ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΔΚΝΑ ‘Εθισμό’ προκαλεί η κατάχρηση του διαδικτύου

Print Friendly, PDF & EmailO Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Γιώργος Πατούλης (δεξιά) με τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχο Αιγάλεω κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο (μέσον) και τον καθηγητή παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Καφετζή (αριστερά).


|download _.jpg file 487 KB|


Η χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους περισσότερο από 10 ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να οδηγήσει σε  ‘εθισμό’ υπογράμμισαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ και πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Διαδίκτυο- Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο».


Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ότι αφορά τους κινδύνους καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ένας  στους 100 εφήβους θεωρείται ότι έχει κάνει κατάχρηση του διαδικτύου και έχει υποστεί παρενόχληση. Αντίθετα η χρήση του διαδικτύου μέσα στο σχολείο αποτελεί προστατευτικό παράγοντα από τον «εθισμό», σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ όπως τόνισαν η πρόληψη, η ενημέρωση και η εφαρμογή κανόνων ασφαλούς πλοήγησης, μπορεί να προστατεύσει τους έφηβους χρήστες από τις σκοτεινές πλευρές του διαδικτύου.


Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την ορθή χρήση του διαδικτύου.« Είναι καθήκον μας η προώθηση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους ανήλικους» τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και πρόσθεσε: « Η ασφαλής χρήση δεν εξαρτάται μόνο από την εγκατάσταση τεχνικών ελέγχου στους διακομιστές ή στα προγράμματα πρόσβασης των χρηστών ή ακόμα και από τη θέσπιση περιοριστικών κανόνων σχετικά με το περιεχόμενό του, πράγμα εύκολο, αλλά από την ανάπτυξη ενός δυναμικού εργαλείου καλύτερης κατανόησής του, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να χρησιμοποιούν τις πολλαπλές διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης αποτελεσματικά και υπεύθυνα».


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου αναφέρθηκε στο ρόλο των γονιών, οι οποίοι όπως είπε, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που έχει το διαδίκτυο και οι διάφοροι τρόποι επικοινωνίας που μπορούν να γίνουν μέσα από αυτό. «Η φύση του διαδικτύου ελκύει τα παιδιά», τόνισε ο κ. Πατούλης,  δυστυχώς όμως   υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν έχουν αντιληφθεί ότι χρειάζεται προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση για τα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο».
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου προέτρεψε τους γονείς  να μην επαναπαύονται  γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει ή να λέγεται στους διάφορους τρόπους επικοινωνίας που διεξάγονται μέσα από το διαδίκτυο και  τόνισε ότι πρέπει να θυμούνται πως οι εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο δεν τα προετοιμάζουν για τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. ΄Αρτεμις Τσίτσικα, λέκτορας παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας αλλά και ο κ. Νίκος Φρυδάς, εκ μέρους του Ελληνικού Οργάνου Αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του internet, safe net.


Η κ. Τσίτσικα ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα, σε δείγμα 900 παιδιών από την Αττική, διαπιστώθηκε ότι το 12,8% παρουσίαζε προβλήματα από τη χρήση του διαδικτύου. Το 4,2% είχε λάβει απειλητικά μηνύματα, το 19,4 είχε κάνει χρήση πορνογραφικών ιστοσελίδων και το 6,2% συμμετείχε σε τυχερά παιχνίδια (τζόγο) χρησιμοποιώντας την κάρτα των γονιών. Από τους 35 εφήβους με Μ.Ο ηλικίας τα 15,3 χρόνια που επισκέφθηκαν τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, με προβλήματα διαδικτύου, διαπιστώθηκε ότι όλα παρουσίαζαν πτώση στη σχολική επίδοση, το 51% είχε πολλές απουσίες και συγκρούσεις στην οικογένεια, το 42,9% διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα και το 28,6% κατάθλιψη και το 5,7 εκδήλωσαν διαταραχές στο πλαίσιο του αυτισμού.
Την αυτορρύθμιση, ως ένα τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα πρότεινε ο Δρ. Νίκος Φρυδάς εκ μέρους του Ελληνικού Οργάνου Αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του Internet safe net. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Ελληνικός Κόμβος δέχεται 90.000 καταγγελίες το μήνα, από αυτές οι 19.000 αφορούν παράνομο περιεχόμενο και οι 13.000 παιδική πορνογραφία.
Στην ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρώπινοι Δυναμικού της ΤΕΔΚΝΑ, μίλησαν επίσης ο  καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Καφετζής,  η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, από τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου «Safe Internet», ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας (Ε.Ε.Π.Α.Υ.) και Επιστημονικός συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) Γιώργος Κορμάς.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο