Εκδήλωση Τιμής και μνήμης για τον ηρωικό αγώνα των αδελφών Κυπρίων της ΕΟΚΑ

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Ελπίζω ότι μια ημέρα θα λήξει η σημερινή κατοχή της Κύπρου η οποία είναι χειρότερη από την αγγλική κατοχή για την οποία αγωνίστηκαν οι ήρωες του ΕΟΚΑ.

 

Ο Δήμος Αμαρουσίου και το Μουσικό Σύνολο Τέχνης και Πολιτισμού του πατρός Χρήστου Κατσούλη ‘’ΗΧΑΓΩΓΟΣ ‘’ παρουσίασαν ένα επετειακό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα μνήμης στον ηρωικό αγώνα των αδελφών Κυπρίων της ΕΟΚΑ του 1955.

Την εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος κ. Ε. Στεφάνου, Κυπριακής καταγωγής, με αναφορά στους πρώτους Χριστιανούς κατοίκους του νησιού   και τις συνεχείς  κατακτήσεις από Οθωμανούς και εν τέλει Βρετανούς, μέχρι την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ την 1 Απριλίου 1955, που σήμανε και το τέλος της Βρετανικής κυριαρχίας, με αρκετά  όμως δυστυχώς θύματα, κυρίως νέους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε πως με την σημερινή μας παρουσία αποτείνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για την αυτοδιάθεση προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από τον αγγλικό ζυγό και να αποκτήσει ο λαός την ελευθερία του.

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ελπίδα ότι μία ημέρα θα λήξει η σημερινή κατοχή της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε χειρότερη από την αγγλική κατοχή για την οποία αγωνίστηκαν οι ήρωες του ΕΟΚΑ.

Μετέφερε δε και την εμπειρία του από τις συνεχείς επαφές του και με Κυπρίους  και με όλες τις παροικίες  των Ελλήνων του εξωτερικού,  αναφέροντας ότι ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδος πρέπει να είναι παγκόσμιος και έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τον εθνισμό των απανταχού Ελλήνων και να πιέσουμε εκείνους που είναι το κέντρο των αποφάσεων.  Συνεχάρη δε τον πατέρα Χρήστο Κατσούλη και τον ‘’ΗΧΑΓΩΓΟ ‘’ για τις τόσες πολλές εκδηλώσεις μέσα και έξω από τον Δήμο μας, που έχουν πρωτίστως πολιτιστικό, φιλανθρωπικό  και Εθνικό περιεχόμενο και προάγουν τον πολιτισμό.

Παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι Επ. Γαρδέλης, Σπ. Σταθούλης, Ρ. Χαλιώτη, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κ. Αντωνόπουλος, Γ. Ιατρίδης, Ε. Κατσιγιάννης, Π. Κόνιαρης, Στ. Τσιπουράκης.

 

Σχετικά αρχείαΕκδήλωση Τιμής και μνήμης για τον ηρωικό αγώνα των αδελφών Κυπρίων της ΕΟΚΑ_1


Εκδήλωση Τιμής και μνήμης για τον ηρωικό αγώνα των αδελφών Κυπρίων της ΕΟΚΑ_2


Εκδήλωση Τιμής και μνήμης για τον ηρωικό αγώνα των αδελφών Κυπρίων της ΕΟΚΑ_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο