Η αλληλεγγύη δεν είναι σημαία ευκαιρίας – Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει στα χρόνια της κρίσης στην πράξη, αυτούς που έχουν ανάγκη

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης που κυκλοφόρησε από «κίνηση» της πόλης που αυτοαποκαλείται « Κίνηση αλληλέγγυοι δρόμοι στο Μαρούσι», η οποία υποστηρίζει ότι η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν της παραχώρησε δημοτικό χώρο για να διοργανώσει δράση για αγορές χωρίς μεσάζοντες, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:


Πρώτον, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, στηρίζει με έργα τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Και το κάνει με πολλούς τρόπους, με πιο χαρακτηριστικούς:
  • τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε εκατοντάδες οικογένειες της πόλης


  • την παροχή δωρεάν γευμάτων σε άπορους συμπολίτες μας μέσα από τη Γωνιά Αγάπης του Δήμου


  • τη λειτουργία της Δημοτικής Ιματιοθήκης και του Δημοτικού Ανταλλακτήριου οικιακών συσκευών.


  • η διοργάνωση μέσα στους τελευταίους μήνες 4 δράσεων που αφορούν Αγορές Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, μέσα από τις οποίες χιλιάδες συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να προμηθευθούν σε χαμηλές τιμές , υψηλής και πιστοποιημένης ποιότητας αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Δεύτερον, η μη παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου στην «κίνηση αλληλέγγυοι δρόμοι στο Μαρούσι» οφείλεται όχι στην αντίθεση του Δήμου στη διοργάνωση πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης. Αλλά στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν διαθέτει κάποια νομική υπόσταση, όπως διαθέτουν δεκάδες σύλλογοι και φορείς του Αμαρουσίου, στους οποίους παραχωρεί διαρκώς ο Δήμος δημοτικούς χώρους και αίθουσες για να φιλοξενήσουν τις δράσεις τους.  Δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί ένας δημοτικός χώρος για οποιοδήποτε σκοπό σε μια κίνηση που νομικά δεν υφίσταται. Πολύ δε περισσότερο για να διοργανώσει μια δράση που αφορά διακίνηση προϊόντων χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητά τους και η ασφάλεια των καταναλωτών.


Τρίτον, η μετατροπή ενός δημοτικού χώρου σε υπαίθριο παζάρι χωρίς κανόνες δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ακόμη κι αν κάποιοι επικαλούνται κοινωνικούς λόγους. Καμία κίνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες που περνούν λόγω της κρίσης χιλιάδες νοικοκυριά για να συμπεριφέρεται με τρόπο παράνομο, ανακοινώνοντας τη διοργάνωση δράσεων σε χώρους που δεν της ανήκουν.


Τέταρτον, είναι εμφανές από το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που εξέδωσε η  συγκεκριμένη κίνηση, μετά την άρνηση της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου να της παραχωρήσει ένα δημοτικό  χώρο επειδή νομικά δεν υφίσταται, πως η δράση της δεν καθοδηγείται από τα αισθήματα αλληλεγγύης κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών όπως ισχυρίζονται.


Αντίθετα, το «καπέλωμα» και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες που κινούνται σύρριζα με την νομιμότητα, είναι εμφανείς.


Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν διεκδικεί το μονοπώλιο στη διοργάνωση δράσεων που αναδεικνύουν την κοινωνική αλληλεγγύη σε ύψιστη αξία. Αντίθετα, προωθεί τη συλλογικότητα και επιδιώκει με κάθε τρόπο οι δράσεις αυτές να γίνονται με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Σε συνθήκες απόλυτης νομιμότητας. Γιατί αν δεν γίνουν με αυτόν τον τρόπο, θα απαξιωθούν στη συνείδηση της κοινωνίας.


Για το Δήμο Αμαρουσίου η αλληλεγγύη δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας. Είναι ένας δύσκολος και διαρκής αγώνας , που υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών και όχι μικροκομματικά συμφέροντα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο