Εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του προστάτη από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας.

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος τους Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γ. Πατούλης με τον γ.γ. της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Επ. Καθηγητή Ουρολογίας Κ. Στραβοδήμο, τον Κοσμήτορα και Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλο και τον Δ/ντή του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Σ. Παπασπυρόπουλο στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τη διοργάνωση της εβδομάδας δωρεάν προληπτικού ελέγχου κατά του καρκίνου του προστάτη.
|download file .jpg 107 KB|


Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Δημόπουλος απευθύνει χαιρετισμό στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας.
|download file .jpg 94 KB|


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον Κοσμήτορα και Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλο.
|download file .jpg 80 KB|Δωρεάν Προληπτικές  Εξετάσεις  για τους  άνδρες ηλικίας  50  εως 75 ετών  


Mεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του  καρκίνου του προστάτη, διοργανώνει το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό  οι άνδρες ηλικίας 50-75 ετών μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις για τη νόσο.
Η  σημαντική αυτή δράση, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και γίνεται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ανακοινώθηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη( 15 Σεπτεμβρίου) και την Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου ( 20 έως 25 Σεπτεμβρίου).
Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Επ. Καθηγητής Ουρολογίας Κωνσταντίνος Στραβοδήμος και ο Κοσμήτορας και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος.
Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ,του Υπουργείου Υγείας  Αντώνης Δημόπουλος ,ο οποίος τόνισε ανάγκη για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου κατά του Καρκίνου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ.Γιώργος Πατούλης τόνισε την ωφέλεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για πληθώρα νόσων και μάλιστα σοβαρών για την υγεία, καθώς με την πρώιμη διάγνωση επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση ή τουλάχιστον επιμηκύνεται σημαντικά η ζωή των ασθενών.
”Για το λόγο αυτό το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι σταθερά προσανατολισμένο στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας υλοποιήσει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες όπως  η σημερινή .Ειδικά στον Καρκίνο του Προστάτη η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή του ασθενούς.” κατέληξε ο κ.Πατούλης.
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του προστάτη συνιστά σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων από καρκίνο.
Στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ,δίδεται η δυνατότητα σε άνδρες ηλικίας 50-75 ετών, να υποβληθούν  δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA), στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Κρήτη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τώρα να ενημερωθούν με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 555 για τη διαδικασία δωρεάν ελέγχου PSA, ο οποίος δεν απαιτεί προετοιμασία και γίνεται με μία απλή, ολιγόλεπτη αιμοληψία.


Οπως εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γ. Στραβοδήμος ” ο έλεγχος ασυμπτωματικών ανδρών με PSA ,οδήγησε στη διάγνωση περισσότερων  καρκίνων σε   πρωιμότερα στάδια, με πολλαπλές επιλογές θεραπείας .Το PSA (μια πρωτεΐνη  παραγόμενη από τον προστάτη) ,χρησιμοποιείται ευρύτατα για τον έλεγχο των παθήσεων του προστάτη, αλλά δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη καρκίνου δεδομένου ότι  αυξάνει και  σε άλλες περιπτώσεις όπως  υπερπλασία ή  φλεγμονές.”


Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας  και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη εισαγωγής οργανωμένων εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου από την πολιτεία,τα οποία  θα πρέπει  να είναι υποχρεωτικά   και να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Στη συνέχεια  παρουσίασε τα αποτελέσματα  μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, από την οποία προκύπτει ότι με τα προγράμματα αυτά, , υπάρχει κέρδος σε έτη ζωής , ποιότητα ζωής, καθώς και κέρδος σε οικονομικούς πόρους.


Μετάβαση στο περιεχόμενο