Γ. Πατούλης: Απαιτούνται ολοκληρωμένες πολιτικές στον τομέα της πρόληψης της φτώχειας και της επισιτιστικής ανεπάρκειας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Print Friendly, PDF & Email

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των κοινωνικών δομών των Δήμων και του επικείμενου 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δικτύου.

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για το θέμα της φτώχειας και της επισιτιστικής ανεπάρκειας που συζητήθηκε στη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου όπου παρευρέθηκε ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

Από φτώχεια κινδυνεύουν σήμερα 125 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης και γι αυτό αποτελεί ζήτημα υψίστης προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο ήδη αναπτύσσει προγράμματα σε πολλούς Δήμους της χώρας σχετικά με την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας συνεργαζόμενο με σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Επίσης, εφαρμόζει προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας σε διάφορους Δήμους – Μέλη του με δομές παροχής συσσιτίων, ιματιοθήκες, φαρμακεία κ.λ.π.

 

Τέλος πολύ σημαντική στον τομέα αυτό είναι και η συνεργασία που έχει εδώ και χρόνια με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του οποίου αποτελεί πιστοποιημένο Δίκτυο.

 

Σήμερα απαιτούνται ολοκληρωμένες πολιτικές στον τομέα της πρόληψης της φτώχειας και της επισιτιστικής ανεπάρκειας και αυτό σημαίνει:

 

Να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια δεν σημαίνει απλά διαθεσιμότητα προμηθειών σε τρόφιμα, αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα στη σωστή ενημέρωση τι τρώμε, την καθολική πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή με βιώσιμο τρόπο, αλλά κι άλλους παράγοντες, όπως η υγιεινή και οι υγειονομικές υποδομές, ο εμβολιασμός, κ.λπ.».

 

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων ασχολήθηκε με τα οργανωτικά θέματα του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δικτύου που φέτος θα γίνει 19 – 20 Ιουνίου 2015 στο Δημαρχείο Αιγάλεω.

 

Στο συνέδριο αυτό θα παρευρεθούν εκατοντάδες πολιτικοί εκπρόσωποι, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιατροί και άλλοι υγειονομικοί από τους 170 Δήμους μέλη του δικτύου καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας.

 

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. συμμετείχαν επίσης:

 

Ο Αντιπρόεδρος Β΄, Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού Γεώργιος Μακρινός, ο Γενικός Γραμματέας, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου Ιωάννης Λαδόπουλος, η Αναπληρωτής Ταμίας, Δημοτική Σύμβουλος Φιλοθέης – Ψυχικού Νέλλη Λάβδα, το μέλος, Αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων Νικόλαος Παντελιάς, η Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής Ζωή Φωτεινού, ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Αθανάσιος Μπούρας και ο Καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γιάννης Τούντας. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Διευθυντής του Δικτύου Σωτήρης Παπασπυρόπουλος και η συντονίστρια του προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

 

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Μετάβαση στο περιεχόμενο