Ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για την Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση

Print Friendly, PDF & Email


 
Γ. Πατούλης : Είναι πλέον η ώρα να προχωρήσουμε στις συνενώσεις των Δήμων και τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού αυτοδιοικητικού μοντέλου
 


|download _.jpg file 193 KB|

Τις θέσεις και προτάσεις του για το νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της συνολικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και  Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΤΕΔΚΝΑ  Γιώργος Πατούλης, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νόμου Αττικής, σήμερα 17 Ιουνίου 2008, στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.


Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει μία συνολική μεταρρύθμιση του διοικητικού και πολιτικού συστήματος πριν από την μητροπολιτική οργάνωση των Δήμων, λαμβάνοντας υπόψη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας αποκεντρωμένους θεσμούς μέσα από τη λειτουργία των οποίων θα ενδυναμώνεται ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

 

Ειδικότερα, ο κ. Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της μητροπολιτικής οργάνωσης των Δήμων, προκείμενου οι τοπικές κοινωνίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.
« Είναι αναγκαίο τόνισε να προχωρήσουμε τόσο ως ΤΕΔΚΝΑ όσο και ως ΚΕΔΚΕ με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα μπροστά και να διεκδικήσουμε ακόμη και δυναμικά αν χρειαστεί, μία πραγματική διοικητική, πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση που θα αναδείξουν το νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας: 


« Είναι πλέον η ώρα να προχωρήσουμε στις συνενώσεις των Δήμων και τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού αυτοδιοικητικού μοντέλου » με τρόπο που να εξασφαλίζεται:


    * Η βιωσιμότητα
    * Η δυνατότητα τους να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες
    * Η ικανότητα τους να συμμετάσχουν σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις και να αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών
    * Να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δράσεις και πρωτοβουλίες που προστατεύουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών διασφαλίζοντας συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης μέσα στα όρια τους».


 Παράλληλα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα κριτήρια βάση των οποίων θα πρέπει να γίνουν οι συνενώσεις των Δήμων, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο  να προηγηθεί η χωροθέτηση των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων.
Οι νέοι Δήμοι σημείωσε «να λειτουργήσουν ως ανοικτές πόλεις με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά».


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πατούλης στην ανάγκη οικονομικής  στήριξης των Δήμων από την κεντρική εξουσία, ώστε να πετύχει το εγχείρημα της μητροπολιτικής οργάνωσης.
Μεταξύ άλλων σημείωσε «θα πρέπει να αποδοθούν οι παράνομα παρακρατηθέντες από την Πολιτεία πόροι της Αυτοδιοίκησης και να σταματήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων και λειτουργιών από την κεντρική Εξουσία προς την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να συνοδεύεται από την αντίστοιχη μεταφορά πόρων.


Ο κ. Δήμαρχος κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά
« Το νέο μοντέλο μητροπολιτικής οργάνωσης είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Για να μην αποδειχθεί όμως στην πράξη μετέωρο νήμα και να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει εμείς πρώτα από όλους οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης να διασφαλίσουμε ότι θα διεκδικήσουμε αυτά που χρειάζονται για να πετύχουμε.


(Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου κ. Γιώργου Πατούλης)

Μετάβαση στο περιεχόμενο