Η Δημοτική Αρχή πιστεύει στην ενότητα όλων των πολιτών Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης που ενώνει και δεν διχάζει

Print Friendly, PDF & Email


 
Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Παράταξη «Κόντρα στον Καιρό», με θέμα τη δημιουργία του μνημείου της εθνικής αντίστασης στο Μαρούσι, θέλουμε ως Δημοτική Αρχή  να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Συμφωνούμε με την ανάγκη να δημιουργηθεί στο Μαρούσι μνημείο που θα τιμά την μνήμη όλων των Ελλήνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινοβουλευτική  δημοκρατία και την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα μας.

Για μας η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες. Κι όχι μέρα που προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπαραταξιακή εκμετάλλευση. Είναι εύκολο να σηκώνεις ένα πανό και να διαμαρτύρεσαι, αλλά δύσκολο να κάνεις πράξη και καθημερινό βίωμα αυτά που στα λόγια υποστηρίζεις.

Ιδιαίτερα μια μέρα που κάνει όλους τους συμπατριώτες μας υπερήφανους για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξαν οι Έλληνες πριν από 68 χρόνια, απέναντι στους πολιτικούς εκφραστές της εποχής εκείνης των δυνάμεων της βίας και του φασισμού.

Ο ελληνικός λαός πότισε με ατέλειωτο αίμα το δέντρο της ελευθερίας της ανθρωπότητας. Και αυτή τη θυσία δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί. Αλλά να την κρατήσουμε ζωντανή, μέσα από την ελκτική δύναμη της ιστορίας.

Και για να μείνει ζωντανή η ιστορία είναι απαραίτητο να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ιδιαίτερα στη σημερινή χρονική συγκυρία, όπου οι πολίτες δοκιμάζονται από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πρέπει με τις πράξεις μας να στηρίζουμε την ενότητα του ελληνικού λαού.

Και όχι να βάζουμε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους Έλληνες.

Ο Δήμος Αμαρουσίου πιστεύει στην ανάγκη να τιμήσουμε όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους κατά τη διάρκεια της περιόδου 1941-44, σε βάρος των στρατευμάτων των γερμανών κατακτητών. Επώνυμους πατριώτες όπως η Λέλα Καραγιάννη και ο Δημήτρης Ψαρρός, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, η Ταξιαρχία του Ρίμινι και οι Ιερολοχίτες, οι δεκάδες αντιστασιακές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και οι χιλιάδες ανώνυμοι συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τον κατακτητή.

Όλους αυτούς θέλει να τιμήσει ο Δήμος Αμαρουσίου με την ανέγερση του μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης. Ενός μνημείου που θα τιμά όλους ανεξαιρέτως τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης σε βάρος των δυνάμεων του άξονα, σε όλα τα μέτωπα του πολέμου.

Τη Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου δεν την ενοχλεί η λέξη εθνική συμφιλίωση. Γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι σήμερα η εθνική συμφιλίωση , η συναίνεση και  συνεννόηση, είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε απαραίτητες.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονικά συγκυρία, δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο που θα διαχειριστούμε το παρόν και το μέλλον μας.

Γι αυτό πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, πρέπει να θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και να αποδείξουμε στην πράξη ότι έχουμε και τη δύναμη, αλλά και τη βούληση, αντλώντας διδάγματα από την ιστορία μας, να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά.   

Μετάβαση στο περιεχόμενο