Επικαιροποιήσεις Κυκλοφοριακών Μελετών Π.Ε. στο Δήμο Αμαρουσίου – Άγιος Θωμάς

Print Friendly, PDF & Email

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ
4.1. Εισαγωγή-  σημερινή κατάσταση
Ο Άγιος Θωμάς  ορίζεται ως η περιοχή μεταξύ των οδών: Λεωφόρος Κηφισίας, Α. Παπανδρέου(βοηθητικός δρόμος Αττικής Οδού), οδός Νερατζιωτίσσης, Λεωφόρος Κύμης(όπου οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις-ΟΑΚΑ), οδός Σπ.Λούη. Μεγάλο μέρος της καταλαμβάνεται από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις (ΟΑΚΑ). Εξάλλου το τμήμα της το μεταξύ των οδών Αμαρυσίας Αρτέμιδος και Αγησιλάου φιλοξενεί το Υπερτοπικό Εμπορικό Κέντρο με μεγάλες επιχειρήσεις  και κτιριακά συγκροτήματα. Πρόκειται για μια περιοχή όπου εμπλέκονται οι χρήσεις γης: επιχειρηματικής δραστηριότητας, αθλητικών εγκαταστάσεων και  αμιγούς κατοικίας.

Η περιοχή αυτή γειτνιάζει προς βορρά  με την περιοχή Εργατικές Κατοικίες του Δήμου Αμαρουσίου, προς τα δυτικά, πέραν της Λ. Κύμης, με τον Δήμο Ηρακλείου και προς τα ανατολικά με την περιοχή Παράδεισος του Δήμου Αμαρουσίου.

Τέλος προς νότο ο Άγιος Θωμάς συνορεύει με την περιοχή Αγία Φιλοθέη του Δήμου Αμαρουσίου και εν μέρει με τον Δήμο Νέας Ιωνίας.

4.2. Ιεράρχηση του οδικού δικτύου

Η ιεράρχηση του οδικού δικτύου έγινε με βάση τη λειτουργική κατάταξη των οδών, το σκοπό δηλαδή που εξυπηρετεί ο κάθε δρόμος, και εν συνεχεία οι δρόμοι κατατάχτηκαν ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους.

Έτσι οι δρόμοι κατατάχτηκαν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Αρτηρίες εκτός (ή στα όρια) της περιοχής μελέτης . Πρόκειται για  δρόμους  που εξυπηρετούν κυρίως μεγάλου μήκους διαμπερείς κινήσεις στις παρυφές της περιοχής μελέτης. Είναι δρόμοι με υψηλά γεωμετρικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.
Όπως φαίνεται στο σχέδιο τέτοιες  αρτηρίες και δρόμοι  είναι:

¾   Η Λεωφόρος Κηφισίας

¾  Η  Αττική Οδός

Αρτηρίες εντός της περιοχής μελέτης. Πρόκειται για δρόμους που εξυπηρετούν κυρίως μεγάλου μήκους διαμπερείς κινήσεις μέσα ή στα όρια της περιοχής μελέτης, επηρεαζόμενοι από αυτήν. Είναι δρόμοι με αρκετά υψηλά γεωμετρικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Σαν τέτοιοι δρόμοι στην περιοχή μελέτης μπορούν να θεωρηθούν:

¾   H οδός Νερατζιωτίσσης

Στο τμήμα της στην περιοχή του Αγίου Θωμά: είναι μία οδός δύο κατευθύνσεων, χωρίς μεσαία διαχωριστική νησίδα και με σταθμευμένα οχήματα και στις δύο πλευρές του δρόμου. Καθαρό πλάτος οδοστρώματος ανά κατεύθυνση περί τα  5m. Μεσαίες νησίδες υπάρχουν μόνον τοπικά, π.χ. στη διασταύρωση της οδού Νερατζιωτίσσης με την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Η οδός Νερατζιωτίσσης στην κατεύθυνσή της  προς βορρά διχάζεται  ανισόπεδα, και ο ένας κλάδος οδηγεί μπροστά από τον σταθμό των ΗΣΑΠ στο+1 επίπεδο, ενώ ο άλλος στο επίπεδο 0 οδηγεί στον παράδρομο της Αττικής Οδού, ήτοι στην οδό Α. Παπανδρέου. 

¾  Η οδός  Αμαρυσίας ΑρτέμιδοςΑποτελεί τον κύριο οδικό άξονα που διασχίζει διαμπερώς στην περιοχή. Διακινεί κυρίως κυκλοφορία από την Λεωφόρο Κηφισίας προς τις τοπικές οδούς της υπό μελέτη περιοχής και αντίστροφα και προς την Λεωφόρο Κύμης. Από αυτήν διέρχονται  λεωφορειακές γραμμές. Πρόκειται για ένα δρόμο δύο κατευθύνσεων, χωρίς μεσαία διαχωριστική νησίδα. Καθαρό πλάτος οδοστρώματος ανά κατεύθυνση περί τα  5m. Οχήματα σταθμεύουν στη μία πλευρά του δρόμου ή και στις δύο ή και καθόλου κατά περίπτωση. Στην έξοδό της προς την Λ. Κηφισίας η οδός αυτή παρουσιάζει στένωση λόγω της ύπαρξης δένδρων στο μέσο της.

Με την εφαρμογή της μελέτης βιοκλιματικής ανάπλασης   η οδός αυτή διαθέτει πλέον λωρίδα ποδηλατόδρομου , η οποία ξεκινά από την διασταύρωση με την Λ. Κηφισίας και φθάνει  μέχρι το ύψος της οδού  Φαιάκων .

Συλλεκτήριες  οδοί,  οδοί με μέτριες έως υψηλές  ταχύτητες που διοχετεύουν την κυκλοφορία από τις αρτηρίες στις τοπικές οδούς και αντίστροφα.
Τέτοιες συλλεκτήριες οδοί  στην υπό εξέταση περιοχή είναι:

– Η οδός Διονύσου

– Η οδός  Ερατούς

– Η οδός Δημοκρίτου

– Η οδός Πιτταρά

Τοπικές οδοί για άμεση πρόσβαση και στάθμευση στις περιοχές κατοικίας με χαμηλές ταχύτητες.
Σαν τοπικές οδοί έχουν χαρακτηρισθεί όλες οι υπόλοιπες οδοί. 

Θεσμοθετημένοι πεζόδρομοι
Σαν θεσμοθετημένοι(με ΦΕΚ 552/56-1992 και 130Δ/2001) πεζόδρομοι αναφέρονται οι οδοί 

Καλυψούς
Νεμέσεως
Ιοκάστης
Νεμέας
Ευμενιδών( μεταξύ Ο.Τ. Γ828 και Γ826)
Αγίου Θωμά
Πρωταγόρα στον δεξιό (προς βορρά) κλάδο της από την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος μέχρι την έξοδο στην οδό Α. Παπανδρέου
Πρωταγόρα στον αριστερό (προς βορρά) κλάδο της από την οδό Νιόβης  μέχρι την έξοδο στην οδό Α. Παπανδρέου
Μενελάου(μεταξύ Ο.Τ.Γ807και Γ808)
Μεσογείου
Ανδρομάχης (Ναυσικάς)
Ανώνυμης οδού μεταξύ Ο.Τ. Γ869 και Γ868
Ανώνυμης οδού μεταξύ Ο.Τ. Γ823 και Γ415
Ανώνυμης οδού μεταξύ Ο.Τ. Γ863 και Γ864
Βλαχερνών
Τενέδου
Ισοκράτους(μεταξύ των οδών Αγίου Θωμά και Ανδρομάχης)
Φιλοκτήτου
Ίμβρου
Χρησηίδος
Τρυγαίου
Λασκαράτου
Ησιόδου
Αλκινόης
Χωματιανού  

Αρκετοί από τους ανωτέρω  πεζόδρομους είτε είναι αδιάνοιχτοι είτε  δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι και ως εκ τούτου δεν έχουν πρακτικά τον χαρακτήρα πεζοδρόμου.

Το υφιστάμενο δίκτυο δρόμων παρουσιάζεται στο Σχέδιο ΑΘ -01, όπου φαίνονται οι αρτηρίες, συλλεκτήριοι δρόμοι , τοπικοί δρόμοι, πεζόδρομοι  .

4.3.Προβλήματα  της περιοχής

Η Π.Ε. του Αγίου Θωμά αποτελείται από δύο ξεχωριστές επιμέρους υποπεριοχές:

-Το Υπερτοπικό Κέντρο , όπου η κύρια χρήση γης αναφέρεται σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, τα οποία αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης μετακινήσεων(ΙΑΣΩ,, Media Markt, Carefour,Golden Hall, Oλυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, Γερμανική Σχολή, HELEXPO κλπ). Υπάρχει όμως και εδώ και ζώνη κατοικιών κοντά στην οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος

– Από την περιοχή κατοικιών, που βρίσκεται πάνω από την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος, όπου δεσπόζει και το Κτιριακό Συγκρότημα ΗΛΙΔΑ. Υπάρχει εδώ και επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως στην περιοχή της οδού Διονύσου, όπου βρίσκεται και το Γυμναστήριο του Αγίου Θωμά , Κινηματογράφος KOSMOPOLIS κλπ

Η ευρύτερη περιοχή δεν εμφανίζει επομένως ενιαίο πολεοδομικά χαρακτήρα. Όπως  αναφέρεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για γειτονιά αντιθέσεων.

Η σημερινή κατάσταση στην Π./Ε. Αγίου Θωμά παρουσιάζει σήμερα  αρκετά προβλήματα ,τα σημαντικότερα από τα οποία αναφέρονται σε έλλειψη υποδομών και  είναι:

Έλλειψη δρόμων, πολλοί από τους οποίους παραμένουν αδιάνοιχτοι. 
Έλλειψη πεζοδρομίων
Ισχυρή διαμπερή κυκλοφορία  μέσω των δύο κύριων αξόνων, της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος και της  οδού  Νερατζιωτίσσης.
Θέματα οδικής ασφάλειας σε διερχόμενα οχήματα και πεζούς
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η προβληματική /ελλείπουσα σήμανση των ήδη υπαρχόντων και η έλλειψη ενός συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
Δίκτυο πεζοδρόμων υπερβολικά μεγάλο που δυσχεραίνει την επίτευξη ικανοποιητικής προσπέλασης της οδικής κυκλοφορίας. Σχεδόν όλοι οι πεζόδρομοι χρησιμοποιούνται για τη διέλευση οχημάτων, είτε μετατρέπονται σε χώρους άναρχης στάθμευσης 
Η φορτοεκφόρτωση  στα πολυκαταστήματα γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό και ωράριο.
Ορισμένοι από τους επιχειρηματικούς χώρους δημιουργούν πρόσθετα κυκλοφοριακά προβλήματα σε ορισμένες ώρες ή και ημέρες(π.χ. εκδηλώσεις HELEXPO) ενώ δεν διαθέτουν κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες προσπέλασης προς αυτούς
Ιδιαίτερη επιβάρυνση της περιοχής κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών εκδηλώσεων

4.4.  Προτάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Στα πλαίσια επικαιροποίησης των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων , με βάση την κτηθείσα εμπειρία με την επί 10ετία περίπου λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών , και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις γενόμενες παρατηρήσεις και τα νεότερα δεδoμένα, όσο και τα αιτήματα του Συλλόγου κατοίκων της περιοχής, προτείνονται τα εξής:

1.  Μονοδρόμηση της οδού Πιταρά(τ.  Ερατούς) από την συνάντησή της με την οδό Καλυψούς και στη συνέχεια της οδού Φαιάκων προς και μέχρι  την  οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

2. Μονοδρόμηση της οδού Πρωταγόρα  από την  οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος προς και μέχρι την οδό  Νιόβης και στη συνέχεια της διαδρομής μέσω των οδών Νιόβης και Καλυψούς έως ότου συναντηθεί η οδός Πιτταρά.

3. Μονοδρόμηση της οδού Νεφέλης από την οδό Πρωταγόρα προς και μέχρι την οδό  Φαιάκων.

4. Μονοδρόμηση της οδού Πρωταγόρα από την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος προς και μέχρι την οδό Χωματιανού.

6. Αμφιδρόμηση της οδού Νεύτωνος στο πρώτο τμήμα της μέχρι την ανώνυμη οδό.

7.Αντιδρόμηση της ανώνυμης οδού της ευρισκόμενης μεταξύ των Ο.Τ. Γ1086 και Γ1085.

10. Μονοδρόμηση της οδού Βάκχου   με κατεύθυνση προς την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

11.  Μονοδρόμηση της οδού Ιόλης  από την οδό Χωματιανού προς και μέχρι την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

12. Οδός Τρυγαίου(πεζόδρομος): να τμηθεί το πεζοδρόμιο στη συνάντηση της οδού αυτής με την οδό Βρυσηίδος, ώστε να είναι  δυνατή η κίνηση οχημάτων των κατοίκων μέσω του πεζόδρομου.

13. Μονοδρόμηση  της διαδρομής των οδών Ευρώπης- Δασκάλου Κιτσίου- Σολ. Σολωμού με κατεύθυνση προς την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

14. Μονοδρόμηση των οδών Μενελάου και Γαλατείας αφού προηγηθεί η  ασφαλτόστρωση της οδού Mυκηνών (προτεραιότητα).

15. Η οδός Μυκηνών να διανοιχθεί και να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς την οδό Α. Παπανδρέου.

 Προτάσεις για την Γερμανική Σχολή

Α. Μετονομασία της οδού Ζηρίδη σε οδό Γερμανικής Σχολής .

Β. Πεζοδρόμηση της οδού Ζηρίδη  στο τμήμα της μπροστά από τα  δύο σχολικά συγκροτήματα, ήτοι από οδό Δημοκρίτου έως την οδό Ρίμινι.

Για την εφαρμογή της εν λόγω κυκλοφοριακής ρύθμισης θα πρέπει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν το οικοδομικό τετράγωνο 1079 (όπου χωροθετείται η FRAPORT) και στη συνέχεια το παραρεμάτιο οδικό τμήμα της οδού Ζηρίδη και η οδός Νεύτωνος , να διανοιχτεί ο μη διανοιγμένος πεζόδρομος της οδού Ρίμινι και να λειτουργήσει με ενδεικτικό πλάτος οδοστρώματος της τάξης των 4μ, χωρίς παρόδια στάθμευση και με εκατέρωθεν πεζοδρόμια πλάτους τουλάχιστον 1,5μ (1,5+4+1,5=7μ.) .

Η διαδρομή που αντικαθιστά την πεζοδρομημένη Ζηρίδη στο τμήμα μπροστά από τα δύο σχολικά συγκροτήματα,  θα είναι η διαδρομή:

Χωματιανού  Þ μελλοντικά διανοιγμένη οδός ΡίμινιÞ Ζηρίδη Þ Ζηρίδη (παραρεμάτια) Þ Νεύτωνος  Þ Δημοκρίτου.

Η πεζοδρόμηση αυτή, πρωτίστως,  θα εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες στις μεγάλες ροές πεζών -μικρών και μεγάλων- μαθητών, που κινούνται μεταξύ των δύο (2) συγκροτημάτων της Γερμανικής Σχολής, εκατέρωθεν του εν λόγω οδικού τμήματος.

Για να εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, θα πρέπει βεβαίως να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες τροποποίησης ρυμοτομικού και βεβαίως οι τυχόν απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

4.2.  Μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ στο Ο.Τ. Γ1085.

Απόκτηση διαδρομής περιπορείας γύρω από την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Διαγράμμιση διαβάσεων πεζών και καθορισμός ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα.

Διάνοιξη παραρεμάτιων κλάδων οδού Πρωταγόρα σε όλο το μήκος τους σαν δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Αμαρυσίας Αρτέμιδος και Νερατζιωτίσσης  σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών.

Στους αγώνες-εκδηλώσεις στο Ολυμπιακό Στάδιο να ενεργοποιούνται όλοι οι χώροι στάθμευσης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του κλειστού χώρου απέναντι από την ΗΛΙΔΑ.

Εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση των οδών Α.Παπανδρέου και Ερατούς-Μαραθωνομάχων.

Τέλος για την Λεωφόρο Κύμης προτείνεται η βελτίωση της σύνδεσής της  με Μαρούσι-Ηράκλειο μέσω της γέφυρας Κηφισιάς.  Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται να γίνει  κατασκευή ανισόπεδου κλάδου που θα συνδέει κατευθείαν την οδό Νερατζιωτίσσης/Κηφισιάς  με τον κλάδο της Λ. Κύμης προς Αθήνα-και όχι μέσω της οδού Θεσσαλίας, όπως ισχύει σήμερα.

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο