Ημερίδα για την απασχόληση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων από Οργανισμό Πρόνοιας Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

 
Γ. Πατούλης : Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, γιατί ως θεσμός βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε πιο κοντά στην κοινωνία ».

download _.jpg file 123 KB
Η παρουσίαση των δράσεων και των υπηρεσιών που έχουν προσφερθεί από το πρόγραμμα « Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτών Υπηρεσιών », στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Αμαρουσίου, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πρόνοιας Δήμου Αμαρουσίου, με τίτλο:
«Στρατηγικές προώθησης στην απασχόληση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ευκαιρίες & εμπόδια στην ελληνική αγορά εργασίας».

Επίσης στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν και οι δράσεις του Ε.Π. Υγεία – Πρόνοια
Γ’ ΚΠΣ, που αφορούν στην υποστήριξη και στην προώθηση στην απασχόληση και σε δομές κατάρτισης ανέργων, ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Το πρόγραμμα «Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» εντάσσεται στο Μέτρο 3.1 του Ε.Π. «Υγεία – Πρόνοια » 2000 – 2006 του Γ’ ΚΠΣ  και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 75% και από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 25%.
Ξεκίνησε τον Ιούνιο 2007. Η χρηματοδότηση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2008.
Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 100.000 Ευρώ.


Έως σήμερα στο Δήμο Αμαρουσίου έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 631 άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, κυρίως, μετανάστες, μακροχρόνιοι άνεργοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα με αναπηρία, ομογενείς.


Στα άτομα αυτά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα,195 άνδρες και 436 γυναίκες, οι ειδικοί επιστήμονες τους παρείχαν υποστήριξη για :
ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, προετοιμασία συνέντευξης.
Επίσης πραγματοποιήθηκε στους συμμετέχοντες:
διερεύνηση και αξιολόγηση δεξιοτήτων, προώθηση σε προγράμματα κατάρτισης, συμβουλευτική υποστήριξη για επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας, τόνωση αυτοπεποίθησης, ενημέρωση για δομές κοινωνικής φροντίδας παροχών ( επιδόματα, συντάξεις, κάρτες ανεργίας ), σχετική διαδικασία στήριξης και συμπλήρωσης φακέλου προκηρύξεων ΑΣΕΠ.


Σήμερα το 17% έχει βρει σταθερή εργασία, το 33% απασχολήθηκε σε περιστασιακή εργασία, το 21% προωθήθηκε σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια και το 29% αναζητεί εργασία. Η πλειοψηφία βρήκε εργασία στο ιδιωτικό τομέα.  


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.


« Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των λεγομένων « ευπαθών κοινωνικά ομάδων » προβάλλει ως άμεση προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων απαιτεί πολυεπίπεδη παρέμβαση και ανάπτυξη συνεργασιών κατά την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική ισορροπία και η συνοχή.


Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην κατεύθυνση αυτή, γιατί ως θεσμός βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε πιο κοντά στην κοινωνία ».

Παράλληλα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο έργο και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Αμαρουσίου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και στο όραμα της Δημοτικής Αρχής να παρέχει στους κατοίκους του Αμαρουσίου ένα σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών που θα τους δίνουν τη δυνατότητα ισότιμης και πολύπλευρης συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας έτσι στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη δημιουργία μιας σύγχρονης τοπικής κοινωνίας δικαίου.
«Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για την στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και όχι μόνο, καθεμιά από τις οποίες συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην υποστήριξη της απασχόλησης.
Φυσικά η προσπάθεια μας δεν τελειώνει εδώ. Αντίθετα επενδύουμε ακόμη περισσότερο στις κοινωνικές παροχές που μπορούμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας και φιλοδοξούμε να είμαστε σε θέση να στεκόμαστε δίπλα τους με κάθε μέσο και τρόπο».
Τον χαιρετισμό του υφυπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλου μετέφερε η προϊσταμένη ειδικής υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. « Υγεία Πρόνοια » κ. Φωτεινή Δαλαβέρη, η οποία αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει ενεργά και προτίθεται στο μέγιστο βαθμό να αξιοποιήσει και τις ευκαιρίες που θα δοθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο