Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Δεν συζητάμε αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση της θητείας των Δημάρχων από τα 5 στα 4 χρόνια» Θα συμμετάσχουμε στο διάλογο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θέτοντας 11 «κόκκινες γραμμές»

Print Friendly, PDF & Email

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης και μέλη του ΔΣ στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε Δήμους της χώρας για την αλλαγή του Καλλικράτη

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 3 Απριλίου στην Αθήνα

Τις 11 «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διάλογο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε Δήμους της χώρας για την αλλαγή του Καλλικράτη.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλος, οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και Δ. Καφαντάρης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Σ. Δανιηλίδης και Αν. Κανταράς.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση και πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ είναι ανοιχτή στο διάλογο αρκεί, «να μην είναι προσχηματικός και να έχει σαφή στόχο αυτοδιοίκητες κοινωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό».

Με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου «κάτι που δεν συζητάμε» όπως ανέφερε αλλά και την κατηγορηματική αντίθεση της ΚΕΔΕ απέναντι στο ενδεχόμενο μείωσης της θητείας των Δημάρχων στα 4 χρόνια, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Αυτοδιοίκηση στις εξής:

 1. Απαιτούμε να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της η Κυβέρνηση και να μας παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της. Όχι άλλο «κρυφτούλι» πίσω από ένα Πόρισμα Επιτροπής που η ίδια παραδέχεται ότι δεν τη δεσμεύει.
 2. Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους. Αυτό το διάλογο θα έπρεπε να τον έχει κάνει ήδη ο κ. Σκουρλέτης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολύεπίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
 3. Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.
 4. Απαιτούμε την θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται ως πολιτικό προσωπικό Β’ Κατηγορίας οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.
 5. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.
 6. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των Δημάρχων να επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Είμαστε αντίθετοι στο διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την Κεντρική Κυβέρνηση.
 7. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Απαιτούμε να μας πει ο Υπουργός πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση και από πού θα χρηματοδοτηθεί.
 8. Απαιτούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές. Φορολογική αποκέντρωση . Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2 δις. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους. Απόδοση πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.
 9. Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τη διοίκηση του τοπικού κοινωνικού κράτους.
 10. Πρέπει να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 11. Δεν δεχόμαστε καμία μεταρρύθμιση που δεν θα προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα έθεσε και άλλα ζητήματα όπως η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς της σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων, για των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

«Το κείμενο των 400 σελίδων της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί μια ισχνή, ανέμπνευστη πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.  Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διάλογος το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών συναντάται με δημάρχους παρακάμπτοντας το θεσμικό όργανο που στη προκειμένη περίπτωση είναι η ΚΕΔΕ. «Αυτό που συμβαίνει είναι διάλογος κατ’ επίφαση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Βοσκόπουλος από την πλευρά του χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για τις ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιεί και αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει θέσει ως προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος.  Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να ενημερώσει την ΚΕΔΕ για τις πολιτικές του θέσεις σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση σημείωσε ο κ. Βοσκόπουλος.

Κατά τη συνεδρίαση των αιρετών των ΠΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που ακολούθησε, ο κ. Πατούλης κάλεσε για άλλη μία φορά τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να ενημερώσει την κοινωνία για το πώς οραματίζεται τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και να αφήσει τις λεκτικές ακροβασίες που θίγουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Η συγκυρία που διανύουμε είναι μία ιστορική ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση να βρεθεί, ενωμένη και απόλυτα συντεταγμένη, απέναντι σε όσους βάζουν φρένο στις αναπτυξιακές προοπτικές των τοπικών κοινωνιών. Όποιος σπείρει θύελλες θα θερίσει ανέμους».

Παράλληλα προανήγγειλε, πως οι οριστικές αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού θα ληφθούν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στην Αθήνα.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.

Της Συνέλευσης των ΠΕΔ Μακεδονίας προηγήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, συμμετείχαν επίσης οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης και Ι. Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο εκπρόσωπος της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα Σ Δανιηλίδης, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση Γ. Ιωακειμίδης, ο επικεφαλής της παράταξης  της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας  Δ. Μπίρμπας και ο Τ. Κανταράς επικεφαλής της νεοσυσταθείσας παράταξης Συντονισμός Αιρετών.

Επισυνάπτεται η λίστα των συμμετεχόντων αιρετών στη Συνέλευση των ΠΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ.Πατούλης στη Θεσσαλονίκη


Στιγμιότυπο 2 από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ.Πατούλης στη Θεσσαλονίκη


Στιγμιότυπο 3 από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ.Πατούλης στη Θεσσαλονίκη


Στιγμιότυπο 4 από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ.Πατούλης στη Θεσσαλονίκη


Στιγμιότυπο 5 από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ.Πατούλης στη Θεσσαλονίκη


Στιγμιότυπο 6 από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ.Πατούλης στη Θεσσαλονίκη

Μετάβαση στο περιεχόμενο