Η αποδοχή των πρακτικών Καραμέρου από την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργεί μείζονα πολιτικά ζητήματα

Print Friendly, PDF & Email

Αν απηχεί και τις απόψεις της νέας Περιφερειάρχη Αττικής κας Δούρου η δήλωση του αντι-περιφερειάρχη της, κ. Χρήστου Καπάταη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι οι ενέργειες του κ. Καραμέρου είναι απολύτως συμβατές με το θεσμικό και πολιτικό του ρόλο, δημιουργείται μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στη λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.
 

  • Υπάρχει πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού, αν θεωρείται αποδεκτή πολιτική συμπεριφορά οι απειλές και οι εκβιασμοί αιρετών Δημάρχων από αντι-περιφερειάρχες.
  • Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, αν θεωρείται συμβατή με το θεσμικό ρόλο του αντι-περιφερειάρχη η συμπεριφορά να εκβιάζει τους Δημάρχους, λέγοντάς τους ότι η έγκριση έργων και η διάθεση κονδυλίων προς τους Δήμους τους, εξαρτάται από το αν είναι «καλά και υπάκουα προς τις διαθέσεις της Περιφέρειας παιδιά».
  • Υπάρχει ζήτημα πολιτικού ήθους, όταν γίνεται αποδεκτό ένας αντι-περιφερειάρχης να δίνει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και να διαχωρίζει τους Δημάρχους σε «δεξιούς και μη δεξιούς», να κάνει αναφορές για «παράγκα Δημάρχων», να μιλά για «Δημάρχους που νοιάζονται την κουτάλα». Χωρίς φυσικά αποδείξεις και ονόματα.
  • Υπάρχει ζήτημα κύρους του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αν γίνεται αποδεκτό να συμπεριφέρεται ένας αντι-περιφερειάρχης ως επί παντός επιστητού τηλεοπτικός μαϊντανός, σε παράθυρα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.
     

Αυτό το μοντέλο Αυτοδιοίκησης θέλουν να υπηρετήσουν;

Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν επιθυμεί την πόλωση στις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών. Επιθυμούμε τη στενή συνεργασία, με όλους τους θεσμούς του Κράτους και κυρίως με τους θεσμούς που εκπροσωπούν την Αυτοδιοίκηση, αρκεί η συνεργασία αυτή να στηρίζεται στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.
 

Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι για την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους Δήμους, το διακύβευμα δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά πως αυτά θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχουν τις δομές, το προσωπικό και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση.

Εμείς δεν ανακαλύψαμε τους φτωχούς, μόλις προέκυψε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ούτε κάνουμε τους «τσάμπα μάγκες», με τα λεφτά των άλλων.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε, μέσα από τη λειτουργία πάνω από 4500 δημοτικών κοινωνικών δομών, χωρίς οικονομική συνδρομή από καμία Περιφέρεια, στηρίξαμε στην πράξη εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς  συμπολίτες μας.

Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.

Με ή χωρίς τις Περιφέρειες.

Με ή χωρίς τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
 

Αυτό όμως που δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση, είναι να μας προσβάλλουν και να μας απειλούν. Ιδίως όταν οι απειλές αυτές προέρχονται από ανθρώπους με ανύπαρκτη αυτοδιοικητική διαδρομή και μηδενική κοινωνική προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή των «πρακτικών Καραμέρου» από την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργεί μείζονα πολιτικά ζητήματα και βρίσκει αντίθετη την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο