Γ. Πατούλης: « Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποδεχτεί το αίτημα μας και να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων»

Print Friendly, PDF & Email

Με ελάχιστο προσωπικό λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων. Ορατός ο κίνδυνος υγειονομικών προβλημάτων στη χώρα

 

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται από σήμερα σε κρίσιμες ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων της χώρας που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών όπως η καθαριότητα και η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς λειτουργούν πλέον με ελάχιστο προσωπικό.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΚΕΔΕ και το αίτημα της για νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες των Δήμων, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο αίτημα.

Ειδικότερα μετά τη λήξη στις 31 Μαρτίου, των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνταν στον τομέα καθαριότητας των Δήμων οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, καθώς το νέο προσωπικό που έχει προκύψει από τους προσωρινούς πίνακες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.

«Έγκαιρα είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων εξαιτίας αυτής της προβληματικής διαδικασίας και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Για άλλη μία φορά οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να πληρώσουν τον αποτυχημένο τρόπο λειτουργίας του χρεοκοπημένου συγκεντρωτικού κράτους. Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα οι πόλεις κινδυνεύουν να πνιγούν στα σκουπίδια. Ας μας ακούσει η κυβέρνηση τουλάχιστον τώρα, που έχουμε φτάσει στο και πέντε. Οφείλει σήμερα να κάνει δεκτό το αίτημα μας και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνητική ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων.

Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό  κράτος προκειμένου να μπορούν οι Δήμοι να αποφασίζουν οι ίδιοι για το προσωπικό που απαιτείται προκειμένου να παρέχουν τις βέλτιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γ. Πατούλη, η ΚΕΔΕ επικοινωνεί με τους Δήμους της χώρας προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών που έχουν προκύψει.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, διαπιστώνεται δυσλειτουργία στις υπηρεσίες καθαριότητας και για το λόγο αυτό οι Δήμοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην αφήνουν σάκους απορριμμάτων στους δρόμους.

Σε καποιους Δήμους οι συμβασιούχοι άσκησαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και κέρδισαν, επιστρέφοντας προσωρινά στις θέσεις τους. Μετά από τη σχετική εξέλιξη ανάλογες κινήσεις κάνουν και εργαζόμενοι άλλων Δήμων.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο