Επικαιροποιήσεις Κυκλοφοριακών Μελετών Π.Ε. στο Δήμο Αμαρουσίου – Νέα Λέσβος

Print Friendly, PDF & Email

1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

1.1. Εισαγωγή-  Σημερινή  Κατάσταση

Προβλήματα της περιοχής

Η περιοχή Νέας Λέσβου  του Δήμου Αμαρουσίου  είναι μία  περιοχή αμιγούς  κατοικίας. Η περιοχή αυτή γειτνιάζει προς τα δυτικά με περιοχή ZOE του ίδιου Δήμου, και προς  τα ανατολικά  και βόρεια  με το Δήμο Πεντέλης-Μελισσίων. Προς νότο  φθάνει μέχρι την Λεωφόρο  Δημοκρατίας, η  οποία  συνεχίζει προς τα δυτικά  σαν οδός Πεντέλης.  

Η σημερινή κατάσταση της περιοχής Νέας Λέσβου παρουσιάζει αρκετά προβλήματα.

  • Tο κυριότερο εξ αυτών είναι η σημαντική επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή από την διερχόμενη/ διαμπερή/ υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων. Τα τελευταία ερχόμενα από τις περιοχές Μελισσίων και Κηφισιάς κινούνται μέσω οδών της περιοχής Νέας Λέσβου, και οδηγούνται προς τη Λεωφόρο Δημοκρατίας / οδό  Πεντέλης με προορισμό την  Λ. Κηφισίας ή κίνηση προς τα ανατολικά κλπ.
  • Δρόμοι της περιοχής του Δήμου Πεντέλης-Μελισσίων έχουν μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς την Νέα Λέσβο, οδηγώντας την κυκλοφορία προς την υπό μελέτη περιοχή. Ενώ ταυτόχρονα με αυτό  τον τρόπο παρεμποδίζουν την αντίστροφη κίνηση,  την κίνηση, δηλαδή, οχημάτων από την Νέα Λέσβο προς τα Μελίσσια.
  • Στη  οδός Μυτιλήνης, δρόμο  διπλής κατεύθυνσης με μεσαία διαχωριστική νησίδα, στο πρώτο άνοιγμά της- καθώς ερχόμαστε από την Λ. Δημοκρατίας –πραγματοποιείται συχνά μία-δύσκολη πρακτικά- αναστροφή της κυκλοφορίας  από οχήματα τα οποία, ερχόμενα από την περιοχή Μελισσίων , επιζητούν  προσπέλαση στην Π.Ε. Στουντίου του Δήμου Αμαρουσίου.
  • Η οδός Λουκή Ακρίτα αποτελεί πλέον μιαν ασφαλή έξοδο της περιοχής προς την οδό Δημοκρατίας,   μετά  την σχετικά πρόσφατη (Αύγουστος 2016) εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών  στον κόμβο Λ. Δημοκρατίας-Στουντίου-Λ. Ακρίτα.
  • Το ίδιο δεν ισχύει για την οδό Σαπφούς, είσοδο/έξοδο στην/από υπό μελέτη περιοχή. Η οδός αυτή  οδηγείται  σε μη σηματοδοτούμενη διασταύρωσή της με την οδό Πεντέλης.
  • Η οδός Στρατ. Παπάγου χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους οδηγούς σαν έξοδος /άνοδος προς τις περιοχές Μελισσίων και Κηφισιάς

Αντίδρομος της διαδρομής αυτής (κάθοδος) δεν υπάρχει, υπό την έννοια ότι αυτή να είναι σαφώς προσδιορισμένη. Χρησιμοποιείται όμως  από τους  εποχούμενους κυρίως η  διαδρομή μέσω των οδών  Τερπάνδρου (παρότι αυτή είναι θεσμοθετημένος πεζόδρομος), Αλκαίου και Λουκή Ακρίτα.

1.2. Προτάσεις Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων

1.2.1.  Στα πλαίσια επικαιροποίησης των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων , με βάση την κτηθείσα εμπειρία με την επί 10ετία περίπου λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών , και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις γενόμενες παρατηρήσεις και τα νεότερα δεδoμένα, όσο και τα αιτήματα του Συλλόγου κατοίκων της περιοχής, προτείνονται τα εξής:

1. Στην έξοδο της οδού Σαπφούς  προς την οδό Πεντέλης  καθορίζεται υποχρεωτική πορεία των οχημάτων δεξιά. Η αριστερή στροφή απαγορεύεται και παρεμποδίζεται με τοποθέτηση κορυνών επί της μεσαίας διαχωριστικής γραμμής της οδού Πεντέλης. Όσοι, κατερχόμενοι την οδό Σαπφούς, επιθυμούν να στρίψουν αριστερά προς την Λ. Δημοκρατίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις οδούς Λ. Ακρίτα και Μυτιλήνης.

2. Στις διασταυρώσεις  της οδού  Σαπφούς με τους άλλους δρόμους που την συναντούν, η οδός Σαπφούς δεν θα  έχει προτεραιότητα.

 Αυτό συγκεκριμένα αναφέρεται στις οδούς Σκαρίμπα, Κιλελέρ, Τσακάλωφ, Β.Τσιτσάνη, Αφών Φραντζεσκάκη οι οποίες αποκτούν πλέον προτεραιότητα έναντι της οδού Σαπφούς.

3. Εξαίρεση αποτελεί η διασταύρωση των οδών Σαπφούς και Κουντουριώτου, όπου η οδός Σαπφούς  διατηρεί προτεραιότητα έναντι της οδού Κουντουριώτου.

4. Η οδός Κουντουριώτου διατηρεί την διπλή φορά της, όμως η στενότητα  οδοστρώματος  σε αυτήν δεν επιτρέπει τη  στάση και στάθμευση σε όλο το μήκος της- προτείνεται η πύκνωση των πινακίδων Ρ-40.

5. Απαγορεύεται η επιτόπου στροφή στο 1ο άνοιγμα της οδού Μυτιλήνης, όπως ανερχόμαστε από την Λ. Δημοκρατίας  προς βορρά.

1.2.2. Η φιλοσοφία των προτάσεων

 Η είσοδος/έξοδος από την οδό Σαπφούς προς την οδό Πεντέλης( η τελευταία στη συγκεκριμένη θέση έχει οφιοειδή μορφή) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ως εκ τούτου η  έξοδος  από την οδό Σαπφούς  αριστερά προς την κεντρική λεωφόρο απαγορεύεται. Είναι επικίνδυνη και πολλές φορές στις ώρες αιχμής η κίνηση αυτή συναντά μεγάλες ουρές επί της οδού Πεντέλης.

Μετά την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στην διασταύρωση των οδών Λουκή  Ακρίτα και Λ. Δημοκρατίας , υπάρχει  έξοδος με ασφάλεια  από την περιοχή της Νέας Λέσβου προς την κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας/Πεντέλης μέσω της οδού Λουκή Ακρίτα.

Επίσης υπάρχει έξοδος μέσω της οδού Πιττακού και στη συνέχεια της οδού Μυτιλήνης προς την κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Επομένως οι αριστερές στροφές μπορούν να πραγματοποιούνται από εκεί.

Aκόμη προτείνεται η οδός Σαπφούς να μην έχει προτεραιότητα έναντι των οδών που την διασταυρώνουν: πρόκειται για οδό που παρουσιάζει επικινδυνότητα λόγω μεγάλης κατά μήκος κλίσης και όχι καλής ορατότητας.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να  αποκατασταθεί η ασφάλεια πεζών και οχημάτων στη συγκεκριμένη οδό κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Λόγω του ότι η οδός Τερπάνδρου είναι σήμερα  θεσμοθετημένος πεζόδρομος και έως ότου υλοποιηθεί η πρόταση  αποχαρακτηριαμού της, προκύπτει η παρακάτω αλλαγή:

-η διαδρομή καθόδου από βορρά προς νότο θα γίνεται μέσω των οδών Εφταλιώτη, αριστερά Περιάνδρου, Αλκαίου, δεξιά  Λουκή Ακρίτα, Λ. Δημοκρατίας.

1.3. Μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Προτείνεται ο αποχαρακτηρισμός των πεζοδρόμων Τερπάνδρου, Ιγνατίου του Λεσβίου και Βενιαμίν Λεσβίου.

Ως προς τους αποχαρακτηρισμούς αυτούς:

Η οδός Τερπάνδρου προτείνεται να μετατραπεί σε οδό μονής κατεύθυνσης (προς νότο), όπως  δηλ. λειτουργεί πρακτικά  σήμερα, εξυπηρετώντας κινήσεις καθόδου για ολόκληρη την περιοχή. Είναι  συλλεκτήριος δρόμος της περιοχής.

Η οδός Ιγνατίου του Λεσβίου είναι η μοναδική οδός που συνδέει την οδό Μυτιλήνης με την οδό Μενάνδρου, εξασφαλίζοντας πρόσβαση προς την πλατεία. Για αυτό το λόγο  προτείνεται η μετατροπή της σε ήπιας κυκλοφορίας με φορά μονοδρόμου (άνοδος προς βορρά) .

Η οδός Βενιαμίν Λεσβίου προτείνεται να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, μονής κατεύθυνσης (προς νότο), όπως  δηλ. λειτουργεί πρακτικά  σήμερα, εξυπηρετώντας κινήσεις καθόδου για ολόκληρη την γύρω περιοχή.

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο