Εκδήλωση για το κρίσιμο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και τις διαστάσεις του, διοργάνωσαν Δήμο Αμαρουσίου & Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 174KB||download file .jpg 79KB|


Εκδήλωση με θέμα « Η λαθρομετανάστευση ως πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση» με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διοργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών
(ΕΚΕΜ). 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μετανάστευση και το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης αποτελούν επίκαιρα ζητήματα τα οποία απασχολούν όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά την Ευρώπη συνολικά.
Ο κ. Πατούλης έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της έκρηξης του φαινομένου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 
Τέλος συνεχάρη τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την ενημέρωση που προσέφερε στην τοπική κοινωνία του Αμαρουσίου για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.    


Στην ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε μεταξύ άλλων για την έκρηξη του φαινομένου τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με τους παράνομους μετανάστες να ξεπερνούν τους  250 χιλιάδες.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκό». Η Ελλάδα πρόσθεσε «προχωρεί στη συγκρότηση ενός μετώπου με όλες τις υπόλοιπες Νοτιοευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα με την Ισπανία και την Ιταλία, ώστε να καταστήσουμε σαφές και στους υπόλοιπους εταίρους ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.»
Το επόμενο διάστημα σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών «θα κάνουμε την Ελλάδα να είναι πρωτοπόρα στην πολιτική της μετανάστευσης. Μια πολιτική ανθρώπινη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό απέναντι στις ανάγκες του μετανάστη μα πάνω από όλα με διάθεση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας, προστασίας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, προστασίας των συνόρων.»
Τέλος ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών κ. Παναγιώτης Κουτσουμπέλης τόνισε ότι η μετανάστευση και οι μετανάστες είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας της ελληνικής κοινωνίας. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για ζήτημα που έχει πολλές όψεις και χρήζει ορθολογικής αντιμετώπισης. Το φαινόμενο της μετανάστευσης κατέληξε ο κ. Κουτσουμπέλης ξεπερνά τα εθνικά σύνορα με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να καταβάλει πλέον συντονισμένες προσπάθειες για να το διαχειριστεί, διασφαλίζοντας τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο