Ίδρυση του 1ου Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων «Q – CITIES»

Print Friendly, PDF & Email












Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωταγωνιστής σε διεθνείς συνεργασίες
 







|download _.jpg file 120  KB|
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του Καταστατικού ΄Ιδρυσης του 1ου Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων ‘Q-Cities’ που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2007 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου. Το Καταστατικό υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και εκπρόσωποι 11 ακόμα Δήμων (Fonte, Nuova, Λακατάμιας, Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Βούλας, Στροβόλου, Γάνδης, Λεμεσού, Porto, Umea, Ploiesti, Ξάνθης).



|download _.jpg file 96 KB|
Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη και του Γενικού Γραμματέα κ. Μιχάλη Χρηστάκη για την ίδρυση του 1ου Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων Q-Cities. Στη φωτογραφία οι κ.κ. Πατούλης και Χρηστάκης παρουσιάζουν τον ΄Ορκο Ποιότητας που υπέγραψαν 36 ευρωπαϊκοί δήμοι.

Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωταγωνιστεί για μια ακόμη φορά σε διεθνείς πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την προσαρμογή του στις προκλήσεις της νέας εποχής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες της πόλης.
Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών, προχώρησε σε συνεργασία με 36 ακόμη ευρωπαϊκούς Δήμους, στην ίδρυση του 1ου Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων «Q-CITIES».
Τους στόχους του Δικτύου «Q-CITIES» παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχάλης Χρηστάκης.


Τι είναι το Δίκτυο Πόλεων «Q-CITIES».
Αντικείμενο του ‘Q – CITIES’ είναι η ανταλλαγή και προώθηση καινοτόμων ιδεών και καλών πρακτικών στον τομέα της εξυπηρέτησης του πολίτη και της βελτίωσης της απόδοσης των Δημοτικών Υπηρεσιών.


Το Δίκτυο «Q-CITIES» αποτελεί την αρχή για ένα μεγάλο ταξίδι στο χώρο της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στην ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση. Την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ( προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τι είναι το «one stop shop» του Βίλνιους, το φεστιβάλ του φωτός της Ουμέα, η μαζική εφαρμογή του CAF στο Πόρτο, η εφαρμογή του EFQM σε άλλες πόλεις, το σύστημα εξυπηρέτησης του πολίτη στο Στρόβολο, το ISO 9001:2000 και το ΕΜΑΣ στο Μαρούσι).


Ποιες πόλεις συμμετέχουν στο Δίκτυο Πόλεων «Q-CITIES».
36 ευρωπαϊκές πόλεις υπέγραψαν τον «Όρκο Ποιότητας» και δεσμεύθηκαν για την εφαρμογή συστημάτων που θα βελτιώσουν την απόδοση των δημοτικών τους υπηρεσιών . Οι Δήμοι αυτοί είναι:
Αμαρουσίου, Αθηναίων, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής,  Κηφισιάς, Μελισσίων, Νέας Πεντέλης, Βούλας, Ιλίου, Πετρούπολης, Βριλησσίων, Ν. Ηρακλείου, Ν. Μάκρης,  Αγ. Αναργύρων, Χαϊδαρίου, Πεύκης, Π. Φαλήρου, Πανοράματος, Ξάνθης, Μεσολογγίου, Κιάτου, Αγ. Στεφάνου, ʼνοιξης, Ρεθύμνου, Ν. Ιωνίας Μαγνησίας (Ελλάδα), Fonte Nuova (Ιταλία), Λευκωσίας, Λεμεσού, Λατσιών, Λακατάμιας , Στροβόλου (Κύπρος),  Ploesti (Ρουμανία) Porto (Πορτογαλία), Umea (Σουηδία) Γάνδης (Βέλγιο), Oisterwijk (Ολλανδία).


Η εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στο Δήμο Αμαρουσίου
ΟΡΑΜΑ της δημοτικής αρχής του Δήμου Αμαρουσίου είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προστασία με συγκεκριμένα μέτρα του περιβάλλοντος και ο ενεργειακός προγραμματισμός, η οικονομική ανάπτυξη , η ανάδειξη του Αμαρουσίου ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού στο τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της αναψυχής.


 

 

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο μοναδικός Δήμος της χώρας μας που για να φανεί συνεπής στην αποστολή και στο όραμα του έχει εισάγει στις λειτουργίες του και εφαρμόζει ένα σύστημα ποιότητας που βασίζεται:



  • Στην εφαρμογή του συστήματος ποιότητας ISO 9001:2000
  • Στην εφαρμογή του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης EMAS και
  • Στην εφαρμογή του συστήματος μέτρησης «Κοινό Πλάισιο Αξιολόγησης (ΚΠΑ-CAF)»

Ο Δήμος Αμαρουσίου εφάρμοσε το ISO για πρώτη φορά το 1996 και πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο 9001:1994 το 1999. Ακολούθως το 2002 πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο 9001:2000, ενώ επιθεωρήθηκε με επιτυχία για το ίδιο πρότυπο το 2006.
Για τον Δεκέμβριο του 2007 προγραμματίζεται νέα επιθεώρηση σύμφωνα πάλι με το ίδιο πρότυπο, ενώ τώρα πλέον βρισκόμαστε στη φάση της διεξαγωγής των ετήσιων εσωτερικών ελέγχων στις διαδικασίες που έχουν εισαχθεί και στην φάση της έρευνας που διεξάγει το τμήμα επικοινωνίας του Δήμου για λογαριασμό μας για την μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών από το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σήμερα το σύστημα του ISO  εφαρμόζεται σε όλες τις διευθύνσεις του κυρίως κορμού του Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος λειτουργεί με την μορφή του ομίλου συμπεριλαμβάνοντας στις τάξεις του αρκετές Δημοτικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα.
Για το άμεσο μέλλον σχεδιάζεται (με χρόνο λήξης της εφαρμογής τα επόμενα δύο χρόνια) η εισαγωγή στο πρότυπο και άλλων φορέων του ομίλου Δήμου.
Τα διοικητικά στοιχεία του συστήματος είναι: οι διαδικασίες λειτουργίας, η διαχείριση αιτημάτων των δημοτών, ο μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου και η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.
Το σύστημα περιλαμβάνει περί τις 80 ξεχωριστές διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται στην φάση της αναθεώρησης και προσαρμογής τους με τα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις τόσο του ίδιου του συστήματος όσο και των πιό σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων που μεταξύ άλλων προβλέπονται από τις νομοθετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού της λεγόμενης διαχειριστικής επάρκειας για την διαχείριση πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην νέα προγραμματική φάση 2007-2013. Χωρίς αυτήν κανείς Δήμος στην Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να εισπράττει πόρους από την ΕΕ για έργα στην περιοχή του.


Στη συνέχεια ο Δήμος μας εφάρμοσε παράλληλα με το παραπάνω σύστημα, το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης EMAS σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού κανονισμού του Ευρωπαικού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το οποίο επιθεωρήθηκε και πιστοποιήθηκε, ως πρώτος Ελληνικός Δήμος που το εφάρμοσε, από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2006.
Μέχρι σήμερα το σύστημα αυτό της περιβαλλοντικής διαχείρισης εφαρμόστηκε:



  • στις υπηρεσίες πρασίνου, προμηθειών και αποθήκης υλικών,
  • στην διεύθυνση συγκοινωνιών της Δημοτικής Επιχείρησης Κυκλοφορίας και
  • στον οργανισμό περιβάλλοντος χωροταξίας και ποιότητας ζωής.
  • Προγραμματίζεται η εισαγωγή του συστήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλες δύο δημοτικές υπηρεσίες όπως στο γραφείο δημοτικού συμβουλίου το οποίο καταναλώνει αρκετό χαρτί στη λειτουργία του και στο γραφείο Ευρωπαικών προγραμμάτων

Τέλος ο Δήμος μας εφαρμόζει το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (CAF), το Ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης της απόδοσης των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την δημόσια διοίκηση, της Διακυβερνητικής Ευρωπαϊκής μονάδας για τις διοικητικές καινοτομίες και του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών. Το 2003 έγινε η πρώτη πειραματική εφαρμογή σε Ελληνικό Δήμο στο Μαρούσι και το 2007 το Μαρούσι έγινε και πάλι ο πρώτος Δήμος στην χώρα που έχει εφαρμόσει για δεύτερη φορά το σύστημα μέτρησης ΚΠΑ.


Ποιοι υπέγραψαν το καταστατικό


Το καταστατικό ίδρυσης του Δικτύου υπεγράφη το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007 από το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη και τους εκπροσώπους 12 ευρωπαϊκών Δήμων, στη λήξη του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ποιότητας με τίτλο ‘Φόρουμ Ευρωπαίων Πολιτών και Δήμων: Στοχεύοντας σε πόλεις ποιότητας, στοχεύοντας σε μια καλύτερη καθημερινότητα’, που διοργανώθηκε με συγχρηματοδότηση από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EACEA), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Δήμους της Ευρώπης και της Ελλάδας.


Οι 12 αυτοί Δήμοι είναι :


Αμαρουσίου, Fonte Nuova, Λακατάμιας , Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Βούλας, Στροβόλου, Γάνδης, Λεμεσού, Porto, Umea, Ploiesti, Ξάνθης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο