Η θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, είναι αυτή που θα διασφαλίσει σε βάθος χρόνου τα συμφέροντα των εργαζομένων

Print Friendly, PDF & Email

Λάθος αντίπαλο επέλεξε για μια ακόμη φορά η ΠΟΕ- ΟΤΑ

Η προχθεσινή ανακοίνωση της  ΠΟΕ- ΟΤΑ και οι αναίτιες φραστικές επιθέσεις προς την Κ.Ε.Δ.Ε. και τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη, ρίχνει «νερό στο μύλο» όσων προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, πολιτικά όμηρους στους όποιους σχεδιασμούς τους.

Θεωρούμε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ επέλεξε λάθος αντίπαλο με την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, με αφορμή την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή με θέμα τη διαχείριση του ζητήματος της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στους Δήμους.

Είναι προφανές ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για αυτή καθαυτή την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αυτή που είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση να καταργήσει τη διάταξη του μνημονιακού νόμου που απαγορεύει την πρόσληψη προσωπικού από τους Δήμους, τουλάχιστον για τις κατηγορίες των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, καθώς και στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων.

Θυμίζουμε επίσης ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αυτή που ζητά εδώ και χρόνια την κάλυψη των κενών στους Δήμους με μόνιμο προσωπικό, ενώ η ΠΟΕ- ΟΤΑ ήταν αυτή που μέχρι πρότινος εξέφραζε αντιρρήσεις για τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αυτό λοιπόν που απαιτεί η Κ.Ε.Δ.Ε. μέσω της επιστολής του Προέδρου της είναι ο σεβασμός στη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού μας. Θέση μας είναι ότι το ζήτημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τις Διοικήσεις και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, καθώς και τους εργαζόμενους. Κανέναν άλλον.

Οι Δήμοι και οι πολίτες πληρώνουν μέσω των ανταποδοτικών τελών τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, κι όχι η Κεντρική Εξουσία. Δεν είναι λοιπόν ζήτημα της Κεντρικής Εξουσίας να αποφασίζει με νομοθετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Αρκετά έχουμε πληρώσει τα τελευταία χρόνια ως θεσμός το γεγονός ότι αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς. Η Κ.Ε.Δ.Ε. επιθυμεί να μπει τέλος σε αυτή την πρακτική άμεσα. Κι αυτό είναι που ζητά ουσιαστικά με την επιστολή του ο Πρόεδρος της.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η αντιπαράθεση ΠΟΕ – ΟΤΑ και Κ.Ε.Δ.Ε., ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν εξυπηρετεί το συμφέρον ούτε των Δήμων, ούτε των εργαζομένων σε αυτούς. Εξυπηρετεί αποκλειστικά το σχεδιασμό της Κεντρικής Κυβέρνησης, που διαχρονικά επιθυμεί αφενός να μην υπάρχει ισχυρό κι ενιαίο μέτωπο μεταξύ των Διοικήσεων των Δήμων με τους εργαζόμενους τους. Αφετέρου, να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο