Η ΚΕΔΕ στα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) για την «Κυκλική Οικονομία την Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα»

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει καθημερινά στη πράξη τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της – Συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων ξεπερνώντας σκοπέλους που θέτει το κεντρικό κράτος

Η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στον  Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας εξασφαλίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  των υποψηφίων ιδρυτικών μελών του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) για την Κυκλική Οικονομία, την Εδαφική Συνοχή και τη Νησιωτικότητα, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μάλτα, στις 8/3.

Την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Α’ αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου Νέστορος. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης υποστήριξε την υποψηφιότητα της ΚΕΔΕ και πέτυχε την είσοδό της στα μέλη του ΕΟΕΣ, η οποία έγινε ευρέως αποδεκτή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η συμμετοχή των νησιών μας περνά μέσα από την ΚΕΔΕ η οποία εκπροσωπεί επάξια όλη την Τ.Α α’ βαθμού. Άλλωστε τα νησιά θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι των προγραμμάτων. Η συνεργασία με τις περιφέρειες παραμένει δυνατή γιατί από κοινού εργαζόμενοι μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης για την χώρα».

Η ΚΕΔΕ, μέσω του Προέδρου της Γ. Πατούλη, δημάρχου Αμαρουσίου και Αντιπροέδρου του CEMR έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που έχει για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας αλλά και για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συγκρότηση της θεματικής Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής, στην ΚΕΔΕ.

Ο Γ. Πατούλης αφού ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στα ιδρυτικά μέλη της ΕΟΕΣ, υπογράμμισε ότι «η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει καθημερινά στη πράξη τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων ξεπερνώντας σκοπέλους που θέτει το κεντρικό κράτος και διεκδικώντας οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να αποφασίζουν για τον τόπο τους». 

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία του συγκεκριμένου ΕΟΕΣ αναλήφθηκε από την περιφέρεια Κρήτης η οποία και εξασφάλισε τη φιλοξενία της έδρας του Ομίλου.

Ο ΕΟΕΣ είναι ένα σύγχρονο και εύχρηστο νομικό εργαλείο που φέρνει τα μέρη του σε συνεργασία ξεπερνώντας τους όποιους σκοπέλους μπορεί να θέσει το κεντρικό κράτος. Οι συνεργασίες δομούνται πάνω σε εταίρους υποεθνικού επιπέδου με την μορφή εταιρείας αστικού δικαίου. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αναδείξει το εργαλείο αυτό αποτελεσματικό, με άμεσα οφέλη για τα μέρη του.

Ο κ. Jose Herrera, Υπουργός Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Μάλτας άνοιξε τις συζητήσεις. Συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κ. Γιαννέλης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου και εκπρόσωπος της Κροατίας, της Περιφέρειας της Σαρδηνίας, της Κύπρου καθώς και εκπρόσωποι Περιφερειών της χώρας μας.

Σημαντική παρουσία είχαν στις εργασίες της συνάντησης οι εκπρόσωποι τριών Γενικών Διευθύνσεων της Ε. Επιτροπής, Περιβάλλοντος,  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Θάλασσας, δείχνοντας την έντονη στήριξη της επιτροπής στον ΕΟΕΣ. Οι συζητήσεις ανέδειξαν τα κοινά προβλήματα και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα της Μεσογείου. Μάλιστα, ειδικές αναφορές στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδος ως ορίου της Ευρώπης έγιναν και από το Δ. Καφαντάρη.

Τα μέλη του ΕΟΕΣ προέρχονται από την Ελλάδα, (Περιφέρεια Κρήτης, Βορείου & Νοτίου Αιγαίου), από τη Μάλτα (νησί Gozo), την Κορσική, την Κροατία, την Κύπρο και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο από τη συνεδρίαση των υποψηφίων ιδρυτικών μελών του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο