Ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Επ.Γαρδέλης στο βήμα του Συνεδρίου. Δεξιά στο πάνελ, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστική Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Παναγιώτης Μπεχράκης. |download file .jpg 70Kb|
Το «παρών» στην έναρξη των εργασιών του 1ου Πανελληνίου συνεδρίου για τον έλεγχο του καπνίσματος με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω», που διεξάγεται από 2-4 Δεκεμβρίου 2010 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι, έδωσε ο αντιδήμαρχος Επ.Γαρδέλης, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ.Πατούλη.
Το Συνέδριο διοργανώνει η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.
Στον χαιρετισμό του ο κ.Γαρδέλης, μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου κ.Πατούλη ώστε τα αποτελέσματά του συνεδρίου να συνδράμουν καθοριστικά στη διακοπή του καπνίσματος και ακόμα περισσότερο στην αφύπνιση, ότι το τσιγάρο και η συνήθειά του είναι «η μόνη παγίδα στη φύση που δεν έχει δόλωμα».
Ο κ. Γαδρέλης χαρακτήρισε το κάπνισμα ως μια «αυτοεπιβαλλόμενη σκλαβιά» ενώ επεσήμανε τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Δήμοι, ιδιαίτερα μέσω του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, το οποίο συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή κατά του καπνίσματος. «Οι Δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν ώστε να συνδράμουν την Πολιτεία στο συνολικό της έργο, όπως της προστασίας της υγείας των πολιτών. Πρόκειται για τους θεσμούς που είναι πιο κοντά στον πολίτη και εμπλέκονται άμεσα στη καθημερινότητά του. Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, που ιδρύθηκε από τον σημερινό Πρόεδρό του και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη το 2005, διοικείται από 11μελές Δ.Σ. αιρετών εκπροσώπων και έχει την έδρα του στο Μαρούσι, έχει σήμερα 160 Δήμους μέλη από όλη την Ελλάδα με βασικό σκοπό την προώθηση της Πρόληψης και της Προαγωγής της Υγείας στους Δήμους μέλη του. Είναι σήμερα, κατά τη γνώμη μας, το κατεξοχήν εργαλείο που θα μπορεί να συντονίσει Δημοτικές Πολιτικές αυτοπεριορισμού και εκπαίδευσης για την διακοπή του Καπνίσματος. Παράλληλα όμως αναπτύσσει μόνιμα προγράμματα στους Δήμους-μέλη του και για όλα τα μείζονα θέματα που απειλούν σήμερα τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Διαδημοτικό Δίκτυο, που πρόσφατα πιστοποιήθηκε για τη δράση του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναπτύσσει σήμερα μόνιμα περιβαλλοντικά προγράμματα (καθαρισμοί χώρων και εκπαιδεύσεις στα σχολεία), προγράμματα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, προγράμματα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης κλπ.»