Έκδοση τιμητικού λευκώματος από το Δήμο Αμαρουσίου για τον μεγάλο καλλιτέχνη Γιάννη Τσαρούχη και το Αθμόνιο Θέατρο

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης παρουσιάζει το τιμητικό λεύκωμα που εξέδωσε ο Δήμος Αμαρουσίου στη μνήμη του Γιάννη Τσαρούχη. Δίπλα του η ιδρύτρια του Αθμονίου Θεάτρου Αταλάντη Κλαπάκη και ο Πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ν. Πέππας.
|download file .jpg 125KB|


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τoν Πρόεδρο του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ν. Πέππα, τον σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο, την ιδρύτρια του Αθμονίου Θεάτρου Αταλάντη Κλαπάκη και τον γλύπτη Γ. Παρμακέλη στην παρουσίαση του λευκώματος για τον Γιάννη Τσαρούχη.
|donwload file .jpg 135KB|


 


Την έκδοση λευκώματος στη μνήμη του Γιάννη Τσαρούχη, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατό του, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης , στο Δημαρχείο, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009, παρουσία εκλεκτών φίλων και θαυμαστών του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Παρούσα στην εκδήλωση, φανερά συγκινημένη, η ιδρύτρια του Αθμονίου Θεάτρου, Αταλάντη Κλαπάκη, καθώς μέσα από τις σελίδες του λευκώματος  καταγράφεται η διαδρομή του Θεάτρου, μια διαδρομή που οφείλει πολλά στο ένστικτο και το ταλέντο του Γιάννη Τσαρούχη.

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος βρέθηκε στο πλευρό της όταν αποφάσισε να ιδρύσει στο Μαρούσι το Αθμόνιο Θέατρο και με την τεράστια πείρα του συνέβαλε στη δημιουργία και καθιέρωση ενός χώρου που μέχρι σήμερα αποτελεί εστία πολιτισμού στα βόρεια προάστια.

Την έκδοση του λευκώματος ανέλαβε ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Αταλάντης Κλαπάκη και επιθυμώντας να συμβάλει στη διάδοση του πολυδιάστατου έργου του Γιάννη Τσαρούχη.

ʼλλωστε, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης «πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η στήριξη των πρωτοβουλιών από φορείς της πόλης μας που προάγουν τις έννοιες της τέχνης, του πολιτισμού και της πνευματικής μας ανάτασης.»         

«Ανεκτίμητο θησαυρό για την Ελλάδα και τους Έλληνες» χαρακτήρισε το έργο του Γιάννη Τσαρούχη ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας: « Περισσότερο από άλλους καλλιτέχνες της γενιάς του ’30 ήταν εκείνος που επανέφερε στο προσκήνιο την καθαρή και ατόφια έκφανση του ελληνικού στοιχείου, όπως εκφραζόταν πριν και μετά τον πόλεμο, δανειζόμενος στοιχεία από την λαϊκή και λαογραφική μας παράδοση. Αρνούμενος να υποταχθεί στην λαίλαπα του μοντερνισμού που επιχειρούσε να καθυποτάξει τα παραδοσιακά και απλά στοιχεία της ελληνικής τέχνης, ο Τσαρούχης αναβίωσε το αθάνατο πνεύμα της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας απλές και προσιτές φόρμες, γνώριμα και οικεία πρόσωπα, φωτεινά και γλυκά χρώματα.»           

Στην εκδήλωση ο κ. Πατούλης προανήγγειλε τη διοργάνωση εκδήλωσης αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του Γιάννη Τσαρούχη στις αρχές του νέου έτους.

Με θερμά λόγια για τον άνθρωπο, καλλιτέχνη, φίλο και συνεργάτη μίλησαν στην εκδήλωση ο σκηνοθέτης  Διαγόρας Χρονόπουλος, ο γλύπτης  Γιάννης Παρμακέλης. ο λαογράφος  Δημήτρης Μασούρης, ενώ γραπτό χαιρετισμό του συνθέτη Χρήστου Λεοντή διάβασε η κα Κλαπάκη.
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο