Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νίκου στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Εγκαίνια: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 20:00  

Μία εντυπωσιακή έκθεση ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου και εκπροσώπου του «Μαγικού Ρεαλισμού» στην Ελλάδα Γιάννη Νίκου θα φιλοξενήσει η Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», από τις 11 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2017.

Στην έκθεση με τίτλο: «Κόσμοι Τέχνης Παράλληλοι», που διοργανώνει το Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου, θα παρουσιασθούν ελαιογραφίες του καλλιτέχνη, με έργα από αντιπροσωπευτικές θεματικές του ενότητες, που διακρίνονται για το συμβολικό, αλλά και επικό τους χαρακτήρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα: 20:00 θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου.

Η ευρεία θεματολογία του ζωγράφου, που αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εικαστικής του ταυτότητας, σύμφωνα, με τους ιστορικούς Τέχνης ,χωρίζεται σε ενότητες (Κύκλους), όπως :
O «Ρομαντικός Κύκλος» , ο «Μεσαιωνικός Κύκλος», ο « Κόσμος των Αγγέλων», ο «Βιβλικός Κύκλος», ο «Μοντέρνος Κύκλος», «Absract» ,ο «Αλληγορικός Κύκλος», ο «Ιστορικός Κύκλος», ο  «Μυθολογικός Κύκλος», καθώς και τα  «Έργα με μολύβι» .
Οι θεματικοί αυτοί Κύκλοι ,δεν αποτελούν διαφορετικές περιόδους δημιουργίας του καλλιτέχνη ,αλλά πραγματοποιούνται παράλληλα, εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης .

 Εξέχοντα ρόλο στην ζωγραφική του καλλιτέχνη έχει το σχέδιο ,έτσι ώστε έργα αποκλειστικά φτιαγμένα με μολύβι να έχουν την σημαντική μιας ελαιογραφίας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον «Ιστορικό Κύκλο» του Γιάννη Νίκου, με πυκνής γραφής και επικών διαστάσεων ελαιογραφίες, που αναπαριστούν μεγάλες στιγμές της Ελληνικής και Παγκόσμιας ιστορίας.

Χρησιμοποιώντας την δύναμη των συμβόλων στους πίνακες του, άλλοτε αποκαλύπτει τους κρυφούς κώδικες της αλληγορίας και του μεταφυσικού κι άλλες φορές μεταφέρει τον θεατή στον χώρο του έπους και του ηρωισμού.

Ο Γιάννης Νίκου είναι μια πολύπλευρη δημιουργική προσωπικότητα και το έργο του βασίζεται και αντικατοπτρίζει σπουδές ευρέως καλλιτεχνικού φάσματος, στη ζωγραφική (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας), τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία (Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών), την κλασσική μουσική (κλασσική κιθάρα), το ψηφιδωτό, καθώς και τη φωτογραφία.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου ζούσε επί σειρά ετών (Γερμανία και Ιταλία) και επανειλημμένα έχει βραβευτεί και διακριθεί. Έργα του κοσμούν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και με το έργο του έχουν ασχοληθεί ιστορικοί Τέχνης και κριτικοί και γίνονται αναλύσεις και αναφορές σε λεξικά και βιβλία Τέχνης.

Από την Ιταλία, όπου ζούσε και εξέθετε ,επέστρεψε για να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο, αν και άνθρωπος της πόλης, την δημιουργία ενός δικού του χώρου μέσα στην Φύση ,όπου ζει και ζωγραφίζει μέσα σε ιδανικές συνθήκες.

Σημειωτέον ότι η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του νεοσυσταθέντος «Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου» και για την περίσταση, θα γίνει και η παρουσίαση του πρώτου γλυπτού στην καριέρα του ζωγράφου.

Πληροφορίες σχετικά με το έργο του, εκτιμήσεις, και αναλύσεις ιστορικών Τέχνης, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://iannisnikou.gr/

F.B: Iannis Nikou

Διάρκεια έκθεσης : Έως το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας| Καθημερινές :10.00-14.00 &17:00-21:00

Σάβ/Κυρ.:11:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη

Για την πρόσκληση πατήστε εδώ

 

Σχετικά αρχείαOι εργάτες του Θεού – The workers of God – 200×145 cm-ελαιογραφία- oil on canvas-2016


The Lady with the chandelier – 200x150cm – oil on canvas-2016


Άγγελοι Στο Χιόνι II-Angels In The Snow II-180x120cm-Ελαιογραφία-Oil On Canvas-2017


Άγγελος στο διάστημα…-Angel of the Universe…- 170×120 cm. – ελαιογραφία – oil on canvas -2015


Αλέξανδρος ο Μέγας, έφιππος Ι – Alexander the Great I – 160×140 cm – 2010


Ερμής ο Ψυχοπομπός – God Hermes Psychopompos – 230x195cm – ελαιογραφία – oil on canvas – 2012


Τα Κύματα-The Waves

Μετάβαση στο περιεχόμενο