Η Κυβέρνηση του μνημονίου και οι Τζανικο – Ραγκούσηδες , ευθύνονται για τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου.

Print Friendly, PDF & Email

Με ανακρίβειες που διατυπώνει για μια ακόμη φορά σε άρθρο που φιλοξενείται στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Σ. Ραγκούσης επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για το ποιοι ευθύνονται πραγματικά για τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου.

Δεν του αρκεί που ως μαθητευόμενος μάγος κι επικεφαλής της ΕΔΕΧΥ, μαζί με τον προηγούμενο πολιτικό του προϊστάμενο, φόρτωσαν μέσα από αμφιβόλου νομιμότητας πρακτικές το Δήμο μας με άχρηστα δάνεια και χρέη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν του αρκεί που εφαρμόζοντας τις ίδιες ακριβώς πρακτικές και σε άλλους Δήμους, δημιούργησε κι εκεί παρόμοια προβλήματα. Τώρα, στην αγωνιώδη προσπάθεια του να διεκδικήσει ρόλο κυβερνητικού συμβούλου, διεκδικεί για τον εαυτό του «το ρόλο του λαγού» της κυβέρνησης του μνημονίου, απαλλάσσοντάς την από τις ευθύνες της για το γεγονός ότι οδηγεί την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το Δήμο Αμαρουσίου, σε οικονομικό μαρασμό.

Αλλά δεν θα τα καταφέρει, γιατί πλέον οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια.

Ο κ. Ραγκούσης, έστω και καθυστερημένα παραδέχθηκε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου. Αν και τον είχαμε ενημερώσει γι’ αυτήν από το 2007, αυτός αμφισβήτησε τότε  τα στοιχεία μας. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ήρθε το Υπουργείο των Εσωτερικών και με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον ανάγκασαν να αποδεχθεί, έστω και με καθυστέρηση 4 ετών, την πικρή αλήθεια.

Ποιοι είναι οι ένοχοι για τη «χρεοκοπία» του Δήμου Αμαρουσίου

Για τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου υπεύθυνοι είναι:

α) αυτοί που διαχειρίσθηκαν το Δήμο τα προηγούμενα 16 χρόνια, φορτώνοντάς τον με χρέη και δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Β) η κυβέρνηση του μνημονίου, που μειώνει διαρκώς την κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση, για να εξυπηρετήσει τις εντολές των δανειστών μας.
Αν η Κεντρική Εξουσία ήταν συνεπής στα όσα η ίδια νομοθέτησε με τον Καλλικράτη και αν οι Τζανικο-Ραγκούσηδες δεν φόρτωναν το Δήμο με χρέη εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου θα ήταν οικονομικά εύρωστος.


Ποιο είναι το χρέος της Κεντρικής Εξουσίας


Η Πολιτεία οφείλει πολλά στο Δήμο Αμαρουσίου και τους κατοίκους του. Και πρέπει να μας τα αποδώσει άμεσα, γιατί οι οφειλές αυτές, σε συνδυασμό με τις λανθασμένες επιλογές των Διοικήσεων του παρελθόντος,  επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.


1. Μας οφείλουν πόρους, από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων
Ο Δήμος Αμαρουσίου καλείται να καλύψει, λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη», το κόστος από τη μεταφορά προς αυτόν δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα αντίστοιχη μεταφορά πόρων από την Πολιτεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο παραδείγματα:
• Στο Δήμο μεταφέρθηκε η ευθύνη για την κατασκευή των νέων σχολικών κτιρίων. Δεν μας αποδόθηκαν όμως και τα αντίστοιχα κονδύλια από τον ΟΣΚ, που μέχρι πρότινος χρηματοδοτούσε μέσα από τον προϋπολογισμό του τα έργα αυτά.
• Στο Δήμο μεταφέρθηκε η δαπάνη μισθοδοσίας των καθαριστριών των σχολείων. Δεν μας μεταφέρθηκαν όμως και οι αντίστοιχοι πόροι από το Υπουργείο Παιδείας.


2. Μειώνεται διαρκώς, η κρατική χρηματοδότηση
Ο Δήμος Αμαρουσίου κάθε χρόνο που περνά, εισπράττει όλο και λιγότερα από την Κεντρική Εξουσία. Δεν του αποδίδονται, όπως και στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης, θεσμοθετημένοι πόροι. Ενώ του παρακρατούνται παράνομα, οφειλές από τα προηγούμενα χρόνια.


Συγκεκριμένα:
• Το 2010 μειώθηκαν οι πόροι που δίνονταν στο Δήμο μας μέσω των ΚΑΠ κατά 25% σε σχέση με το 2009. Και αντίστοιχα μειώθηκαν και οι πόροι του 2011.
• Δεν μας αποδόθηκε η δόση που μας οφείλεται με βάση το Ν. 1828/1989.
• Δεν υπάρχει πρόβλεψη, αλλά ούτε και βούληση να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Νέοι πόροι που θα έπρεπε να αποδίδονται στους Ο.Τ.Α όπως: το σύνολο των τελών κυκλοφορίας, το 12% από το ΦΠΑ, το 50% από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το 20% από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων.
• Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στο Δήμο Αμαρουσίου δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ αν και τελειώνει το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ δεν πήραμε και την τελευταία δόση του 2010.
• Δεν έχει ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, μέσα από το οποίο θα εκτελεστούν μια σειρά από αναπτυξιακά έργα στην πόλη μας τα οποία έχουμε προγραμματίσει, όπως έγινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
• Παραμένει «παγωμένο» το ΕΣΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων που θα καλύψουν την εθνική συμμετοχή.
• Μειώνονται οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από το οποίο είχαμε ως Δήμος τα προηγούμενα 4 χρόνια χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας σειράς έργων στην πόλη.


Αν μας αποδίδονταν οι θεσμοθετημένοι αυτοί πόροι, δεν θα χρειαζόταν κανένα Πρόγραμμα Εξυγίανσης για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα από το παρελθόν χρέη του Δήμου Αμαρουσίου . Αντίθετα, θα υπήρχε και πλεόνασμα,  για τη χρηματοδότηση χρήσιμων υπηρεσιών και απαραίτητων έργων.


Αντί λοιπόν ο κ. Ραγκούσης να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, ας ζητήσει από την Κυβέρνηση που στηρίζει το αυτονόητο. Να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε. Και να αποδώσει στο Δήμο μας αυτά που του οφείλει.


Ποιοι χρέωσαν το Δήμο Αμαρουσίου


• Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη δεινή οικονομική θέση του Δήμου  μας το έχουν όσοι διοίκησαν την πόλη ως το 2006. Και κυρίως, οι Διοικήσεις της περιόδου 1999-2006. Αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα δανείστηκαν υπέρογκα ποσά και συσσωρεύτηκαν θεόρατα χρέη, που ξεπερνούσαν τα 280.000.000 ευρώ.
• Συσσωρεύτηκαν χρέη και οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Εφορία και τους προμηθευτές, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
• Την περίοδο 1999-2006 ο Δήμος Αμαρουσίου και οι Δημοτικές του Επιχειρήσεις δανείστηκαν περισσότερα από 150.000.000 ευρώ.


Το υπέρογκο αυτό ύψος δανείων και χρεών αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.


Η σημερινή Διοίκηση, μείωσε το χρέος που παρέλαβε


Με τις ενέργειες της η σημερινή Διοίκηση πέτυχε μέσα σε 4 χρόνια, να μειώσει τις συνολικές οφειλές του Δήμου Αμαρουσίου από τα 280, στα 170.000.000 ευρώ. Στο διάστημα αυτό:


• Αποπληρώθηκε μεγάλο μέρος ληξιπρόθεσμων οφειλών των προηγούμενων Διοικήσεων.
• Έγινε επαναδιαπραγμάτευση και επετεύχθη σημαντική μείωση σε προ-υπάρχουσες απαιτήσεις και οφειλές.
• Δόθηκαν την περίοδο 2007-2010 περισσότερα από 47.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή δανείων του παρελθόντος.
• Από την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου που είχε ληφθεί κατά το παρελθόν από την τράπεζα BEAR STERNS ( αρχικού ύψους 25.000.000 ευρώ), καταφέραμε να μειώσουμε κατά 4.416.667 ευρώ την οφειλή του Δήμου προς την Τράπεζα. Δηλαδή 20% μείωση της επιβάρυνσης για την τσέπη των συμπολιτών μας.
• Διεκδικήσαμε με περισσότερες από 90 προσφυγές στη Δικαιοσύνη να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος μας από απαιτήσεις εργολάβων για έργα που δεν έγιναν ποτέ, προσφυγές που κερδίσαμε. Με τον τρόπο αυτό διεκδικούμενα ποσά ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας.
• Έχουμε ασκήσει αγωγή για την αναστροφή της συμβάσεως πώλησης ακινήτου (ΕΤΕΒΑ), την οποία κατήρτισε η προηγούμενη Διοίκηση με την Εθνική Τράπεζα, συνολικού τιμήματος 15.674.784,76 ευρώ, το κόστος του οποίου σήμερα λόγω των συμφωνηθέντων επιτοκίων, προσαυξήσεων κ.λπ., ανέρχεται στα 30.000.000,00. Για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε καθοριστεί δικαστικά τιμή μονάδος ίση με 8.276.350,90 ευρώ, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από την τότε Διοίκηση.
• Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη και πετύχαμε να απορριφθούν διεκδικήσεις συμπολιτών μας ύψους € 1.500.000 περίπου, από παροχή κατά τους ισχυρισμούς τους δικηγορικών υπηρεσιών σχετικά με δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδος απαλλοτριωθέντων ακινήτων, να κοστίσουν τελικά στο Δήμο μόλις 116.000 ευρώ μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων.


Η σημερινή Διοίκηση  υλοποίησε  στοχευόμενες  πολιτικές οικονομικής εξυγίανσης


Η σημερινή Διοίκηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της το 2007, προχώρησε στην υιοθέτηση πολιτικών οικονομικής εξυγίανσης και νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου. Και αυτό έγινε όχι γιατί της το υπαγόρευε το μνημόνιο ή ο Καλλικράτης, αλλά γιατί αποτελούσε προγραμματική της δέσμευση. Στο πλαίσιο αυτό:


• Μειώθηκαν σταδιακά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου από 23 σε 4. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη εκτεταμένων οικονομιών κλίμακας και μειώσεις εξόδων.
• Αποτυπώθηκαν και λογιστικοποιήθηκαν οι πραγματικές οφειλές του Δήμου Αμαρουσίου. Για να υπάρχει αποτυπωμένη η πραγματική μας εικόνα.
• Προωθήθηκε ο δραστικός περιορισμός του κόστους μισθοδοσίας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε από 1-1-2011 σε ετήσια βάση πάνω από 5.000.000 ευρώ.
• Εκμεταλλευθήκαμε την περίοδο 2007-2010 τη δυνατότητα να απασχολήσουμε περισσότερους από 500 εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους δημότες. Κι αυτό γιατί το κόστος μισθοδοσίας καλύφθηκε μέσα από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα της Πολιτείας τα οποία διεκδικήσαμε με επιτυχία.
• Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα πάνω από 30.000.000 ευρώ, με τα οποία υλοποιήσαμε μια σειρά από μεγάλα και μικρά έργα σε κάθε γειτονιά της πόλης, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τα ταμεία του Δήμου.
• Αυξήθηκαν κατά 20% τα τακτικά έσοδα του Δήμου ( από 42.000.000 ευρώ το 2006, σε 50.000.000 ευρώ το 2010) χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και τα έκτακτα έσοδα.
• Αξιοποιήθηκε η ακίνητη περιουσία του Δήμου.
• Όλες οι προσλήψεις που έγιναν, είχαν έναν στόχο, την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών. Αφορούσαν προσωπικό για τη λειτουργία των νέων παιδικών σταθμών, για την καθαριότητα, για τα τεχνικά έργα που γίνονται από συνεργεία του Δήμου κι όχι εργολάβους, για την ενίσχυση των προγραμμάτων αθλητισμού και πολιτισμού, για τις κοινωνικές υπηρεσίες.


Η πρόταση μας για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα του υπέρμετρου δανεισμού και της μνημονιακής πολιτικής


Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θεωρεί λανθασμένη και αδιέξοδη επιλογή την ένταξη στο Σχέδιο της δήθεν Εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών.


Δεν πιστεύουμε στην εφαρμογή μνημονιακών σχεδίων και προγραμμάτων, που έχουν ήδη δοκιμαστεί στην πράξη κι έχουν αποτύχει.


Για μας η λύση δεν είναι ένα νέο μνημόνιο, που θα εφαρμοστεί στην Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο μας, αλλά ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται:


1. Στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και στην περαιτέρω  μείωση των δαπανών.
2. Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα όρια της πόλης μας, σε συνεργασία με την ΚΕΔ και την Πολιτεία, με χρήσεις που δεν θα αλλοιώνουν περαιτέρω τη φυσιογνωμία του προαστίου μας και θα εξασφαλίζουν έσοδα στο Δήμο. Δεν αποδεχόμαστε την προωθούμενη πώληση των ακινήτων της ΚΕΔ που βρίσκονται στο Μαρούσι για να αποπληρωθούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Διεκδικούμε την αξιοποίηση τους, με όφελος για την πόλη και τους συμπολίτες μας.
3. Στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα όρια της πόλης μας. Στόχος είναι να υπάρξει οικονομικό όφελος και να δημιουργηθούν νέα έσοδα από την οργανωμένη τουριστική προβολή της πόλης μας και των ολυμπιακών της εγκαταστάσεων, στα πρότυπα άλλων πόλεων που αξιοποίησαν μεταολυμπιακά την κληρονομιά που τους άφησε η φιλοξενία αυτών των Αγώνων.
4. Στην απόδοση μέχρι το τελευταίο ευρώ στο Δήμο μας των χρημάτων που προβλέπει ο Καλλικράτης, αλλά και των πόρων που μας οφείλονται από το παρελθόν και παράνομα μας παρακρατούνται.
5. Στην απόδοση των αντισταθμιστικών οφειλών που μας οφείλει η Πολιτεία από την  συγκέντρωση υπερτοπικών χρήσεων στην πόλη μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως τέτοιου είδους έσοδα τα χρήματα από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η από την μελλοντική τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων. Τα έσοδα αυτά μπορούν να διατεθούν μέσα από ένα ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί, για την απαλλοτρίωση ή αγορά εκτάσεων και οικοπέδων και την μετατροπή τους σε «πράσινες οάσεις» και ελεύθερους χώρους αναψυχής.
6. Στην αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ και του ΕΣΠΑ.
7. Στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που ως Δήμος οφείλουμε, με χαμηλό επιτόκιο, με την εγγύηση του Κράτους, χωρίς την υποχρέωση υπαγωγής του Δήμου σε οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο. Απαιτούμε όπως το Κράτος το αυτονόητο, όπως παρέχει εγγυήσεις στις Τράπεζες ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, να πράξει το ίδιο και για το Δήμο Αμαρουσίου.
8. Στον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών που παρέχονται από το Δήμο και την ανάληψη μέρους ή του συνόλου του κόστους αυτού, από τους χρήστες.
9. Στη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
10. Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου 5ετούς προγράμματος οικονομικής αποκατάστασης, που και τη λειτουργία του Δήμου και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων μας θα διασφαλίσει αλλά και θα μας επιτρέψει να ανατρέψουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε από ανεύθυνες  επιλογές του παρελθόντος.


Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν ευθύνεται για τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου. Γι’ αυτό λέμε ΟΧΙ στο σχέδιο της Κυβέρνησης και στην πρόταση του δημοτικού συμβούλου κυρίου Σ. Ραγκούση, να μπει ο Δήμος Αμαρουσίου σε επιτήρηση.


Δεν θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση τη λογική οι επόμενες γενιές να πληρώσουν στο Μαρούσι «τα σπασμένα» των παλαιότερων «αμαρτωλών» Διοικήσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
Δεν θα αποδεχθούμε να υπάρξουν «δημότες δύο ταχυτήτων».



Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμαρουσίου


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο