Επιστολή και υπόμνημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ρυθμίζει θέματα ισότητας και εκλογών

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η κυβέρνηση προωθεί διευθετήσεις  ενόψει εκλογών 

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας –
Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών»  κάνει γνωστές προς τους Έλληνες Βουλευτές με επιστολή και υπόμνημα του ο Γ. Πατούλης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επιστολή του τονίζει ότι οι  διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «σε σημαντικό  βαθμό, αποτελούν έναν κατάλογο διευθετήσεων εν όψει εκλογών».

Στη συνέχεια ασκεί κριτική στη κυβέρνηση σχετικά με το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν, μόλις δύο μήνες πριν, να μην γνωρίζουμε πώς θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και να προωθείται  επανασχεδιασμός των ορίων των Δήμων ερήμην των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης».

Απανωτά τα χτυπήματα του Κεντρικού Κράτους στην Αυτοδιοίκηση

Ο Γ. Πατούλης τονίζει ότι «οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ακυβερνησίας των Δήμων που δημιουργεί το εκλογικό σύστημα» και ζητά από τα μέλη του κοινοβουλίου να λάβουν υπόψη τους τις θέσεις της ΚΕΔΕ.

«Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι, έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα από το Κεντρικό Κράτος, από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης μέχρι τη θεσμική υποβάθμιση του θεσμού μας, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τις απόψεις μας».

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρεται σε διάταξη που σχετίζεται με τα πληθυσμιακά κριτήρια και τις κατανομές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και επισημαίνει χαρακτηριστικά «ότι σε περίπτωση που επηρεαστεί το ύψος των ΚΑΠ από τα νέα πληθυσμιακά κριτήρια, αυτό θα έχει δυσμενέστατες  επιπτώσεις στους μικρούς Δήμους».

Επισυνάπτεται η επιστολή και το υπόμνημα

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο