Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: O κ. Σκουρλέτης δε μπορεί να διαχειριστεί μόνος του ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αλλαγή του Καλλικράτη

Print Friendly, PDF & Email

Ο Υπουργός Εσωτερικών να απαντήσει στα δέκα συγκεκριμένα ερωτήματα που του καταθέτουμε

Η ΚΕΔΕ ξεκινάει από την Κυριακή 12 Μαρτίου κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων των αιρετών της Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα

 

Με την επισήμανση ότι η «Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής Κυβέρνησης», άνοιξε σήμερα τη συνεδρίαση του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στη στάση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα για να «δείξει ότι κάνει διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι «οι μάσκες πέφτουν και ότι ο υπουργός οδηγεί σε μια ολέθρια πορεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τη στάση του και με τις επιλογές του δείχνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αλλαγή του Καλλικράτη».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός για την Αυτοδιοίκηση και συμπλήρωσε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν προσβάλλει κανένα.

 Ο Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι από την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου ξεκινάνε ενημερωτικές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα (το σχετικό πρόγραμμα επισυνάπτεται). 

Στόχος των συναντήσεων είναι να υπάρξει διάλογος με όλους τους αιρετούς Α’ Βαθμού και να προσδιοριστεί το πλαίσιο των αντιδράσεων που θα πρέπει να διαμορφωθεί απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε 10 συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ενώ  αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η  Αυτοδιοίκηση δέχεται «αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση»

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η «Κυβέρνηση δεν επιθυμεί το διάλογο, δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, δεν σέβεται τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης».

 

10 ερωτήματα προς τον κ. Σκουρλέτη

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις».

Με βάση αυτό το δεδομένο η ΚΕΔΕ απευθύνει στον κ. Σκουρλέτη 10 ξεκάθαρα ερωτήματα, στα οποία οφείλει να απαντήσει προκειμένου να διαπιστώσει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού «ποιοι επιθυμούν πραγματικά το διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και ποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες».

 • Ερώτημα πρώτο: έχει κοστολογήσει ο κ. Σκουρλέτης το κόστος της Μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ. Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι, όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους;
 • Ερώτημα δεύτερο: Γνωρίζει ο κ. Σκουρλέτης ότι για να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απαιτείται η συνεργασία και ο διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αυτό άλλωστε αναφέρει 7 φορές και το πόρισμα της Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα. Τον ρωτάμε λοιπόν να μας πει, έχει συζητήσει με τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ; Πώς λέει ότι ως τα μέσα του χρόνου θα φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, αν δεν έχει προηγηθεί η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία; Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης, όταν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση;
 • Ερώτημα τρίτο: Γιατί δεν σέβεται τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης; Γιατί μας προσβάλλουν συστηματικά; Στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολίτευση, μας αποκαλούσαν «βλαχοδήμαρχους». Τώρα, μας αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης «πασάδες στα Γιάννενα» και «αφελείς» επειδή λέμε το αυτονόητο, ότι στις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Πως μπορεί να γίνει διάλογος όταν μας συκοφαντούν και μας βρίζουν;
 • Ερώτημα τέταρτο: Πότε θα παρουσιάσει τις συνολικές της θέσεις η Κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη; Πως είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο κι ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής, που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν δεσμεύει την Κυβέρνηση;
 • Ερώτημα πέμπτο: Πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, με έναν Υπουργό να γυρνά από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα; 
 • Ερώτημα έκτο: Η Κυβέρνηση επιμένει στην άποψη να μην μπορεί ο Δήμαρχος να επιλέγει ως Γραμματέα πρόσωπο δικής του επιλογής αλλά πρόσωπο από συγκεκριμένο Μητρώο; 
 • Ερώτημα έβδομο: είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση της θητείας των Δημοτικών Αρχών από τα 5, στα 4 χρόνια;
 • Ερώτημα όγδοο: Πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί ; Το παζάρι και τη συναλλαγή πίσω από τις κλειστές πόρτες και το μοντέλο του «Δημάρχου – νταλαβερτζή»; Πως θα μπορεί ένας Δήμαρχος που πήρε 40-45% να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις μικρών μειοψηφικών παρατάξεων για να εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο;
 • Ερώτημα ένατο: Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης; Με ποιον τρόπο θα στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία των Δήμων;
 • Ερώτημα δέκατο: Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων; Αν συμβεί αυτό, για ποιο λόγο γίνεται διάλογος;
   

Τα 10 παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα 

 1. Μας μειώνουν περαιτέρω την χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.
 2. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
 3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ.
 4. Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους, κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
 5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες  του  κάθε Δήμου, αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την  πληρωμή τους.
 6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης ( αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
 7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους.
 8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
 9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
 10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων , ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των ενημερωτικών συναντήσεων της ΚΕΔΕ σε όλη την Ελλάδα 

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο