Η ενημέρωση και η πρόληψη για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας είναι η καλύτερη θεραπεία

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης με τον Σ. Διευθυντή – Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς κο  Στ. Φούσα κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας στα μέλη του ΚΑΠΗ Αμαρουσίου.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Ν. Κάββαλο και τον Αντιδήμαρχο Δ. Καμπούκο, μέλη και φίλους του ΚΑΠΗ  που συμμετέχουν στην ενημερωτική ημερίδα.    


 


Γ. Πατούλης: Στο Δήμο Αμαρουσίου το επισφραγίζουμε στην πράξη μέσα από κάθε μας πρωτοβουλία, μέσα από δημοτικά και διαδημοτικά προγράμματα προαγωγής υγείας και έγκαιρης διάγνωσης, που στόχο έχουν να διατηρούν υγιή τον κάθε πολίτη μας  


Ο υγειονομικά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να είναι και να παραμείνει υγιής πολίτης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην ενημέρωση και προαγωγή της υγείας τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης στην ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα μέλη του ΚΑΠΗ με θέμα: «Πρόληψη, Καλύτερη Θεραπεία».


Την ομιλία του ο κος Πατούλης με θέμα «Οστεοπόρωση η πάθηση που προλαμβάνεται» τόνισε ότι «το 75% των γυναικών που έχουν οστεοπόρωση στον κόσμο δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ευαισθητοποιήσουμε και να παρακινήσουμε σε προληπτικό έλεγχο τις ομάδες υψηλού κινδύνου.»

Είναι χαρακτηριστικό επίσης – πρόσθεσε – ότι Μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άντρες άνω των 50 ετών παθαίνουν οστεοπλαστικά κατάγματα, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προβλέπεται ότι έως το 2050 τα οστεοπλαστικά κατάγματα θα τετραπλασιαστούν.
«Στο Δήμο Αμαρουσίου αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και μέσα από δημοτικά και διαδημοτικά προγράμματα προαγωγής υγείας και έγκαιρης διάγνωσης στοχεύουμε να διατηρούμε υγιή τον κάθε πολίτη μας.  
Μέσα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο που αποτελεί τον επίσημο συνεργάτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί με 160 καλλικρατικούς δήμους, στον οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω, υλοποιούμε εδώ και 7 χρόνια πανελλαδικό πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης και εντοπισμού καταγματικού κινδύνου. 30.000 γυναίκες ελέγξαμε στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού τις οποίες παρακολουθούμε σε ετήσια βάση. Στόχος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η ανίχνευση του πληθυσμού που έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει κάταγμα. Στη συνέχεια αυτός ο πληθυσμός πρέπει να ελεγχθεί με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις διάγνωσης όπως οι ακτινογραφίες, οι εξετάσεις αίματος, και η DEXA που σε 7 λεπτά ανιχνεύει τις παραμικρές απώλειες οστικής μάζας και το 0% ποσοστό ελάττωσης της οστικής πυκνότητας σε κάθε οστό.»
Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου υπογράμμισε ότι ποτέ δεν είναι αργά να πολεμήσει κανείς την οστεοπόρωση. Όμως το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι η πρόληψή της καθορίζει την πορεία της σε κάθε ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών πρέπει να φροντίσουμε να σχηματίσουμε όσο γίνεται πιο γερά κόκαλα, από τα 20 έως τα 50 μα διατηρήσουμε σταθερή την ποσότητα του οστού που σχηματίσαμε, και αμέσως μετά σε συνεννόηση με το γιατρό μας να διαγνώσουμε έγκαιρα τους υψηλού κινδύνου ασθενείς που χάνουν κάθε χρόνο μεγάλη ποσότητα της οστικής τους μάζας και θα κάνουν οστεοπόρωση.Σε κάθε βήμα της πρόληψης ή της θεραπείας, σε κάθε ηλικίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκελετός μας είναι ο θησαυρός μας.»                                               
    
Στην ημερίδα ο Σ. Διευθυντής – Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς ο κος Φούσας αναπτύσσοντας το θέμα «Από τους παράγοντες κινδύνου στις καρδιοπάθειες» υπογράμμισε ότι «Ο σημερινός φονιάς στο Δυτικό Πολιτισμό, και όχι μόνο είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Προηγείται όλων των τροχαίων και όλων των καρκίνων σε ποσοστό θνησιμότητας, γι’αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.»
Είναι σημαντικό –συμπλήρωσε- να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν εμφανισθεί ένας οξύς πόνος στο στήθος διάρκειας μισής ώρας, με χαρακτηριστικά πίεσης – σφίξιμο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και στο αριστερό άνω άκρο και σύνοδα ενοχλήματα με τάση προς έμετο και εφίδρωση, πρέπει αμέσως να ειδοποιήσουμε το ΕΚΑΒ. Αυτός είναι ο πρώτος και σημαντικός χρόνος και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3-5 λεπτά.                 
Ο δεύτερος σημαντικός χρόνος είναι πόση ώρα θα κάνει το ΕΚΑΒ από το αίτημα να πάει ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ο ιδανικός χρόνος είναι μισή ώρα. Τρίτος χρόνος είναι πόσο χρόνο θα κάνουν οι γιατροί να ανοίξουν το εμφαγματικό αγγείο. Αυτοί οι ιδανικοί χρόνοι δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 2 ώρες.   
  Συνήθως όμως το 70% των ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου φθάνουν στο νοσοκομείο μετά από 3 ώρες, ενώ το 25% των ασθενών χάνεται την πρώτη ώρα από θανατηφόρες αρρυθμίες.
Βάσει μετρήσεων που έχει διενεργήσει το Τζάνειο νοσοκομείο, ο δεύτερος και τρίτος χρόνος είναι ικανοποιητικοί αυτό που πάσχει είναι το έγκαιρο κάλεσμα του ΕΚΑΒ.»
Τελειώνοντας την ανάπτυξη του θέματος ο κος Φούσας τόνισε ότι «Το σπουδαιότερο  είναι η πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει μείωση των παραγόντων κινδύνου δηλαδή του καπνίσματος, του αυξημένου σακχάρου, της χοληστερίνης, του άγχους και της πίεσης, ενώ είναι απαραίτητη η καθημερινή άσκηση – βάδισμα μία ώρα την ημέρα- για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου.»              


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο