H αλήθεια για τη φύλαξη του Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου και το «περίεργο» ενδιαφέρον του κ. Βούζα

Print Friendly, PDF & Email
Με αφορμή το περιεχόμενο ανάρτησης που υπογράφεται από το διευθυντή της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr κ. Χ. Βούζα, η οποία αφορά την απόφαση του Δήμου Αμαρουσίου να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη φύλαξη του Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:
 
Πρώτον, θεωρούμε πολύ «περίεργο» το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο κ. Βούζας για μια απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου. Και λέμε «περίεργο», για πολλούς λόγους, όπως:
 
1. Δεν αναφέρει πουθενά στο άρθρο του ότι την ίδια ακριβώς υπηρεσία , τη φύλαξη δηλ. δημοτικών χώρων ( όπως είναι οι πεζόδρομοι του Δήμου Αμαρουσίου) , προσφέρουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ( δηλ. με ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία) και άλλοι Δήμοι της χώρας, ακόμη και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής. Αυτό λοιπόν που ισχύει για τους άλλους Δήμους, γιατί δεν μπορεί κατά την άποψη του κ. Βούζα να εφαρμοστεί στο Μαρούσι;
2. Δεν αναφέρει πουθενά στο άρθρο του ο κ. Βούζας, προφανώς γιατί «το ξέχασε», ότι το συγκεκριμένο έργο πέρασε όλα τα στάδια ελέγχου τόσο της νομιμότητας, όσο και της σκοπιμότητάς του, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Κράτους, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις συμβάσεις του Δήμου Αμαρουσίου. Αυτή την ανάθεση, που το Ελεγκτικό Συνέδριο δια των αρμόδιων υπηρεσιών του έκρινε απολύτως νόμιμη, με ποιες νομικές γνώσεις η επιχειρήματα ο κ. Βούζας την αμφισβητεί; 
3. «Ξεχνά» επίσης ο κ. Βούζας να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ανάθεση έργου έγινε μετά από τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού , ο οποίος ελέγχθηκε κι αυτός όσον αφορά τη νομιμότητά του. Θα όφειλε λοιπόν ο συντάκτης του άρθρου , για να αποδείξει ότι δεν είναι εμπαθής ή «περίεργος», όχι μόνον να αναφέρει τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου, αλλά και τη διαφανή και νόμιμη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμος Αμαρουσίου. Προφανώς «του διέφυγε».
 
Δεύτερον, θα μπορούσε ο Δήμος Αμαρουσίου να αναλάβει ο ίδιος τη φύλαξη των δημοτικών χώρων, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, μεταξύ αυτών και του Εμπορικού Κέντρου, η ανάπλαση του οποίου κόστισε εκατομμύρια ευρώ, αν διέθετε Δημοτική Αστυνομία. Δυστυχώς όμως η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε μέσα σε μια νύχτα από την προηγούμενη Κυβέρνηση και οι Δήμοι όλης της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αμαρουσίου, «έμειναν ξεκρέμαστοι». Τι έπρεπε λοιπόν να κάνουμε ; Να αφήσουμε τη δημοτική περιουσία χωρίς προστασία; Να αφήσουμε να απαξιωθεί και να καταστραφεί ένα έργο που κόστισε τόσα χρήματα; Να επιτρέψουμε με την απουσία μας να βανδαλίζεται η πόλη; Η να πάρουμε ουσιαστικά μέτρα; Επιλέξαμε την ευθύνη από την αδιαφορία κι αυτό κατά τον κ. Βούζα είναι πράξη που αντιτίθεται στο Σύνταγμα της χώρας. Ας μας κρίνουν οι αναγνώστες. 
 
Τρίτον, επιλέξαμε τη λύση της φύλαξης γιατί αυτή κοστίζει φθηνότερα στο ταμείο του Δήμου και στην τσέπη των συμπολιτών μας, από όσο μας κοστίζει σε ετήσια βάση η αποκατάσταση των ζημιών και των βανδαλισμών. Αν ο κ. Βούζας πλήρωνε από την τσέπη του τις ζημιές, θα είχε την ίδια άποψη;
 
Τέταρτον, όφειλε ο συντάκτης του άρθρου πριν το δημοσιεύσει, να ρωτήσει και τη γνώμη των πολιτών του Αμαρουσίου και ιδιαίτερα των κατοίκων και του εμπορικού κόσμου του Κέντρου . Αν το έκανε αυτό, θα γνώριζε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου τυγχάνει της σχεδόν καθολικής αποδοχής κατοίκων, επισκεπτών της τοπικής αγοράς και εμπορικού κόσμου. Είναι μια πρωτοβουλία που έγινε μετά από συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο ( τα μέλη του οποίου συνεισφέρουν σε ετήσια βάση με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στα δημοτικά έσοδα μέσω των ανταποδοτικών και άλλων τελών) αλλά και με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Γνωρίζει καλύτερα ο κ. Βούζας τις ανάγκες της πόλης από το Δήμο και τους πολίτες του Αμαρουσίου;
 
Πέμπτον, ουδέποτε η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αμφισβήτησε την προσπάθεια και το τεράστιο έργο που επιτελούν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, με τις οποίες η συνεργασία είναι άψογη. Γνωρίζουμε όμως καλά την μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, αφού στο παρελθόν έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει ( πάνω από πέντε φορές τα τελευταία χρόνια) από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει με πρόσθετο προσωπικό το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Επισημαίνουμε ότι πριν ξεκινήσει η φύλαξη από την ιδιωτική εταιρεία, προηγήθηκε σύσκεψη ενημέρωσης στο Δημαρχείο  με τις τοπικές αστυνομικές αρχές  ( τους Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας καθώς και του επικεφαλής του Βορειοανατολικού Τομέα Αττικής ), για το συντονισμό της συνεργασίας πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Στις υπεράνθρωπες λοιπόν κι αξιέπαινες προσπάθειες της Αστυνομίας να διατηρήσει την τάξη και την ασφάλεια στην πόλη μας, προσθέτουμε κι εμείς ως Δήμος τις δικές μας δυνάμεις. Στα όρια του Συντάγματος και της νομιμότητας και χωρίς καμία διάθεση να αναλάβουμε αρμοδιότητες που δεν μας ανήκουν. 
 
Τέλος , ελπίζουμε ότι  πίσω από το «περίεργο» ενδιαφέρον του συντάκτη του άρθρου  για τη φύλαξη του Αμαρουσίου, να μην υποκρύπτεται κάποια προσπάθεια άσκησης προσωπικής πίεσης προς το Δήμαρχο Αμαρουσίου  και Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονται σε «εκκρεμότητα» κάποιες προτάσεις  συνεργασίας που έχει υποβάλλει ο κ. Βούζας προς την Κ.Ε.Δ.Ε. και τις εταιρείες της εδώ και μήνες. 
Ο Γ. Πατούλης και η Κ.Ε.Δ.Ε. ούτε πιέζονται , ούτε εκβιάζονται. 
Μετάβαση στο περιεχόμενο