Για πρώτη φορά στο τραπέζι η δημιουργία Δικτύου Διαδημοτικής Συγκοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email
Συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Μεταφορών Μ. Λιάπη.
 


|download _.jpg file 149 KB|

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη Αυτόνομου Διαδημοτικού Συγκοινωνιακού Δικτύου στα Βόρεια Προάστια αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης σε συνεργασία με τους Δημάρχους Χαλανδρίου Γ. Ζαφειρόπουλο, Κηφισιάς Ν. Χιωτάκη, Βριλησσίων Κ. Ιωαννίδη, Μελισσίων Μ. Γραφάκο, Πεύκης Γ. Θεοδωρακόπουλο και Λυκόβρυσης Δ. Φωκιανό .


Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι Δήμαρχοι επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί στο γραφείο του τον Υπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη , μεταφέροντάς του το αίτημά τους να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαδημοτικής συγκοινωνίας , το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων των Δήμων που θα συμμετέχουν σε αυτό.
Στη συνάντησή αυτή παρέστησαν επίσης από πλευράς Υπουργείου οι κ.κ.  Σ. Σιμόπουλος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου και Μ. Σακκάς, Πρόεδρος του ΟΑΣΑ.|download _.jpg file 243 KB|

Οι Δήμαρχοι ανέπτυξαν στον Υπουργό το σχέδιο τους , το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης από τον ένα Δήμο στον άλλο των κατοίκων του με τη χρήση λεωφορείων.


Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να περιοριστεί η χρήση των ΙΧ για τις μετακινήσεις των πολιτών μέσα στα όρια των Δήμων, κάτι που αν επιτευχθεί θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις τόσο στις κυκλοφοριακές συνθήκες, όσο και στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε όλα τα Βόρεια Προάστια και επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε διαδημοτικό επίπεδο. Και για να υλοποιηθεί είναι αναγκαίο να υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας συγκοινωνίας. Αυτές οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αποτέλεσαν και το κύριο μέρος της ατζέντας της συζήτησης των Δημάρχων με τον Υπουργό Μεταφορών.


Επίσης στην ίδια συζήτηση τέθηκαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα , όπως:  • η παραχώρηση από τον ΟΑΣΑ προς τους Δήμους μικρών λεωφορείων που θα χρησιμοποιούν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, με τα οποία θα εκτελούνται τα δρομολόγια του διαδημοτικού δικτύου.

  • η παροχή κινήτρων ( φορολογικών, μειωμένων τελών, κλπ) που θα καταστήσουν ελκυστική τη λειτουργία του διαδημοτικού δικτύου

  • την παροχή τεχνογνωσίας από πλευράς ΟΑΣΑ προς τους Δήμους, προκειμένου να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις το νέο δίκτυο.

Ο Υπουργός αντιμετώπισε θετικά το αίτημα των Δημάρχων. Και ζήτησε από αυτούς να αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου συντονιστικό ρόλο και να συλλέξει από όλους τους Δήμους τις προτάσεις τους, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος σε νέα συνάντηση που προσδιορίστηκε για τα τέλη του Απριλίου, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΑ κ. Μ. Σακκά.


Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:


« Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, στον οποίο θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα της δημιουργίας διαδημοτικού δικτύου συγκοινωνίας, που θα λειτουργεί στα Βόρεια Προάστια. Είναι μια πρωτοβουλία υπερτοπικής σημασίας, η υλοποίηση της οποίας θα έχει μόνον θετικές συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων , στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Διεκδικούμε με αποφασιστικό τρόπο την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ώστε να εφαρμόσουμε επιτέλους και στην Ελλάδα αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη ανεπτυγμένη Ευρώπη. Να καταστήσουμε δηλαδή τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς περισσότερο ελκυστική στους πολίτες και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη

Μετάβαση στο περιεχόμενο