Η χωροταξική οργάνωση των περιπτέρων – κυλικείων εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Print Friendly, PDF & Email

Ο χωροταξικός σχεδιασμός της εγκατάστασης περιπτέρων επί του συνόλου της περιφέρειας του Δήμου Αμαρουσίου καθώς και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησης του Δήμου, υπηρεσιακών παραγόντων, μελών φορέων της Επιτροπής, εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της Τροχαίας.


Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκτενώς συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα και τα κριτήρια που πρέπει πλέον να ισχύουν για το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων – κυλικείων μετά τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τις καταργηθείσες νομαρχίες στους δήμους. Σημειωτέον ότι ο Δήμος Αμαρουσίου μέχρι σήμερα δεν μπορούσε απρόσκοπτα να ασκήσει την ανατεθείσα αρμοδιότητα, η οποία θα τόνωνε την απασχόληση σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην παροχή διευκρινήσεων και κατευθύνσεων από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης.


Στο Δήμο βρίσκονται ήδη σε αναμονή αιτήματα για χορήγηση νέων αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων – κυλικείων, τα οποία θα εξεταστούν βάσει των τροποποιήσεων που ορίζει ο Ν. 4093/2012 για το Μεσοπρόθεσμο και μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία:  • Το δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου – κυλικείου παύει πλέον να αποτελεί ευεργέτημα που χορηγείται σε ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες (ανάπηροι και θύματα πολέμου κλπ. συναφών κατηγοριών, ΑμεΑ, πολύτεκνοι) και μετατρέπεται σε δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης αυτής με ανταποδοτικό όφελος (μίσθωμα) για τους δήμους.
  • Το δικαίωμα αυτό παραχωρείται κατά το 30% των συνολικά διαθέσιμων θέσεων, οι οποίες προσδιορίζονται μετά από δημόσια κλήρωση, σε ΑμεΑ και πολύτεκνους (έναντι μισθώματος) και κατά το υπόλοιπο 70% σε δικαιούχους με τη διαδικασία της δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων.
  • Το δικαίωμα αυτό παύει να είναι ισόβιο και δεν μπορεί πλέον να υπερβεί τα δέκα (10) έτη.
  • Η δυνατότητα μεταβίβασης και κληρονομιάς των υφισταμένων αδειών (δικαίωμα διαδοχής) καταργείται.
  • Η δυνατότητα εκμίσθωσης των υφισταμένων αδειών είναι η μόνη η οποία παραμένει υπό προϋποθέσεις βάσει της παλαιότερης νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά και τις τελικές αναγκαίες διευκρινίσεις από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, η Επιτροπή θα εξετάσει τον προσδιορισμό όλων των θέσεων που θα μπορούσαν να διατεθούν εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου για τη χωροθέτηση περιπτέρων πέραν των ήδη εγκεκριμένων. Μεταξύ των οριζόμενων από το Νόμο κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας είναι το εύρος του πεζοδρομίου, η διασφάλιση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, οι ρυθμίσεις της Τροχαίας, τα προβλεπόμενα κριτήρια για τη γειτνίαση με εκπαιδευτικές μονάδες κτλ.


Επίσης, έγινε ενημέρωση των εκπροσώπων των φορέων όσον αφορά στις διαδικασίες, στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και στα διαδοχικά στάδια μέχρι την έκδοση της σχετικής άδειας λειτουργίας περιπτέρου – κυλικείου.


Παρόντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής από μέρους του Δήμου ήταν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Δόμησης και Δημοτικής Αστυνομίας Νικόλαος Πέππας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Οικονομική, την Τεχνική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και τη Δημοτική Αστυνομία.


Παρόντες ήταν, επίσης, εκπρόσωποι από την Τροχαία Κηφισιάς, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαρουσίου, τον Εκπολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο ‘Τα Ανάβρυτα’, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμαρουσίου ‘Η Κασταλία’, το Σύλλογο Γυναικών Αμαρουσίου ‘Αλκυονίδες’, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγ. Φιλοθέης ‘Ο ʼγιος Γεώργιος’, τον Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Λέσβου, το Σύλλογο Ποντίων Αμαρουσίου ‘Νίκος Καπετανίδης’, το Σύλλογο Πολυδρόσου, τον Εξωραϊστικό & Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κατοίκων Αγίου Θωμά, τον Περιβαλλοντικό – Εκπολιτιστικό – Κοινωνικό Σύλλογο ‘Η Πνοή’, τον Εξωραϊστικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο ‘Ο ʼγιος Ελευθέριος’, περιπτερούχοι, κ.α.

Μετάβαση στο περιεχόμενο