Την πλήρη καταγραφή των φοινικοειδών στον Δήμο Αμαρουσίου, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, για να ελεγχθεί κατά πόσο είναι υγιή ή προσβεβλημένα από το ρυγχωτό σκαθάρι και σε τί στάδιο βρίσκεται η προσβολή τους, έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, στο πλαίσιο μια πρωτοποριακής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η διαδικασία της καταγραφής ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Πρασίνου έπειτα από τις ανησυχίες που υπήρχαν για την κατάσταση των φοινικοειδών στα βόρεια προάστια αλλά και τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί και στο Μαρούσι.
Επιδεικνύοντας από την πρώτη στιγμή την δέουσα ευαισθησία για την προστασία και διάσωση των φοινικοειδών του Αμαρουσίου, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Κοντοδήμα, ειδικού επιστημονικού συμβούλου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, και αξιοποιώντας τον ασκούμενο στην Υπηρεσία Πρασίνου, φοιτητή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Μεσολογγίου, που εκπονεί πτυχιακή εργασία με θέμα: «Ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος στο Δήμο Αμαρουσίου», έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή όλων των φοινικόδεντρων στον Δήμο και με προσεκτικά βήματα προχωρά στην παγίδευση των ύποπτων δέντρων για να διαπιστωθεί το μέγεθος της προσβολής.
Τα δέντρα καταγράφονται ως προς τα συμπτώματά τους σε όλους τους κοινόχρηστους αλλά και ιδιωτικούς χώρους, οικιών και οικοπέδων. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του συνεργάτη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αμαρουσίου τοποθετεί στα ύποπτα δέντρα παγίδες φερομονών. Η θηλυκή ορμόνη του εντόμου που χρησιμοποιείται στην παγίδευση, προσελκύει τα σκαθάρια από το εσωτερικό του κορμού των δέντρων.
Ήδη στο χώρο του κοιμητηρίου Αμαρουσίου σε τρεις φοίνικες έχουν παγιδευτεί τέσσερα σκαθάρια, ενώ τρία δέντρα, σε τελικό στάδιο προσβολής, έχουν εντοπιστεί και εντός οικοπέδου. Το επόμενο διάστημα η παγίδευση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ώστε να εντοπιστούν όλες οι επιβαρυμένες περιοχές.
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των φοινικοειδών του Δήμου ως προς την καλή, τη μέτρια ή την άσχημη κατάσταση τους, και εν συνεχεία η Υπηρεσία Πρασίνου με την πολύτιμη συνεργασία του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα προχωρήσει σε μελέτη για τον τρόπο καταπολέμησης της προσβολής.
Πιστεύοντας στη συνεργασία όλων στην προσπάθεια αυτή για τη σωτηρία των φοινικοειδών στο Μαρούσι, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου καλεί τους δημότες και κατοίκους που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα σε φοινικοειδή δέντρα να επικοινωνήσουν άμεσα με την κ. Κορώνη στο τηλ. 213 2038141.