Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι ούτε εκβιάζονται, ούτε απειλούνται

Print Friendly, PDF & Email

    Η δημόσια υγεία είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση

Με αφορμή όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος σε συνέντευξη του σε έγκριτη ημερήσια εφημερίδα, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από πλευράς Δήμων για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, έπρεπε να χαθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, αυτή τη φορά από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για να αποφασίσει ο κ. Μπασκόζος να συγκαλέσει σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το θέμα. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο ίδιος και το Υπουργείο Υγείας πιάστηκαν απροετοίμαστοι και καλούνται εκ των υστέρων να λάβουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας τους να σχεδιάσουν μια αξιόπιστη εθνική πολιτική πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δεύτερον, αν και γνωρίζουν μήνες το πρόβλημα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας δε σχεδίασε και δεν υλοποίησε ποτέ μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτή είναι η υποχρέωση του Υπουργείου, αλλά σε αυτή την υποχρέωση ουδέποτε ανταποκρίθηκε.

Τρίτον, είναι βέβαιο ότι ο κ. Μπασκόζος ευαισθητοποιήθηκε για το πρόβλημα όχι όταν άρχισαν να χάνονται συμπολίτες μας από την έξαρση του ιού, αλλά μόλις αναδείχθηκε η ανεπάρκεια διαχείρισης του συγκεκριμένου προβλήματος,  από την κομματικά ομογάλακτη του Περιφερειάρχη Αττικής. Ο κ. Μπασκόζος «ξύπνησε» όταν στριμώχθηκε η κα Δούρου, κι όχι όταν άρχισαν να χάνονται ανθρώπινες ζωές από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Δυστυχώς για το σημερινό γενικό γραμματεία δημόσιας υγείας υπερισχύει το κομματικό, κι όχι το υπηρεσιακό καθήκον.

Τέταρτον, καλούμε τον κ. Μπασκόζο να μας δώσει σήμερα κιόλας τα επίσημα στοιχεία που υποτίθεται ότι έχει στη διάθεσή του και τα οποία του επιτρέπουν να ισχυρίζεται, ψευδώς κατά την άποψή μας, ότι δήθεν οι μισοί Δήμοι δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο πρόληψης απέναντι στο ιό του Δυτικού Νείλου. Καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα δράσης των Περιφερειών και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Αττικής.

Πέμπτον, του ζητάμε να μας απαντήσει υπεύθυνα αν διαθέτει ως γραμματεία δημόσιας υγείας το μηχανισμό εκείνο που πιστοποιεί πως έχουν διεξαχθεί με ορθό επιστημονικό τρόπο οι ψεκασμοί, κυρίως από τις Περιφέρειες. Αν διαθέτει ως Υπουργείο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου ή αρκείται στην αποστολή υπηρεσιακών εγγράφων προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους που επαναλαμβάνουν μονότονα γραφειοκρατικού τύπου οδηγίες, που κανένας δεν παρακολουθεί αν εφαρμόζονται στην πράξη.

Τέλος , οι Δήμοι και η ΚΕΔΕ δεν θα δεχθούν από δω και στο εξής καμία απειλή από κομματικούς γραμματείς όπως ο κ. Μπασκόζος. Δεν φοβόμαστε τον έλεγχο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  για το αν κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Αυτός θα πρέπει να φοβάται τον έλεγχο γιατί γνωρίζει ότι δεν μας έδωσε ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για να το εφαρμόσουμε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε : « ο κ. Μπασκόζος θα έπρεπε να λειτουργεί ως γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας όλων των Ελλήνων, κι όχι  ως συνήγορος των κομματικών του φίλων. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι εθνική κι όχι κομματική υπόθεση. Αν νομίζει ότι με απειλές προς τους Δήμους θα μπορέσει να κρύψει την ανυπαρξία από πλευράς του ίδιου και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου του, εθνικής πολιτικής πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι γελασμένος.

Αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσει κι αυτός, όπως λογοδότησαν πρόσφατα κι άλλοι σε αντίστοιχα περιστατικά που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα, πριν αυξηθούν περισσότερο τα θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου».

Μετάβαση στο περιεχόμενο