Επί τάπητος το κατεπείγον της αντιπυρικής προστασίας σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, και του Προέδρου του Σ.Π.Α.Π και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη

Print Friendly, PDF & EmailΟ Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ ενημερώνει τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τα ανοικτά μέτωπα στην πυροπροστασία.
|download file .jpg 90 KB|Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρο Μπούφη.
|download file .jpg 87 KB|Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.
|download file .jpg 89 KB|Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέλιο Στυλιανίδη, και τον Υπαρχηγό του Π.Σ Παναγιώτη Μπονάτσο.
|download file .jpg 77 KB|Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρο Μπούφη.
|download file .jpg 78 KB|Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αττικής Κώστα Μανιάτη.
|download file .jpg 88 KB|


Στη σύσκεψη των αρμοδίων φορέων με θέμα ‘την εξειδίκευση των μέτρων για την αντιπυρική προστασία περιοχών υψηλού κινδύνου στην Αττική’ που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.


Στην ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ), την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠ.Ε.Κ.Α), τα Δασαρχεία Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής, το Σ.Π.Α.Π, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ), τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (Α.Σ.Δ.Α) και το φορέα της Πάρνηθας, έθεσαν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο προετοιμασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και συντονισμού σε επίπεδο αντιπυρικής προστασίας.


Ανάμεσα στα ζητήματα που ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π κ. Πατούλης, έθεσε υπόψη των συμμετεχόντων, ήταν η μεγάλη χρονοτριβή που έχει υπάρξει από μέρους της Πολιτείας όσον αφορά στη χρηματοδότηση ΣΑΤΑ προς τους Δήμους και τους Συνδέσμους για την πυροπροστασία, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια θα έπρεπε να είχε διατεθεί από το Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πρόσληψης πυροφυλάκων αλλά και του προσωπικού για την κοπή των ξερών χόρτων. Σε απάντηση οι εκπρόσωποι της κεντρικής Διοίκησης δεσμεύτηκαν ότι το θέμα της χρηματοδότησης όσον αφορά στους Συνδέσμους θα έχει διευθετηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π ενημέρωσε, επίσης, ότι τα αρμόδια Δασαρχεία θα πρέπει να προχωρήσουν στη διάνοιξη των χωμάτινων δρόμων προς όλες τις δασικές προσβάσεις, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων παρουσιάζουν σημαντικές αλλοιώσεις. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην κοπή των κλαδιών των δέντρων που ακουμπούν στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Αναφερόμενος στην κατάσταση των πυροφυλακίων στην περιοχή ευθύνης του Σ.Π.Α.Π, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη, και θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης. Επίσης, ζήτησε να εγκατασταθούν έξι νέα πυροφυλάκια καθώς ο ‘Καλλικράτης’ διεύρυνε τη ζώνη ευθύνης του Συνδέσμου.
Υπόψη των αρμοδίων έθεσε και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μία ‘δεξαμενή’ εθελοντών του Σ.Π.Α.Π, εκπαιδευμένων, πιστοποιημένων και ασφαλισμένων, που σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής θα μπορούν να αναλαμβάνουν δράση συντονισμένα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.


Στο επίπεδο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ενημέρωσε ότι το κέντρο του Σ.Π.Α.Π βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν ήδη υπάρξει πολλά περιστατικά κατάσβεσης στα οποία έχει συνδράμει και επέμβει με επιτυχία. Με ικανοποίηση πληροφορήθηκε το Αρχηγείο του Π.Σ από τον κ. Πατούλη, ότι οι υδατοδεξαμενές του Σ.Π.Α.Π έχουν ήδη πληρωθεί με νερό και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν σε όποια περίπτωση ανάγκης προκύψει, καθώς νωρίτερα ο Αρχηγός του Π.Σ Στέλιος Στυλιανίδης, είχε καταγγείλει στη σύσκεψη ότι το 2009, όταν χρειάστηκε να τις χρησιμοποιήσουν ήταν κενές.


Το επιχειρησιακό κέντρο του Σ.Π.Α.Π βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρά το αρνητικό ταμείο που μας παρέδωσε ο προηγούμενος πρόεδρος, όλα τα οχήματά μας είναι σε πλήρη λειτουργία. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, και βάσει των συνθηκών, όποια έκτακτη ανάγκη, γνωρίζοντας ότι την ευθύνη για την καταστολή έχει το Πυροσβεστικό Σώμα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού έχει την ευθύνη της πρόληψης‘ σημείωσε ο κ. Πατούλης.


Στο ζήτημα του καθαρισμού των ρεμάτων, ο κ. Πατούλης, έλαβε τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ότι ως αρμόδια υπηρεσία η Περιφέρεια θα το αναλάβει άμεσα.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ) Στέλιος Στυλιανίδης, ο Υπαρχηγός του Π.Σ Παναγιώτης Μπονάτσος, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Π.Σ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο Επιτελάρχης Π.Σ Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών Π.Σ (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ) Κώστας Πετρόπουλος, ο Διοικητής Π.Δ ΠΥΑ Π.Σ Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής Π.Υ Αθηνών Περικλής Κούτρης, ο Διοικητής Π.Υ Πειραιά Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής Π.Υ Δυτικής Αττικής Δημήτρης Καβέτσος, ο Διοικητής Π.Υ Ανατολικής Αττικής Παναγιώτης Νίκας, ο Ειδικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Κώστας Αμοργιανιώτης, ο Δασάρχης Πεντέλης Πέτρος Σακκάς, ο Αναπληρωτής Δασάρχης Αιγάλεω Χρήστος Γκάτσης, ο αναπληρωτής Δασάρχης Πάρνηθας Γιώργος Ζαρίφης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Ιωάννης Σγουρός, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Φουντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κώστας Παπαντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αττικής Κώστας Μανιάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθη Κισκύρα, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής Γιώργος Παπαδάκης, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Α.Σ.Δ.Α Μιχάλης Παντελάκης, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Πρόεδρος του Φορέα Πάρνηθας κ. Δημόπουλος. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο