Γιώργος Πατούλης: είμαστε ανυποχώρητοι και πιστοί στην υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης και των δημοτών

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 566KB|


Τις ενέργειες και τις κινήσεις της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου στο θέμα του ακινήτου της ΕΤΕΒΑ, ανέλυσε σήμερα 15 Ιουλίου 2009, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Παράλληλα ανέπτυξε το χρονικό της υπόθεσης του γηπέδου ποδοσφαίρου στον ʼγιο Θωμά.

Ο κ. Πατούλης τόνισε με έμφαση ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών του Αμαρουσίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να τα βάλει με τα μεγάλη συμφέροντα.

Ο κ. Δήμαρχος επεσήμανε ότι το ζήτημα της ΕΤΕΒΑ απασχόλησε από την πρώτη στιγμή την Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου. Παρά όμως τις επί 2,5 χρόνια συζητήσεις με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί λύση, και για το λόγο αυτό ο Δήμος Αμαρουσίου κατέθεσε αγωγή, ζητώντας την αναστροφή της αγοράς ή την μείωση του τιμήματος. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η Δημοτική μας Αρχή δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να ανοίξει μέτωπα με τράπεζες, ούτε με μέλη της πρώην διοίκησης της ΑΘΜΟΝΟΝ. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να μην υπερασπιστούμε  τα νόμιμα συμφέροντα του Δήμου», είπε ο κ. Πατούλης.

Αναλυτικά, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα σοβαρά θέματα που κλήθηκε ως νέα Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει και τα οποία ήταν:

• Η εξυπηρέτηση δανείων και απλήρωτων υποχρεώσεων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν αγορές ακινήτων σε εξωπραγματικά τιμήματα και χωρίς κανένα προγραμματισμό και σχέδιο αξιοποίησης.

• Οι λύσεις που έπρεπε να δοθούν σε υποθέσεις απαλλοτριώσεων ακινήτων δεκάδων συμπολιτών μας, οι οποίες έμεναν ανεκτέλεστες για περισσότερα από δέκα χρόνια, χωρίς να έχει πληρωθεί ούτε ευρώ στους ιδιοκτήτες, αλλά όμως η περιουσία τους παρέμενε δεσμευμένη, ενώ και ο Δήμος εξαιτίας αυτών των απαλλοτριώσεων βρισκόταν να έχει υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

• Η αντιμετώπιση υποθέσεων που αφορούσαν στην πολιτική διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας από πλευράς Δήμου, οι οποίες βρίσκονταν υπό διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν μπορούσαμε αλλά ούτε και θέλαμε να κλείσουμε τα μάτια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου για το θέμα της ΕΤΕΒΑ, τα οποία ασκούν κακόπιστη κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς της Διοίκησης του Δήμου: «Είναι ανακριβές ότι η Εθνική Τράπεζα θα βρεθεί ιδιοκτήτρια έκτασης 45 στρεμμάτων, αφού το ακίνητο της πρώην ΕΤΕΒΑ είναι 15,5 στρέμματα κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και 9,7 στρέμματα ζώνη ρέματος. Πως τα 25,2 στρέμματα έγιναν 45; Είναι επίσης ανακριβές ότι ο Δήμος θα κληθεί να αποζημιώσει την Τράπεζα με 30 εκατομμύρια ευρώ. Από πουθενά δεν προκύπτει τέτοια εκδοχή. Εξίσου ανακριβής είναι και η άποψη ότι θα κληθεί ο Δήμος να αποχαρακτηρίσει το χώρο. Είναι εξίσου ανακριβής η άποψη ότι κινδυνεύει η περιοχή να τσιμεντοποιηθεί. Πως θα τσιμεντοποιηθεί όταν έχει χαρακτηρισθεί με το νόμο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου; Ενώ ψέμα επίσης η άποψη που δημοσιεύθηκε ότι το οικόπεδο Παναγόπουλου αποτελεί παράδειγμα χώρου που είχε χαρακτηρισθεί κοινόχρηστος και στη συνέχεια αποχαρακτηρίσθηκε».

Ο κ. Πατούλης δήλωσε με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τσιμεντοποίησης του συγκεκριμένου οικοπέδου. «Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψει την τσιμεντοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης.
Η κατάθεση αγωγής, στα χρονικά όρια που μας δίνει ο Νόμος, από την ΑΘΜΟΝΟΝ κατά της Εθνικής Τράπεζας για αναστροφή της αγοράς, ή μείωση του τιμήματος δεν σημαίνει τσιμεντοποίηση . Σημαίνει αποφασιστικότητα της Δημοτικής μας Αρχής να διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα του Δήμου και να μην πληρώσει ο μαρουσιώτικος λαός τις αλόγιστες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης. Σημαίνει διεκδίκηση του ηθικού και δίκαιου. Για τη σημερινή διοίκηση της ΑΘΜΟΝΟΝ θα ήταν παράνομη πράξη, κακουργηματικού χαρακτήρα απιστία, η καταβολή οποιουδήποτε τιμήματος για ένα ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και ως ρέμα, αλλά και η παράλειψη να μην ασκήσει αγωγή κατά της Εθνικής Τράπεζας, κλπ. Δηλαδή,  ήταν επιβεβλημένη η κατάθεση αγωγής από μέρους της νυν διοίκησης κατά της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ», πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου καυτηρίασε τις ενέργειες της προηγούμενης Διοίκησης της ΑΘΜΟΝΟΝ, τονίζοντας ότι
1. η προηγούμενη διοίκηση της ΑΘΜΟΝΟΝ προχώρησε στην αγορά κοινόχρηστου χώρου και ρέματος σε τιμή 7, 7 φορές υψηλότερη από την αντικειμενική του αξία.
2. η προηγούμενη διοίκηση της ΑΘΜΟΝΟΝ προχώρησε στην αγορά του κοινόχρηστου αυτού χώρου πρασίνου των 15,5 στρεμμάτων με τίμημα υψηλότερο κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ από το τίμημα που είχε ορίσει το Δικαστήριο, και μάλιστα το Εφετείο Αθηνών, για την απαλλοτρίωση του ίδιου χώρου, μόλις 8 μήνες πριν.
3. η προηγούμενη διοίκηση της ΑΘΜΟΝΟΝ προχώρησε στην αγορά αυτή των 15,5 στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου πρασίνου χωρίς ποτέ να εξηγήσει για τι το αγόρασε. Και μάλιστα προχώρησε στην αγορά του όταν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί αφού με βάση το νόμο, είχε χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.
4. η προηγούμενη διοίκηση της ΑΘΜΟΝΟΝ προχώρησε στην αγορά χώρου ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως ρέμα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ρέματα δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται. Δεν υπάρχει προηγούμενο να αγοράζει κανείς ρέμα, όταν γνωρίζει ότι σε αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα.  Τα 9,7 στρέμματα της ΕΤΕΒΑ & ΟΛΥΜΠΙΑΣ βρίσκονται εντός ζώνης ρέματος και σύμφωνα με  Π.Δ. του 1981 που καθόρισε την οριογραμμή του ρέματος αυτού, συνιστούν πράγματα εκτός συναλλαγής και κάθε μεταβίβασή τους είναι απολύτως άκυρη.

Κλείνοντας την ενημέρωση στο θέμα του οικοπέδου της ΕΤΕΒΑ, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Διοίκηση του Δήμου είναι ανυποχώρητη στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου: Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν θα διαστάσει να συγκρουστεί με όσους βρίσκονται είτε εντός, είτε εκτός πόλης, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Γι αυτό ήταν επιβεβλημένη την κατάθεση της αγωγής σε βάρος της Εθνικής. Η υπόθεση ΕΤΕΒΑ ήδη βρίσκεται στη Δικαιοσύνη που εμείς εμπιστευόμαστε. Ήδη η Δικαιοσύνη και μάλιστα σε επίπεδο Εφετείου Αθηνών, έχει προσδιορίσει τη ζημιά της ΑΘΜΟΝΟΝ από την αγορά αυτή των 15,5 στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και 9,7 στρεμμάτων ρέματος σε 9,3 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά δεν θα αρκεστούμε στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΑΘΜΟΝΟΝ και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου είναι πολύ σημαντικά.
Δεν έχουν μόνον οικονομική διάσταση, αλλά συνδέονται με το μοντέλο αστικής ανάπτυξης της πόλης μας. Συνδέονται με την ποιότητα ζωής όλων μας.»

Όσον αφορά το γήπεδο του Αγίου Θωμά, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο χρονικό της παραχώρησης του χώρου που βρισκόταν το γήπεδο που κατασκευάστηκε εκεί την περίοδο 1998-99, για να μετατραπεί σε χώρο πάρκινγκ των λεωφορείων με τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο κ. Δήμαρχος κατήγγειλε ότι ενώ το αίτημα της «Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004» ήταν να παραχωρηθεί ο χώρος του γηπέδου με την υπόσχεση να το επαναφέρει μετά το τέλος της παραχώρησης στην πρότερη κατάσταση, το πρωτόκολλο που υπέγραψε η τότε Διοίκηση και το οποία ψηφίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, αναφερόταν μόνο στην παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο Αμαρουσίου, χωρίς καμιά περαιτέρω υποχρέωση.
«Έχουμε ήδη διεκδικήσει και πάρει 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στον ίδιο χώρο, αλλά ανακαλύψαμε ότι από το 2003 έχει αλλάξει η χρήση του οικοπέδου σε κοινόχρηστο χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων, με βρεφονηπιακό σταθμό 95 τ. μ., τη στιγμή που δια Νόμου οι βρεφονηπιακοί Σταθμοί πρέπει να είναι πάνω από 150 τ. μ.» τόνισε ο κ. Πατούλης. «Η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένη εβδομάδα, για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως αθλητικού, ήταν μια απόφαση για το μέλλον των παιδιών μας, για να αποκτήσει το Μαρούσι επιτέλους και πάλι το γήπεδο ποδοσφαίρου, και απορώ πως κάποιοι συνάδελφοι της μειοψηφίας ψήφισαν παρών. Ας τους κρίνει ο Μαρουσιώτικος λαός.»


 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΤΕΒΑ


Μετάβαση στο περιεχόμενο