Ιστορική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Αμαρουσίου, για την οριοθέτηση του ρέματος Σαπφούς

Print Friendly, PDF & Email

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου προχώρησε στην αποδοχή της μελέτης, για την οριοθέτηση του ρέματος Σαπφούς. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας της σημερινής Διοίκησης του Δήμου να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολούσε την πόλη σχεδόν μια δεκαετία. 


Η Προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, αν και είχε κληθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει σε νέα οριοθέτηση (αφού από το2001 είχε κριθεί από το ΣτΕ ανεπαρκής η προηγούμενη), αυτή δεν το έπραξε. Αντίθετα, το “κληρονόμησε” κι αυτό στη νέα Διοίκηση.


Η οριοθέτηση των ρεμάτων αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Και με την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, η δέσμευση γίνεται πράξη.


Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και με εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον ΘΗΣΕΑ, ανατέθηκε η συγκεκριμένη μελέτη.  Η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από ένα χρόνο περίπου. Η μελέτη έγινε με τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.


Ποια είναι τα οφέλη για την πόλη.
Με την οριοθέτηση του ρέματος Σαπφούς, ωφελείται η πόλη και οι συμπολίτες μας, κι αυτό γιατί:
• Μπαίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα που απασχολούσε δεκάδες μικροϊδιοκτήτες , που κατοικούσαν στα όρια του ρέματος, η μη οριοθέτηση του οποίου δεν τους έπρεπε να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης ώστε να αξιοποιήσουν τις μικρές ιδιοκτησίες τους.
•  Αποκτά ο Δήμος τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εκτέλεση μιας σειράς έργων, όπως διαμόρφωση ασφαλών οδικών προσβάσεων, έργα αποχέτευσης,  δημιουργία «πράσινων διαδρομών» περιπάτου και ποδηλάτου, κ.λ.π.
• Η οριοθέτηση του ρέματος θα επιτρέψει στο Δήμο Αμαρουσίου να διεκδικήσει κονδύλια, μέσα από τη συμμετοχή του σε ειδικά προγράμματα και διαδημοτικές συνεργασίες, για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη του σε χώρο περιπάτου και αναψυχής, αφού έχει χαρακτηριστεί σε ρέμα ιδιαιτέρου κάλλους. Κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπου τα ρέματα αποτελούν ζωντανό στοιχείο των αστικών χώρων, κι όχι χώρο εκδήλωσης αυθαίρετων συμπεριφορών.


Ποια είναι η απόφαση που πήρε το Δ.Σ.
Εκτός ημερήσιας διάταξης, με την έννοια του κατ’ επείγοντος, εισήχθη την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009  το θέμα: «Γνωμοδότηση του δημοτικού Συμβουλίου για την πρόταση οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς», προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για τις γραμμές οριοθέτησης του ρέματος στα σημεία όπου αυτό αποδεικνύεται από την υδραυλική μελέτη επαρκές. Το αποφατικό περιλαμβάνει :
Α)  Γνωμοδοτεί θετικά για την προταθείσα από τον μελετητή χάραξη των γραμμών οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς στα σημεία όπου η μελέτη
<<ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ-ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΑΠΦΟΥΣ>> δείχνει την υδραυλική επάρκεια του ρέματος.
Β) Για τα τμήματα του ρέματος, για τα οποία η υδραυλική μελέτη δείχνει υδραυλική ανεπάρκεια, το Δημοτικό Συμβούλιο αναθέτει στην Τεχνική Υπηρεσία να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση με την οποία θα ανατεθεί στον μελετητή να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες διευθέτησης του ρέματος και μετά από αυτά στις κατάλληλες περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε να καταστεί και εκεί δυνατή η οριοθέτηση του ρέματος.
Προτείνει χρονοδιάγραμμα 4 μηνών για την ανωτέρω εργασία.
Γ) Καλεί το τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να επιδιώξει με κατάλληλο αίτημα την χρηματοδότηση της μελέτης από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.


Ποιες περιοχές ρεμάτων δύναται να οριοθετηθούν.
Με βάση την παραπάνω απόφαση, δύναται να οριοθετηθούν:
1. Το τμήμα από το Ολυμπιακό Στάδιο έως και την οδό Αμαρύσιας Αρτέμιδας.
Η οριοθέτηση επιτρέπει:
• Την διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου εκτάσεως 35-40 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας Δήμου Αμαρουσίου και Αθμόνον Ακινήτων Α.Ε., χώρος ο οποίος σήμερα μπορεί πλέον να λάβει αδειοδότηση για την δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου του Αμαρουσίου.
• Διαμόρφωση των οδών πρόσβασης στην παράρεματια περιοχή, προκειμένου να αποσυμφορεθεί η ισχυρά δοκιμασμένη περιοχή του Αγίου Θωμά, γύρω από τη Γερμανική Σχολή και το ΙΑΣΩ.
• Ξεκαθαρίζει οριστικά η περιοχή που χαρακτηρίζεται παράρεματια και την οποία κλήθηκε παράτυπα ο Μαρουσιώτικος Λαός να πληρώσει χρήματα, τα οποία διεκδικεί να πάρει πίσω ο Δήμος από την Εθνική Τράπεζα.
2. Η περιοχή ρέματος από Αμαρύσιας Αρτέμιδος – Κηφισίας.
Η  οριοθέτηση της παραπάνω περιοχής :
• Επιτρέπει την διαμόρφωση και διάταξη της οδού Πρωταγόρα, στο ύψος του Μπενρουμπή, που είναι πάγιο αίτημα των δημοτών.
• Επιτρέπει την διαμόρφωση της οδού Σφακτηρίας και Αρματολών & Κλεφτών, γύρο από το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, έτσι ώστε να μπορέσουν πολλοί δημότες μας να οικοδομήσουν τις αποκλεισμένες ιδιοκτησίες τους.
• Δύναται πλέον να ολοκληρωθεί ο αγωγός αποχέτευσης στο κατώτερο τμήμα της οδού Διονύσου (περίπου από την οδό Σκρα έως τον παράδρομο της Αττικής Οδού).
• Δύναται να διαμορφωθεί το πάρκο της Αγίου Κωνσταντίνου και να νομιμοποιηθεί ο κινηματογράφος «Μίμης Φωτόπουλος».


3. Περιοχή από Σισμανόγλειο έως και την Οδό Πεντέλης.
Με την οριοθέτηση του ρέματος ανοίγει ο δρόμος :
• Για την ένταξη στο σχέδιο των περιοχών πίσω από το Νεκροταφείο και πίσω από το Σισμανόγλειο.
• Για τη διαμόρφωση των οδικών προσβάσεων, γεγονός που θα επιλύσει του πρόβλημα της περιοχής Στούντιο Α’.
• Για την εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό του 2ου κλάδου της οδού Πεντέλης, έτσι ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της επικίνδυνης χάραξης στο πέταλο πάνω από το ρέμα.
• Για την ένταξη στο σχέδιο της Π.Ε του Στουντίου Α’, δυτικά της οδού Στουντίου.


4. Περιοχή από Οδό Πεντέλης έως και τα διοικητικά όρια του Δήμου.
Η οριοθέτηση επιτρέπει την ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών στο σχέδιο.


5. Για τις περιοχές που είναι εκτός οριοθέτησης , η απόφαση του Δ.Σ. και οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής σημαίνουν:
• Συγκεκριμένο και με σαφές χρονοδιάγραμμα 4 μηνών πρόγραμμα, για την εκπόνηση μελέτης διευθέτησης του ρέματος.
• Έγκριση , με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας, για την ανάθεση της μελέτης.
• Αρχική δέσμευση της Νομαρχίας για τη χρηματοδότηση των έργων διευθέτησης.


Όλα αυτά σημαίνουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο ρέμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο