Γ. Πατούλης: «Στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας στις κεντρικές κυβερνήσεις, ότι οι Δήμοι όλης της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με τις τοπικές μας κοινωνίες, για να οικοδομήσουμε σε νέες, στέρεες βάσεις, το κοινό μας μέλλον».

Print Friendly, PDF & Email

Έναρξη των εργασιών της 6ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με θέμα «Η αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης» στο Ναύπλιο

Τη συνεργασία και την ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών με όρους ισοτιμίας, ειλικρίνειας αλλά και με βασικό πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών-μελών της Ευρώπης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Κατά τον χαιρετισμό του, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 6ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως σε αυτή την περίοδο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα περνάει κρίση, πρέπει να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και ιδεοληψίες που οδηγούν σε αδιέξοδα και να διαμορφωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο, με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες.

«Σε έναν κόσμο ανοικτό όπως αυτός που ζούμε, όπου όλα κινούνται, όπου ισχύει ο νόμος των μεγάλων μεγεθών, ο μόνος τρόπος για να παίξουμε ρόλο και να μην μείνουμε στο περιθώριο των παγκόσμιων εξελίξεων, είναι να μείνουμε ενωμένοι» υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Σε αυτόν τον αγώνα οφείλουμε ως Αυτοδιοίκηση να πρωταγωνιστήσουμε. Κι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας πρέπει να στείλουμε και στις κεντρικές κυβερνήσεις. Το μήνυμα ότι οι Δήμοι όλης της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους, μαζί με τις τοπικές μας κοινωνίες, για να οικοδομήσουμε σε νέες, στέρεες βάσεις, το κοινό μας μέλλον».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως με αφορμή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να συναποφασίσουν ποια πορεία θέλουμε να ακολουθήσει η Ευρώπη για τους πολίτες της, τις γειτονικές της χώρες, το μέλλον του πλανήτη» και υπογράμμισε πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν πως  το ευρωπαϊκό όραμα δεν θα καταρρεύσει.

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως το μέλλον των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, της Γερμανίας, της Ελλάδος, επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασία «να μιλήσουμε για την ανοικτή Ευρώπη, την κοινωνική συνοχή, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, την προστασία της ειρήνης την ικανότητά μας να εξασφαλίζουμε την οικονομική ισορροπία μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε στους νέους της ηπείρου μας θέσεις εργασίας σε μια ευρωπαϊκή οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μεγεθύνεται».

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ.Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης, ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δ.Κωστούρος, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας P.Schoof. Μήνυμα του Αντιπροέδρου της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων R.Kehle, μετέφερε ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη Νότιο Γερμανία F.Edelmann.

Οι σημερινές εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξαν με την ομιλία του Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρη ο οποίος αναφέρθηκε στο ελληνογερμανικό δίκτυο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι δήμοι στην Ευρώπη, αποτελούν το κύτταρο της αναπτυξιακής προσπάθειας της κοινωνίας, που αργότερα, μετουσιώνεται σε ευρύτερη Εθνική και Ευρωπαϊκή ανάπτυξη» και πρόσθεσε πως η εμπέδωση και η επέκταση αυτού του τρόπου συνεργασίας, δηλαδή μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα συμβάλλει καταλυτικά στην Ευρωπαϊκή συνοχή».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, ο κ. Καφαντάρης, «υποστηρίζουμε την ιδέα της συγκρότησης μίας κοινής επιτροπής Δημάρχων κι εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια της ΚΕΔΕ και της Ένωσης των Γερμανικών Δήμων. Η συγκεκριμένη επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα προτείνει βελτιώσεις και εφαρμογές, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η τοπική αυτοδιοίκηση».

Κατά τη σημερινή μέρα στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις και φόρουμ με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και το επιχειρείν.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από τη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο


Στιγμιότυπο 2 από τη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο


Στιγμιότυπο 3 από τη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο