Η ιστορική πλατεία Κασταλίας πιο όμορφη από ποτέ παραδόθηκε στους πολίτες

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης απονείμει τιμητική πλακέτα στους εργαζόμενους του Δήμου  Γ. Σταυριανό ( στο κέντρο ) και  Δ. Φιλιππαίο που φιλοτέχνησαν το άγαλμα της Αμαρυσίας Αρτέμιδος,  προσφορά  στο Δήμο Αμαρουσίου.
|download file .jpg 428KB|


|downlaod file .jpg 793KB|


|downlaod file .jpg 499KB|


|download file .jpg 769KB|


|download file .jpg 716KB|


Το άγαλμα της Αμαρυσίας Αρτέμιδος κοσμεί ξανά την κρήνη 

Γ. Πατούλης: Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και συνεχίζοντας το έργο μας παραδίδουμε στους συμπολίτες μας την ανακαινισμένη πλατεία Κασταλίας, έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους στο Μαρούσι

Ένα ακόμη έργο πνοής και αισθητικής αναβάθμισης, η ανακαινισμένη πλατεία Κασταλίας, η πλέον ιστορική πλατεία της πόλης πιο όμορφη από ποτέ, παραδόθηκε στους πολίτες  για να αποτελέσει ξανά κοινωνικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς.

Η πλατεία ανακατασκευάσθηκε και ανακαινίσθηκε για να σβήσουν τα σημάδια που άφησε πίσω του ο χρόνος, ενώ παράλληλα η Αμαρυσία ʼρτεμις πήρε πάλι τη θέση που είχε, πριν χαθεί την περίοδο του ’40.    

Τα εγκαίνια της πλατείας Κασταλίας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσία παλαιότερων και νεώτερων Μαρουσιωτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών της Διοίκησης, που παρά το κρύο τίμησαν με την παρουσία τους αυτή  την ιστορική βραδιά για το Μαρούσι.

Στην ομιλία του ο κ. Δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει έργα που σταδιακά θα αλλάξουν την όψη του ιστορικού κέντρου και θα το καταστήσουν περισσότερο ελκυστικό, φιλόξενο, ανοικτό και προσβάσιμο σε όποιον επιθυμεί να το επισκεφθεί, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η ανακατασκευή της πλατείας Κασταλίας αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδιασμού μας που έχει ως στόχο, αφενός την ανάδειξη της ιστορικής παράδοσης της πόλης μας και αφετέρου την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό του προαστίου μας και ειδικότερα του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
 Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο. Με τη σταδιακή αποξήλωση των κιβολίθων, και την ασφαλτόστρωση της Βασ. Σοφίας και της Χατζηαντωνίου, τη δημιουργία της Ολυμπιακής Πινακοθήκης, τα έργα πρασίνου στις πλατείες, την κατασκευή της παιδικής χαράς στην πλατεία Γαρδέλη, την ανάπλαση της πλατείας Ηρώων, που σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας.
Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και συνεχίζοντας το έργο μας παραδίδουμε στους συμπολίτες μας την ανακαινισμένη πλατεία Κασταλίας, έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους στο Μαρούσι.»

Όσον αφορά το κόστος κατασκευής της πλατείας, η ανακατασκευή έγινε εξ’ ολοκλήρου μόνο από τα συνεργεία του Δήμου και όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης «αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Αμαρουσίου ξόδεψε περίπου το 1/5 από το ποσόν που θα είχε διαθέσει εάν είχε δοθεί το έργο σε εξωτερική εργολαβία.»         
 
Στην ανάπλαση της πλατείας ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη της κρήνης με το άγαλμα της Αρτέμιδος.
• Η κρήνη υπερυψώθηκε από το έδαφος περίπου 70 εκατοστά, ώστε να
είναι ορατή από τους περαστικούς, ενώ περιμετρικά τοποθετήθηκε καινούργια υδραυλική εγκατάσταση που εξασφαλίζει τη συνεχή ροή νερού από τις βρύσες.         
• Το μαρμάρινο άγαλμα της Αμαρυσίας Αρτέμιδος φιλοτεχνήθηκε από
τους εργαζόμενους στο Δήμο Γιώργο Σταυριανό και Διονύση Φιλιππαίο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο Διονύσου.
• Στον εσωτερικό χώρο της πλατείας τοποθετήθηκε εκ νέου
αντιολισθητικό λευκό και γκρι μάρμαρο, ενώ ανακατασκευάστηκαν τα μάρμαρα στον πεζόδρομο από τη Μητροπόλεως έως τη Βασ. Σοφίας, καθώς και η σκάλα που συνδέει την πλατεία με τη Βασ. Σοφίας.
• Δημιουργήθηκε ένα χώρος πρασίνου, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το υφιστάμενο πράσινο της πλατείας.
• Ακόμη τοποθετήθηκε καινούργιος φωτισμός με σώματα χαμηλής
ενεργειακής κατανάλωσης, τα οποία προσφέρουν περισσότερο φως εξοικονομώντας όμως ενέργεια και κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαινισμένη πλατεία Κασταλίας παραδόθηκε στους πολίτες παραμονή της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που ήταν και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσους εργάσθηκαν σκληρά, ώστε η πλατεία Κασταλίας να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πολίτες την ημέρα της Εθνικής μας εορτής.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Δημάρχου Αμαρουσίου.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο