Επικοινωνία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Δήμαρχο Σαμοθράκη με αφορμή τις καταστροφές στο νησί εξαιτίας των βροχοπτώσεων

Print Friendly, PDF & Email

Γ.Πατούλης: «Είμαστε στο πλευρό της Σαμοθράκης. Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα μας για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων»

Με αφορμή τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί της Σαμοθράκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης επικοινώνησε με το Δήμαρχο του νησιού Θ. Βίτσα προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε στον κ. Πατούλη ότι τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Δημαρχείο αλλά και το Κέντρο Υγείας του νησιού τα οποία έχουν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ εκτεταμένες είναι οι βλάβες και στο δίκτυο ύδρευσης.  Ο Δήμαρχος τόνισε πως είναι σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια αποκατάστασης των υλικών ζημιών, ωστόσο υπογράμμισε πως η έλλειψη προσωπικού σε τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις, δυσχεραίνει το έργο των τοπικών αρχών.

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης εξέφρασε στις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της Σαμοθράκης τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαμήνυσε στο Δήμαρχο του νησιού πως η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα τους, με όσα μέσα διαθέτει.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Επικοινώνησα με το Δήμαρχο Σαμοθράκης προκειμένου να ενημερωθώ αρμοδίως για την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τις έντονες βροχοπτώσεις. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς όπως πληροφορήθηκα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε επίπεδο υποδομών. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης που απαιτούνται. Θέλω να εκφράσω τόσο στο Δήμαρχο όσο και στους κατοίκους του νησιού τη συμπαράσταση μου σε αυτή τους τη δοκιμασία και να τους διαμηνύσω πως δεν είναι μόνοι τους. Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω τις δυνάμεις του Στρατού, η συμβολή των οποίων στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, είναι για άλλη μία φορά είναι πολύτιμη.

Και τώρα όπως και στην περίπτωση των καταστροφών που έγιναν στη Ζάκυνθο και στα Κύθηρα εξαιτίας των πυρκαγιών, αναδεικνύεται η ανάγκη της αποκέντρωσης από το συγκεντρωτικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που υπάρχει τώρα η Σαμοθράκη, θα πρέπει οι τοπικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν, με ίδια μέσα και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο