανε στο Κέντρο του Αμαρουσίου η Διοίκηση Πατούλη. Από την τοποθέτηση των δύο νέων πεζογεφυρών, μέχρι και τα έργα ανάπλασης κι αισθητικής αναβάθμισης του ιστορικού εμπορικού κέντρου.

Όση όμως λάσπη και να πετάξουν, όσα ψέματα και να πουν, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι σήμερα το Κέντρο του Αμαρουσίου, οι κάτοικοι, οι έμποροι και οι επισκέπτες του, έχουν στη διάθεσή τους μια σύγχρονη και φιλική πλατεία, με πολλές «έξυπνες» λειτουργίες. Αλλά κι έναν απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Στα ψέματα και τις συκοφαντίες σε βάρος του σημαντικού αυτού έργου, η Διοίκηση Πατούλη απαντά με αλήθειες.

 • Αλήθεια πρώτη, η νέα λογική λειτουργίας της Πλατείας Ευτέρπης

Στόχος της Διοίκησης Πατούλη ήταν να παρέμβει ο Δήμος στο αρχικό σχέδιο της μελέτης, που προέβλεπε μια απλή πλακόστρωση, σε μικρότερη μάλιστα έκταση σε σχέση με την πλατεία που τελικά παραδόθηκε. Με βάση το σχεδιασμό αυτό, στη νέα μελέτη που εκπονήθηκε τέθηκε ως προϋπόθεση η δημιουργία μιας ασφαλούς κι ελκυστικής στους επισκέπτες πλατείας, ιδιαίτερα στους νέους, που θα λειτουργεί ως τόπος διάδρασης, συνάντησης, στάσης και χαλάρωσης, η οποία να συλλειτουργεί αρμονικά µε την οδό Νερατζιωτίσσης, η οποία τη διασχίζει κατά μήκος.

Η δημιουργία µίας σύνθεσης µε ελεύθερες χαράξεις έχει ως αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος να επεκτείνεται και να αποκτά συνοχή µε το υφιστάμενο δίκτυο διαδρομών και πεζοδρόμων.

 Η χάραξη αυτή, που δεν προβλεπόταν αρχικά, πετυχαίνει να συνδυάζει την πλατεία µε την ευρύτερη δομημένη περιοχή του παραδοσιακού πολεοδομικού και εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου, καθώς και τον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ.

 • Αλήθεια δεύτερη, δίνουμε έμφαση στο «βιοκλιματικό χαρακτήρα»

Η νέα πλατεία υιοθετεί στοιχεία που την καθιστούν φιλική στο περιβάλλον,  αφού πρόκειται για μια παρέμβαση με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Η πλατεία είναι κατασκευασμένη από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και αστικό εξοπλισμό, ενώ χρησιμοποιεί φιλικές και χαμηλής κατανάλωσης πηγές ενέργειας, ενώ  συνδυάζει τη δυνατότητα smart και οπτικών εφαρμογών. Η Smart Plaza είναι προσβάσιμη ισότιμα από όλους τους πολίτες.

Σε έναν υψηλής αισθητικής διαμορφωμένο χώρο όπου το υγρό με το πράσινο στοιχείο συνδυάζονται αρμονικά, το οριζόντιο τείχος προς το ρεύμα κυκλοφορίας των οχημάτων -που συνδυάζει το πράσινο με μία σύγχρονη καλλιτεχνική άποψη- βάζει STOP στη γύρω ηχορύπανση και στη φωτορύπανση προσφέροντας μία ήσυχη γωνιά συνάντησης στο χώρο της πλατείας.

 • Αλήθεια τρίτη, παραδώσαμε μια πλατεία τοπόσημο για την πόλη του Αμαρουσίου

Η πλατεία Ευτέρπης σχεδιάστηκε με βασικές Αρχές:

 • Να δημιουργηθεί μία «ζωντανή», καθόλη τη διάρκεια της ημέρας πλατεία, που θα αποτελεί τοπόσηµο για την ευρύτερη περιοχή
 • Να επιτρέπει μελετηµένες κινήσεις πεζών από και προς τον σταθμό ΗΣΑΠ και το χώρο υπόγειας στάθµευσης
 • Να ενισχύσει τη σύνδεση του σταθμού µε τον ιστό των πεζοδρόµων του κέντρου της πόλης , για να τονώσει την κίνηση στην εμπορική αγορά
 • Να εντάξει χώρο στάσης πεζών στο κέντρο της πλατείας , µε οργανωμένη φύτευση
 • Να αναδιαμορφώσει τα κτίσματα των απολήξεων κλιµακοστασίων σε αρχιτεκτονικά γλυπτά – δύο πυρήνες ενδιαφέροντος (στέγαση ράµπας εισόδου εξόδου υπόγειου σταθµού στάθµευσης & δηµιουργία χώρου υποδοχής σταθµού)
 • Να δημιουργηθεί φύτευση και υδάτινες επιφάνειες µε πίδακες νερού
 • Να διαμορφωθεί ανάγλυφη διαµόρφωση της στάθµης της πλατείας µε καθιστικούς αναβαθµούς
 • Να εντάξει στοιχεία τεχνολογικής αιχµής όπως οθόνες προβολής και άλλα τεχνολογικά χαρακτηριστικά

H Smart Plaza, το σύγχρονο τοπόσημο του Αμαρουσίου αποτελεί πόλο έλξης για τους νέους της πόλης μέσα από τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει αλλά και φιλικό σημείο συνάντησης και ηρεμίας.

 • Αλήθεια τέταρτη, οι «έξυπνες» λειτουργίες της «νέας» Πλατείας Ευτέρπης

Η νέα πλατεία Ευτέρπης θα διαθέτει πολλές “smart” δυνατότητες, όπως:
 

 1. Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι μέσα στις επόμενες ημέρες διαθέσιμη στην πλατεία Ευτέρπης με την ολοκλήρωση κάποιων τελευταίων τεχνικών λεπτομερειών. Το ίδιο θα ισχύει τόσο στο άνω τμήμα της πλατείας, πάνω από τις γραμμές του τρένου,  αλλά και στην πλατεία Γαρδέλη, που βρίσκεται απέναντι, ώστε οι χρήστες κάθε ηλικίας να μπορούν να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
 2. «Έξυπνα» παγκάκια – smart benches που προσφέρουν δυνατότητες φόρτισης του κινητού μέσω αφής αλλά και σύνδεσης του κινητού στις ειδικές θύρες, κάνοντας χρήση της ηλιακής ενέργειας.
 3. Ψηφιακή γιγαντοοθόνη τεχνολογίας led (video wall) χρηστικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και σταθερός πυλώνας που σε τριγωνική διάταξη θα φέρει, επίσης, τρεις ψηφιακές οθόνες πληροφόρησης επιτρέποντας στον διερχόμενο πεζό και επισκέπτη την οπτική πρόσβαση από κάθε γωνιά της πλατείας. Οι ψηφιακές γιγαντοοθόνες,  που σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχουν τοποθετηθεί στα προβλεπόμενα σημεία στην πλατεία θα γίνουν πόλοι προβολής σημαντικών δημοφιλών αθλητικών, καλλιτεχνικών γεγονότων, πόλος έλξης για τους νεολαίους, το φίλαθλο και το φιλοθεάμον κοινό.
 • Αλήθεια Πέμπτη , ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης 300 θέσεων, που λύνει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα στάθμευσης στο Κέντρο

Με την ολοκλήρωση των τελικών λεπτομερειών αδειοδότησης, μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπόγειο πάρκινγκ θα τεθεί σε λειτουργία και στη διάθεση των συμπολιτών μας, κατοίκων και επισκεπτών, αναμορφώνοντας το τοπίο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, διευκολύνοντας την πρόσβαση στα μέσα  σταθερής τροχιάς που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας.

 • Αλήθεια έκτη, μετατρέπουμε σε OPEN MALL , την τοπική εμπορική μας αγορά

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου  έχει ως βασικό στόχο την αναζωογόνηση της εμπορικής αγοράς της πόλης. Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και η παράδοση της νέας πλατείας και του υπόγειου χώρου στάθμευσης φιλοδοξούμε να δώσουν αξία στις περιουσίες των συμπολιτών μας και να ενισχύσουν την αγοραστική κίνηση και τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων του Αμαρουσίου.

Με την ολοκλήρωση των φυτεύσεων στην πλατεία για περαιτέρω ενίσχυση της «πράσινης» όψης της, με τη φύλαξη στο κέντρο της πόλης – πλατείας και πεζοδρόμων- για την αποτροπή βανδαλισμών και φαινομένων παραβατικότητας, δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον που θα επιτρέψει στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας να φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ανοικτού Mall, ελκυστικού στο κοινό για τις αγορές και τη βόλτα του.

Αφήνοντας πίσω οριστικά την εποχή των κυβόλιθων – που ορισμένοι, δυστυχώς, ξεχνούν ότι ψήφισαν – η Διοίκηση Πατούλη αφήνει ένα έργο «παρακαταθήκη» για την πόλη και τις επόμενες γενιές της πόλης.

 • Αλήθεια έβδομη, παραδώσαμε ένα έργο προσβάσιμο για όλους

Στο πλαίσιο υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, προβλέφθηκε η αναµόρφωση της πλατείας να διασφαλίζει την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία πεζών, ΑµΕΑ, την όδευση τυφλών, µε στοιχεία προστασίας πεζών όπως µπάρες, κολωνάκια, φύτευση, νερό, και σηµατοδότηση µε διαφορετικά δάπεδα των ζωνών χρήσης.

Σε όλους τους χώρους εξασφαλίζεται η ανεµπόδιστη προσπέλαση ατόµων µε ειδικές ανάγκες και, ειδικότερα, ατόµων που κινούνται µε αναπηρικό αµαξίδιο.

Συγκεκριµένα:

 • Η είσοδος από το επίπεδο του δρόµου έως τις απολήξεις των κλιµακοστασίων στην πλατεία γίνεται ελεύθερα και όλες οι κλίσεις είναι επιτρεπτές για την κίνηση των ΑμΕΑ
 • Η πρόσβαση εντός του χώρου υποδοχής σταθµού γίνεται συνεπίπεδα από την βόρεια πλευρά ενώ περιµετρικά υπαρχει ράµπα ΑµΕΑ κλίσης 4,5%
 • Η προσπέλαση αναπηρικών αµαξιδίων γίνεται σε όλους τους χώρους (προβλέπεται κατάλληλο άνοιγµα θυρών)
 • Εντός του χώρου υποδοχής σταθµού υπάρχει χώρος υγιεινής µε κατάλληλες διαστάσεις και εξοπλισµό για την εξυπηρέτηση ατόµων κινούµενων σε αναπηρικό αµαξίδιο.

Η Αλήθεια νικά πάντα το ψέμα

Η Διοίκηση Πατούλη εδώ και 12 χρόνια απαντά με αλήθειες και έργο, στα ψέματα και τις συκοφαντίες των αντιπάλων μας.

Με όπλο την αλήθεια και το έργο αυτό, δίνουμε λύσεις στα μεγάλα και μικρά προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

 

Σχετικά αρχείαΚανένας δεν μπορεί να απαξιώσει το μεγαλύτερο έργο που έγινε στο Μαρούσι τις τελευταίες δεκαετίες_1


Κανένας δεν μπορεί να απαξιώσει το μεγαλύτερο έργο που έγινε στο Μαρούσι τις τελευταίες δεκαετίες_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο