Ισχυρό μήνυμα οικονομίας στέλνει ο Δήμος Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

«Μαχαίρι» στις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου βάζει ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης


Σε μια περίοδο που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βιώνει τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης έδωσε εντολή για δραστική περικοπή μιας σειράς λειτουργικών δαπανών του Δήμου.

Με την περικοπή αυτή στέλνει το μήνυμα τόσο εντός Δήμου, όσο και στην τοπική κοινωνία, πως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας κατάσταση να αλλάξουμε συνήθειες και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την εξοικονόμηση των πόρων που θα προκύψει θα μπορέσει ο Δήμος να εξακολουθήσει να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες  χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες.

Πρώτος  δίνει το παράδειγμα ο ίδιος ο Δήμαρχος Γ.Πατούλης, ο οποίος πλέον για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του Δήμου που υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό, αλλά το δικό του. Ενώ δεν θα απασχολεί και οδηγό. Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο θα πωληθεί και τα έσοδα θα μπουν στο ταμείο του Δήμου.


Παράλληλα, περικόπτονται και μια σειρά από άλλες δαπάνες:


• Περιορίζονται στο ελάχιστο τα προγραμματισμένα υπηρεσιακά ταξίδια, ενώ μειώνεται δραστικά και ο αριθμός των μελών που θα συμμετάσχουν σε αυτά.

• Μειώνεται κατά 80% σε σχέση με την περσινή χρονιά ο προϋπολογισμός που αφορά τις δαπάνες που προβλέπονται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι πρωταγωνιστές των φετινών εκδηλώσεων να είναι οι μαθητές και οι καθηγητές  των πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου, οι οποίοι θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάζοντας στο κοινό της πόλης μας δείγματα της δουλειάς τους. Με τον τρόπο αυτό και χρήματα θα εξοικονομηθούν αλλά και «οι άνθρωποι του Δήμου μας» θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις μεγάλες τους δυνατότητες στους συμπολίτες μας.

• Με την ευκαιρία του Γ’ Δημόσιου Απολογισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου, τη φετινή χρονιά δεν θα τυπωθεί, όπως τα προηγούμενα χρόνια, το ενημερωτικό έντυπο για το έργο της Δημοτικής Αρχής. Αντίθετα, θα υπάρξει μόνον ηλεκτρονική έκδοση, που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου, μέσα από την οποία θα μπορούν να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας.

• Με απόφαση του Δημάρχου έχουν ήδη μειωθεί από τις αρχές του έτους κατά 50% οι αποζημιώσεις των Προέδρων των Νομικών Προσώπων και των Αναπτυξιακών Εταιρειών.

• Περιορίζεται κατά 80% το ανώτατο όριο χρήσης που είχαν τα στελέχη του Δήμου  για χρήση υπηρεσιακών κινητών.

• Κανένα σταθερό τηλέφωνο υπηρεσιών του Δήμου δεν θα έχει πλέον  τη δυνατότητα να καλεί σε κινητό ή άλλη υπεραστική ή διεθνή κλήση, πλην εκείνων που διαθέτουν οι Διευθυντές των υπηρεσιών.

• Εντείνεται ο έλεγχος που αφορά τα έξοδα κίνησης και συντήρησης των δημοτικών οχημάτων. Σε καθημερινή βάση θα γίνονται μόνον τα απαραίτητα δρομολόγια, θα καταγράφονται και θα ελέγχονται αυστηρά οι διαδρομές και τα χιλιόμετρα που διήνυσε κάθε όχημα, καθώς και τα καύσιμα τα οποία καταναλώθηκαν.

• Η διακίνηση των εγγράφων μεταξύ των διοικητικών υπηρεσιών, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων θα είναι από εδώ και στο εξής αποκλειστικά ηλεκτρονική, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για την προμήθεια χαρτιού.

• Οι εργαζόμενοι πριν την αποχώρηση από το χώρο εργασίας τους θα μεριμνούν για το κλείσιμο του υπολογιστή τους, του φωτισμού, του κλιματισμού και οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων, αλλά και ενέργειας, προς όφελος και του περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Αμαρουσίου χωρίς να μειώνει στο παραμικρό τις προσφερόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες του και την ποιότητα αυτών, εξορθολογίζει τις δαπάνες λειτουργίας του και συνεχίζει να βρίσκεται καθημερινά κοντά στον πολίτη με ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο