«Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν αδικεί καμία γειτονιά της πόλης», απαντά ο Δήμος Αμαρουσίου στις αναφορές των κατοίκων του Αγίου Θωμά

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ με τον παραπλανητικό τίτλο: ‘Ριγμένοι αισθάνονται οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου’, θα θέλαμε ως Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου να επισημάνουμε τα παρακάτω:


Γνωρίζουμε καλά ως Διοίκηση ότι η γειτονιά του Αγίου Θωμά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της άναρχης και χωρίς σχέδιο ανάπτυξης της τα χρόνια που προηγήθηκαν των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η άναρχη ανάπτυξη της προ-ολυμπιακής περιόδου, είχε ως αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα προβλήματα των μετα-ολυμπιακών χρόνων. Τα προβλήματα αυτά δεν τα δημιούργησε η σημερινή Διοίκηση, που ανέλαβε καθήκοντα το 2007. Αυτό ‘το γνωρίζουν και οι πέτρες’ του Αγίου Θωμά και θα έπρεπε να το γνωρίζει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Κατοίκων αλλά φαίνεται πως το ξεχνά. Αλλά αφού το ξεχνά αυτός θα του υπενθυμίσουμε εμείς ότι:


Πρώτον, οι διοικήσεις του χθες επέτρεψαν τη ανάπτυξη των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιοχή, με ότι συνεπάγεται η λειτουργία τους σε μια γειτονιά που μεγάλο μέρος της ήταν εκτός σχεδίου, δεν διέθετε δρόμους και πεζοδρόμια, αποχέτευση, όμβρια ύδατα.


Δεύτερον, με ευθύνη των διοικήσεων του παρελθόντος, το μοναδικό γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης που φιλοξενείτο στον ʼγιο Θωμά γκρεμίστηκε και προσφέρθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή του ΑΘΗΝΑ 2004, για να γίνει πάρκινγκ λεωφορείων. Και με δική τους επίσης ευθύνη και ανοχή, η Οργανωτική Επιτροπή δεν μας ξανάφτιαξε το γήπεδο, αν και είχε δεσμευθεί γραπτώς γι’ αυτό.


Τρίτον, είναι τουλάχιστον αναληθής ο ισχυρισμός του κ. Προέδρου ότι αντιμετωπίζονται με αναβλητικότητα και αδιαφορία από το Δήμο, τα βασικά ζητήματα που αφορούν στις υποδομές της περιοχής. Η σημερινή Διοίκηση είναι αυτή που μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της θητείας της δίνει λύση στο ζήτημα της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο. Σε ένα πρόβλημα που ξεπερνά η διάρκεια του τα 15 χρόνια και μας ήρθε ‘βαριά κληρονομιά από το παρελθόν, η Διοίκηση Πατούλη κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να ξεκολλήσει την υπόθεση και να πάρει την υπογραφή από την Περιφέρεια της κύρωσης της πράξης εφαρμογής. Η σημερινή Διοίκηση είναι αυτή που προχωρά τις κυκλοφοριακές μελέτες για τον ʼγιο Θωμά. Tην ερχόμενη βδομάδα μάλιστα, θα γίνει η παρουσίαση των μελετών αυτών σε κατοίκους και φορείς της περιοχής, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο. Η σημερινή Διοίκηση είναι, επίσης, αυτή, που έβαλε STOP στα σχέδια δύο κυβερνήσεων για τη μετεγκατάσταση του Υπουργείου Υγείας στο κτίριο δίπλα στην HELEXPO.


Τέταρτον, η σημερινή Διοίκηση είναι αυτή που:  • πραγματοποίησε έργα οδοποιίας – ασφαλτόστρωσης στους δρόμους: Ματρόζου, Εφήβων, Χρυσηϊδος, Νηρηίδων, Νάξου, Αγίου Θωμά, Γαλάτειας, Ερατούς, Καλυψούς, Νεμέσεως, Ναυσικάς, Βλαχερνών, Ανωνύμου, Μενελάου, Νιόβης, Ισοκράτους, Ισθμιωνικών, Μυκηνών, Νεφέλης, Λασκαράτου, Πρωταγόρα, Τήλου, Φαιάκων, Σολωμού.

  • κατασκεύασε αγωγό ακαθάρτων που διέρχεται από τις οδούς: Επιδαύρου, Αρτέμιδος, Κ. Αιτωλού, Βλαχερνών, Νιόβης, Ανώνυμου (Διονύσου), Νεμέσεως, Ισοκράτους, Νιόβης, Χρυσηϊδος, Μενελάου και Ερατούς. Καθώς και την κατασκευή αγωγού ακαθάρτων στην οδό Αμφιτρίτης. Και συνδέσαμε δεκάδες νοικοκυριά με το δίκτυο αποχέτευσης.

  • Εγκαινιάσαμε το νέο Δημοτικό Ωδείο, στην οδό Νιόβης, που συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Αγίου Θωμά.

  • Στον ʼγιο Θωμά λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Αμαρουσίου.

  • Ενισχύσαμε το δημοτικό φωτισμό τοποθετώντας νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης αλλά υψηλής απόδοσης, επί των οδών: Νιόβης, Πετρούτσου, Μαραθωνοδρόμου, Έλλης και Νερατζιωτίσσης, Μεσογείου, Διονύσου, Πλατεία Εργατικών Κατοικιών, Μαραθωνομάχων, Βοσπόρου, Ρους 6 και 8, Αγ. Ελεούσης, Έλλης και Νερατζιωτίσσης. Και το πρόγραμμα ενίσχυσης του ηλεκτροφωτισμού θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους της γειτονιάς.

  • Προωθούμε μέσω ΣΔΙΤ την κατασκευή ενός νέου υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Ο.Τ. Γ1085 που περικλείεται από τις οδούς Γούναρη, Χωματιανού και Δημοκρίτου, κοντά στο μαιευτήριο ΙΑΣΩ. Θα έχει 4 υπόγεια επίπεδα και χωρητικότητα 450 θέσεων. Ενώ από πάνω θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και αναψυχής.

  • Καθαρίσαμε, δεντροφυτεύσαμε και τοποθετήσαμε χλοοτάπητα στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πρωταγόρα και Νιόβης.

  • Αναβαθμίσαμε και φωτίσαμε την παιδική χαρά που βρίσκεται επί της Αμ. Αρτέμιδος, για να απολαμβάνουν τα παιδιά ασφαλές και δημιουργικό παιχνίδι.

  • Ο χώρος που στεγαζόταν ο πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός του Αγίου Θωμά παραχωρήθηκε στους προσκόπους, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ανάγκη για τη στέγασή τους. Ενώ και το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται δίπλα αναβαθμίστηκε και δόθηκε προς χρήση, από τις Ακαδημίες του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αμαρουσίου.

Πέμπτον, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα ασφάλειας που αισθάνονται οι κάτοικοι. Το ζήτημα όμως της αστυνόμευσης είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι του Δήμου. Το υπάρχον προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της ΕΛΑΣ, αφενός γιατί δεν επαρκεί. Κι αφετέρου γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του.


Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης των γειτονιών του προαστίου μας, η Διοίκηση Πατούλη κατάφερε μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας της, να κάνει σε κάθε γειτονιά έργα που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα δέκα. Και τα έκανε σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα μας, σε μια περίοδο που η Πολιτεία μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους, σε ένα Δήμο που τον φόρτωσαν οι διοικήσεις του χθες με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων της περιοχής. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, απέναντι σε μια Διοίκηση που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και είναι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες.


Οφείλει, επίσης, να αναγνωρίσει ότι η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το Δήμο, όπως δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.


Στην ανέξοδη κι εύκολη κριτική, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου απαντά με ειλικρίνεια και έργο. Kαι φυσικά, δεν αδικεί καμία γειτονιά της πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο