H αλήθεια για το πως αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών, η ακίνητη περιουσία του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της κ. Α. Μπρέγιαννη, σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, ο Πρόεδρος της ʼθμονον Ακινήτων κ. Βασίλης Μπαλάσης  παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τρίτης 6 Μαρτίου 2012,  πως αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία του Δήμου προς όφελος των πολιτών.


6 νέοι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί


Η αλήθεια είναι ότι: 1. Τρία δημοτικά κτίρια -‘γιαπιά’, τα οποία αρνούνταν να μας τα παραδώσουν οι εργολάβοι γιατί ήταν απλήρωτοι  από την προηγούμενη Διοίκηση, καταφέραμε να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα μετατρέψουμε μετά από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά, ύψους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σε 3 νέους Πρότυπους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Μιλάμε για τους παιδικούς σταθμούς της Αριστοτέλους, του Σωρού και των Αναβρύτων.
 2. Επίσης, μετά από εργασίες ανακατασκευής που έγιναν στο κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους, φιλοξενούμε σε αυτό έναν ακόμη πρότυπο δημοτικό παιδικό σταθμό.
 3. Σε δύο ακόμη ακίνητα του Δήμου Αμαρουσίου , που βρίσκονται στα Ο.Τ. 285 στην Κοκκινιά και Ο.Τ. 580 που βρίσκεται στο Ψαλίδι, προγραμματίζεται η κατασκευή δύο ακόμη νέων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, που θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στις οικογένειες και τα μικρά παιδιά της πόλης μας. Η χρηματοδότηση της κατασκευής θα γίνει μέσω Περιφέρειας.

3 νέοι  χώροι Πολιτισμού


Όμως δεν είναι μόνον οι νέοι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που αποδεικνύουν τον τρόπο που αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου, καθώς σε αυτούς θα προσθέσουμε: • Τις εργασίες ανακατασκευής και παράδοσης προς χρήση στους συμπολίτες μας της Βορέειου Βιβλιοθήκης, μια πρότυπη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στολίδι για το προάστιο μας.
 • Το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα μοναδικά εκθέματα του οποίου  αναδεικνύονται στο ιδιόκτητο κτίριο της Κυπρίων Αγωνιστών.
 • Τη Δημοτική Ολυμπιακή μας Πινακοθήκη, στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου της Πλατείας Ηρώων που ανακατασκευάσαμε για το σκοπό αυτό, ώστε να εκτεθούν όπως τους αξίζει τα έργα που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε υπόγειες αποθήκες.

Τα ακίνητα της ΑΘΜΟΝΟΝ


Κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου αποτελούν επίσης τα ακίνητα της ΑΘΜΟΝΟΝ , τα οποία όλοι γνωρίζετε είναι ιδιοκτησίας μας κατ’ όνομα, αφού ουσιαστικά είναι υποθηκευμένα στην ΜΑΡΦΙΝ, κουβαλώντας το βάρος του ομολογιακού δανείου που είχε συνάψει με την Τράπεζα η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου.


Εξαιτίας των βαρών που κουβαλούν τα ακίνητα αυτά εξαιτίας της υποθήκευσής τους και για την αποπληρωμή του δανείου της ΜΑΡΦΙΝ, από το 2007 μέχρι και το 2011 έγιναν 19 δημόσιοι διαγωνισμοί και πουλήθηκαν 47 διαμερίσματα της Αθμονον ακινήτων που απέφεραν έσοδα ύψους 19.139.674,97 ευρώ.
Το  95% των χρημάτων αυτών πήγαν δυστυχώς για την εξυπηρέτηση του δανείου της ΜΑΡΦΙΝ
Όμως πέραν των πωλήσεων των διαμερισμάτων, αξιοποιούνται ακίνητα ιδιοκτησίας της Αθμονο τα οποία εκμισθώνονται ως ακολούθως, • Τα 3 κτίρια Επταλόφου και Ολυμπίας είναι μισθωμένα στην ΣΙΒΙΤΕΛ ΑΤΕ έναντι 31.155,00€/μηνιαίως.
  Η μίσθωση αυτή έγινε μετά από διαγωνισμό, κι αφού πρώτα εκτελέστηκαν σημαντικές εργασίες ανακατασκευών σε αυτά.
 • Στο κτίριο επί της Βασ. Σοφίας 85 ο 2ος όροφος είναι μισθωμένος στον KISS (μέσω ΔΕΑΔΑ) εναντι 3.000,00€/μηνιαίως
 • 2 διαμερίσματα της ΑΘΜΟΝΟΝ είναι μισθωμένα στο ‘ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’ και θα προχωρήσουμε και στην μίσθωση 3ου. Η πρόθεση είναι και τα 3 μετά την αναπροσαρμογή και την μίσθωση του 3ου να μας αποφέρουν 1.710,00€/μηνιαίως.
 • Βρίσκεται στην τελική φάση η εκμίσθωση του τέταρτου ακίνητου της Ολυμπιάς 11 το οποίο θα αποφέρει έσοδα 7.000,00€/μηνιαίως.

Αξιοποιήθηκαν επίσης ακίνητα ιδιοκτησίας της ΑΘΜΟΝΟΝ τα οποία μισθώθηκαν σε δημοτικές και κοινωφελείς επιχειρήσεις ως εξής: • Το κτίριο Ολυμπίας 11 ήταν μέχρι και 31/12/2011 μισθωμένο στην κοινωφελή επιχείρηση Τεχνολογίας και εκπαίδευσης (9.050,00€/μηνιαίως).
 • Στο κτίριο Βασ. Σοφίας 85 το ισόγειο και ο πρώτος όροφος ήταν τυπικά μέχρι και 31/12/2011 μισθωμένο στην κοινωφελή επιχείρηση τέχνης και πολιτισμού (9.500,23€/μηνιαίως).

Στέγη σε Σωματεία της Πόλης,
το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Δημοτικές Υπηρεσίες


Στο τριώροφο κτίριο της Μεγ. Αλεξάνδρου και Πλαταιών έχουμε παραχωρήσει δωρεάν στέγη στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων ‘ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ’, καθώς και στο Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία ‘ΑΜΑΡΥΣΙΑ ΕΣΤΙΑ’.
Είναι η παραχώρηση αυτή μια συνειδητή πολιτική επιλογή της Διοίκησης μας, γιατί πιστεύουμε ότι τα σωματεία αυτά προσφέρουν πολύτιμο και ανεκτίμητης αξία έργο σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, γι αυτό αξίζουν τη στήριξη μας.


Επίσης έχουμε παραχωρήσει προσωρινά στέγη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,  το οποίο όμως μας παρέχει αντισταθμιστικά δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε διάφορα αντικείμενα των εθελοντικών ομάδων της πόλης μας.


Ενώ έχει παραχωρηθεί χώρος για την Επιχείρηση Κυκλοφορίας του Δήμου μας και τη Φιλαρμονική μας.


Το ακίνητο της Σουρή


Ιδιοκτησίας της ΑΘΜΟΝΟΝ είναι και το ακίνητο επί της οδού Σουρή , το οποίο σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε έτσι ώστε στο χώρο αυτό να γίνει με αυτοχρηματοδότηση και μέσα από τη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού, το κτίριο που θα στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα της Πόλης μας.


ʼλλα ακίνητα του Δήμου… • Ο δικαστικός αγώνας για το οικόπεδο Βασ.Σοφίας και Κηφισίας.
  Ο Δήμος Αμαρουσίου δίνει με επιτυχία τον δικαστικό αγώνα προκειμένου να περάσει στην κυριότητά του το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Β. Σοφίας με τη Λ. Κηφισίας, ώστε στο συγκεκριμένο χώρο να κατασκευαστεί ένας μεγάλος υπόγειος χώρος στάθμευσης.
 • Το Κτήμα Καρέλλα
  Αναζητούμε τρόπους αξιοποίησης του Κτήματος Καρέλλα , το οποίο αγοράστηκε από το Δήμο Αμαρουσίου με δάνειο που έλαβε η προηγούμενη Διοίκηση από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, δάνειο το οποίο με τους τόκους του ξεπερνά σήμερα τα 30.000.000 ευρώ. Οι δυνατότητες αξιοποίησης είναι περιορισμένες, λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης έκτασης. Προγραμματική μας δέσμευση είναι η δημιουργία ήπιων εγκαταστάσεων αθλητισμού και αναψυχής, μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους.
 • Το νέο κλειστό Γυμναστήριο του 2ου Λυκείου
  Με δικές μας ενέργειες έγινε πραγματικότητα η κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου , στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αμαρουσίου. Πρόκειται για μια νέα αθλητική υποδομή, που ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες αθλητικές μας υποδομές και προσφέρει περισσότερες επιλογής άθλησης στη νέα γενιά της πόλης μας.
 • Το ακίνητο στην Αγία Φιλοθέη
  Με δικές μας ενέργειες έγινε πραγματικότητα επίσης η παραχώρηση του ακινήτου της ΚΕΔ στην Αγία Φιλοθέη, στο οποίο θα κατασκευαστεί το νέο Γυμνάσιο και Λύκειο που έχει ανάγκη η περιοχή αυτή.

…Και η αλήθεια για τα κτίρια που ενοικιάζει ο Δήμος


Ο Δήμος Αμαρουσίου, πέραν της αξιοποίησης των δικών του ακινήτων, έχει προχωρήσει και στην ενοικίαση ακινήτων για να στεγάσει σημαντικές υπηρεσίες του. Ανάμεσα σε αυτά είναι: • Το κτίριο επί της οδού Β. Όλγας, στο οποίο μεταφέρθηκε και στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας, από τον εντελώς ακατάλληλο υπόγειο χώρο που βρισκόταν πριν επί της Δ. Ράλλη. Στο νέο αυτό χώρο αναδεικνύονται τα εκθέματα και η πλούσια ιστορία του τόπου μας
 • Το κτίριο επί της οδού Χειμάρρας, όπου στεγάζεται η υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία μεταφέρθηκε από την οδό Αγίου Αθανασίου, μαζί με το αμαξοστάσιο του Δήμου. Η μεταφορά της υπηρεσίας από το χώρο που βρισκόταν ήταν απαίτηση χρόνων των κατοίκων, που δεν ανέχονταν άλλο να ζουν και να γειτνιάζουν σε μια περιοχή που φιλοξενούσε τα απορριμματοφόρα μας. Στην απαίτηση αυτή των κατοίκων, που ήταν απολύτως σωστή, η δική μας Διοίκηση ανταποκρίθηκε με συνέπεια και ευθύνη κι απαλλάξαμε τη γειτονιά από μια χρήση που υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, παρά τα βάρη που κληρονόμησε από το παρελθόν, παρά τα δάνεια και τις υποθήκες που ουσιαστικά της έδεναν τα χέρια, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, διαχειρίζεται αποτελεσματικά, με ευθύνη και διαφάνεια την ακίνητη περιουσία του Δήμου, προς όφελος της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο