Ημερίδες του Δήμου Αμαρουσίου σε σχολεία του Αμαρουσίου με θέμα τη ψηφιακή σύγκλιση.

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 144KB|


|download file .jpg 111KB|


Δύο ημερίδες με θέμα τη ψηφιακή σύγκλιση πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Αμαρουσίου σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των επιχειρήσεων για την Ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”».

Οι ημερίδες, που έγιναν στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο και στο 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αμαρουσίου, είχαν θέμα «Το Μαρούσι στην ψηφιακή εποχή» και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα όπως οι λύσεις που μπορούν να τους προσφερθούν μέσω του διαδικτύου, το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και το φαινόμενο των blogs.
Στην ημερίδα που έγινε στο 4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, όταν σχεδιάζουμε για το αύριο, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιούμε και να επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, αν θέλουμε με αξιώσεις να διεκδικήσουμε ως πόλη μια θέση πρωτοπορίας, όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στο διεθνή χώρο. Μέσα λοιπόν στο σχεδιασμό μας εντάσσονται δυο βασικοί τομείς δράσης, η κοινωνία της γνώσης και ο ψηφιακός πολιτισμός.
Σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στα παραπάνω επίπεδα και αρχίζουν σιγά – σιγά να φτάνουν για χρήση και αξιοποίηση από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας.
Ένα από τα πρώτα έργα που υλοποιήθηκαν είναι η Δημοτική Ηλεκτρονική Πύλη (Portal)  (www.maroussi.gr) μέσω της οποίας παρέχονται με ενοποιημένο τρόπο πολλαπλές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς:
• παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε τέσσερα επίπεδα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,
• 94 διαφορετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον Δήμο προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
•  συμμετοχή σε forum συζητήσεων.
• Πλήρης ενημέρωση για τις δράσεις του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων.
• ηλεκτρονική προβολή του Δήμου Αμαρουσίου που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της πύλης να πάρει πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μας στο επίπεδο που ο ίδιος επιθυμεί.
Επίσης υλοποιήθηκε η ψηφιοποίηση και η προβολή  των εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου καθώς και η παραγωγή δύο πολυμεσικών εφαρμογών με θέματα α) την συλλογή εκθεμάτων του μουσείου και β) Ένα φανταστικό ταξίδι στην Κοσμογονία και την Ελληνική Μυθολογία.
Επίσης ολοκληρώνεται η ανάπτυξη  Γεωγραφικού  Συστήματος Πληροφοριών που θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε όλη την πληροφορία και να διαχειριζόμαστε  γεωγραφικά υπόβαθρα, πολεοδομικά δεδομένα και δεδομένα τεχνικών και κοινωνικών υποδομών και κοινωφελών δικτύων.
Παράλληλα υλοποιούμε έργα σύγχρονων ψηφιακών υποδομών όπως η δημιουργία κέντρων ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi HotSpots) τα οποία θα φέρουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τον δημότη στην εποχή της ευρυζωνικότητας.
Τα έργα αυτά ολοκληρώνουν μία σειρά παρεμβάσεων τις οποίες ο Δήμος θεωρεί υποχρέωση του να παρέχει στους πολίτες. Οι πολίτες δικαιούνται:
• εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους
• παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
• δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου
• τόνωση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας
Γι’ αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου όσον αφορά την ενότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των νέων τεχνολογιών  που κωδικοποιημένα ονομάζουμε Μαρούσι Ψηφιακή Πόλη.Σε αυτό τον σχεδιασμό θέλουμε όλους εσάς κοντά μας με τις προτάσεις σας, τις ιδέες σας, τις απόψεις σας».

Στο περιθώριο των δύο αυτών ημερίδων, κληρώθηκαν από τον Δήμο Αμαρουσίου σε δύο μαθητές, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop).

       
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο